Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ulaşıma açıldı

 

Adana’da 2016'da temeli atılan, çeşitli gerekçelerle yapımı bir süre aksayan ve ardından inşası Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına devredilen Seyhan Nehri üzerinde yapılan1669 metre uzunluğundaki Türkiye'nin en uzun 4. köprüsü olan Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü törenle hizmete açıldı.

Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün açılışına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Adana Valisi Süleyman Elban, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Açılış Töreni'ne canlı bağlantı ile katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen illerdeki konutları 1 yıl içerisinde teslim edeceklerini söyledi. "Depremden etkilenen diğer şehirlerimizle birlikte Adana'mızın yaralarını sarmak için gece gündüz çalışıyoruz. 650 bin yeni konutla deprem bölgesindeki şehirlerimizi bir yıl içinde ayağa kaldıracağız.” Diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

'ADANA'YA BİR ESER KAZANDIRMANIN SEVİNCİNİ YAŞIYORUZ'

“Bugün Türkiye'nin bereketli toprakları Adana'da yeni bir eser daha kazandırmanın sevinciyle bir aradayız. Türkiye gibi Adana büyüdükçe ulaşım başta olmak üzere yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Adana çevreyolu adeta şehir içi yolu haline geldi. Hükümet olarak bugüne kadar şehrin trafik yükünü azaltacak pek çok yatırımı hayata geçirdik. Köprümüz sıradan ulaşım eseri olmanın ötesinde özelliklere sahip. Uzunluğu bin 700 metre olan, 27 tabliyeden oluşan 6 şeritli köprüde 2 hatlı demiryolu da yer alıyor. Köprüden 35 bin aracın kullandığı Seyhan Barajı kret yolu üzerindeki yoğunluğu kaldırıyoruz. Yaklaşık 2,3 milyar liralık yatırım olan proje Adana ve ülkemize yakıt ve vakitten yılda 286 milyon lira tasarruf ettirecek karbon salınımını da 4 bin tondan fazla azaltacaktır. Hızlı tren hattı ve Çukurova Havalimanı olmak üzere inşası süren ulaştırma yatırımlarıyla Adana'mızı geliştirmeyi sürdüreceğiz."

'KARDEŞLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRDİK'

21 yıldır Türkiye’de sadece eser ve hizmet siyaseti yapmadıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü milletimiz geçmişte yaşadığı geri kalmışlık, terör, kargaşa, zulüm dillerinden bıkmıştı. Ülkemizin asırlık demokrasi ve kalkınma eksiklerini tamam derken bir yandan da birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirmenin mücadelesini verdik” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

'ADANA, KARDEŞLİĞİN KIYMETİNİ ÇOK İYİ BİLİR'

“Türkiye'nin en zengin sosyolojisine sahip şehirlerinin başında gelen Adana, kardeşliğin kıymetini çok iyi bilir. Tüm Türkiye yüzyılın eşiğindeki ülkemizin her şehri gibi Adana'da artık etnik ve mezhebi ayrımcılıklardan uzak bir şekilde tüm vaktini ve enerjisini güvenli, huzurlu, müreffeh geleceği için harcamak istiyor. Sanayinin, ticaretin, tarımın enerjinin şehri Adana'nın üretimiyle, alın teriyle, dayanışmasıyla, Türkiye yüzyılının hak ettiği yeri almak hakkıdır. Biz yaptığımız her yatırımla, kazandırdığımız her eserle getirdiğimiz her hizmetle Adana'ya işte bu hakkını teslim etmenin gayreti içindeyiz. 'Allah'ına kurban Adana' derken şehrimizin işte bu ortak hayalini haykırıyoruz. "

Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline getirmek için çalıştıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

'ADANA YÜRÜYECEK Kİ TÜRKİYE YÜRÜSÜN'

"Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline getirme hedefimize ancak Adana'nın desteğiyle ulaşabiliriz. Adana yürüyecek ki Türkiye yürüsün. Adana üretecek ki Türkiye üretsin. Adana güçlenecek ki Türkiye güçlensin. Ülkemizin her bir şehri de aynı hissiyatla ve gayretle Türkiye yüzyılı vizyonuna kilitlenecek ki hedefimize varabilelim. Bu sebeple biz sadece yol yapmıyoruz. Köprü kurmuyoruz. Tünel açmıyoruz. Baraj, sulama tesisi inşa etmiyoruz. Aynı şekilde biz sadece okul açmıyoruz. Hastane inşa etmiyoruz. Güvenliğimizi, sınırlarımızın ötesinden başlatmıyoruz. Yine biz sadece fabrika açmıyoruz. Otomobil, uçak, gemi, tank, ekipman, konut üretmiyoruz. Biz bütün bunlarla milletimizin asırlık hayallerini gerçeğe dönüştürecek bir büyük hamlenin, bir büyük şahlanışın temellerini atıyoruz. Birileri varsın, yolları, 'Köprüleri mi yiyeceğiz desin. İHA, SİHA bizi mi doyuracak?' desin. Milletimiz her hizmetin geleceği için konmuş bir tuğla olduğunu biliyor. Milletimiz yaptığımız her yatırımın, hayata geçirdiğimiz her eserin onun güvenliği, refahı için konmuş bir tuğla olduğunu biliyor. Altyapı olmadan yatırım ve üretim olmayacağını, istihdam çıkmayacağını bilen milletimiz 21 yıldır bunun için bize hesap hep destek verdi. Cumhuriyetimizin ikinci asrını Türkiye yüzyılı haline getirmeyi konuşabiliyorsak bu altyapı sayesindedir. Siz doğru olursanız Allah da önünüzde nice yollar açıyor, nice imkanlar ve fırsatlar çıkarıyoruz."

'14 MAYIS ZAFER TARİHİ OLACAK'

Türkiye'nin kendi ihtiyacına yetecek petrole de kavuşacağını aktaran Erdoğan, "Kendi doğalgazımıza kavuştuk. Kendi ihtiyacımızı görecek kadar petrole kavuşacağımız günleri de çok uzak olmayan bir tarihte inşallah hep birlikte göreceğiz. Bu anlayışla Türkiye yüzyılı için doğru adımlarla hemen şimdi diyerek yolumuza devam ediyoruz. 14 Mayıs inanıyorum ki Cumhur İttifakı'nın milletimizle bütünleştiği zafer tarihi olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN İKİ YAKASI DA BİR ARAYA GELECEK'

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden canlı bağlantı açılışa katılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Türkiye'de hizmet bütünlüğünün önemli parçası olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Adana'nın iki yakası biraya gelmiştir. Kültürel bağ kuvvetlenmiştir. Ticari hayat canlanmıştır. Doğu-Batı arasında önemli bir bağ kurulmuştur. Bu da ülkemizin birleştirici, bütünleştirici bir özelliğine çok yüksek bir katkı sağlamaktadır. Adana'nın iki yakası bir araya geldi, Türkiye'nin iki yakası da bir araya gelecektir inşallah.”

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi gerçekleştirilerek köprü hizmete açıldı.

 



Diğer Fotoğraflar