“Adanalı esnafın borcu neden ertelenmiyor?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 3 Ağustos tarihli 7470 sayılı Cumhurbaşkanı kararı uyarınca depremlerden etkilenen bazı illerdeki esnaf ve sanatkarların kredi borçlarının ertelendiğini ancak uygulamadan Adana’nın yararlandırılmadığını vurguladı.

Karara tepki gösteren ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle meclise soru önergesi sunan Dr. Şevkin, karar uyarınca Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye illeri ve bağlı ilçeleri ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren ve depremler nedeniyle işleri ve/veya işletmesi zarar gören ve/veya faal bir şekilde esnaflık faaliyetini devam ettiremeyen esnaf ve sanatkarların, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi’nce, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’ne (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamında olan kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendiğini hatırlattı.

“ADANA DA DERİNDEN YARALANMIŞTIR”

6 Şubat depremlerinin 11 şehirde ölümlere neden olduğunu, derin yaralar açtığını dile getiren, Adana’nın yine üvey evlat muamelesi gördüğünü söyleyen Dr. Şevkin, “Esnaf ve sanatkarlarımız da bu nedenle büyük zarar görmüştür. Adana ilimiz de depremden oldukça etkilenmiş, 560 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yüzlerce vatandaşımız da yaralanmıştır. Aynı şekilde esnaflarımız da aylarca deprem mağduru olmuş, işyerlerini açamamıştır. Birçok esnafımızın da işyerleri yıkılmıştır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı kararının tüm deprem bölgesini kapsaması gerektiğini vurgulayan Dr. Şevkin, Bakan Bolat’ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

6 Şubat depremlerinden bu yana önergenin cevaplandırıldığı tarih itibarıyla deprem bölgesindeki 11 ilde kaç esnaf ve sanatkâr ilgili Ticaret Odaları’na başvuruda bulunarak işyerlerini kapatmıştır? 6 Şubat’tan bu yana deprem bölgesinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara ne kadarlık maddi yardımda bulunulmuştur? Depremler 11 ilimizi etkilemesine rağmen esnaf ve sanatkarın kredi borcunun ertelenmesinde neden sadece 5 ilimiz ve bir ilimizin iki ilçesi kapsam içinde tutulmuştur? Adanalı esnaf ve sanatkârlar kredi borcu ertelemesinden neden faydalandırılmamıştır? Esnaf ve sanatkarın kredi borcunun ertelenmesi için 11 ilimizi kapsayan yeni bir çalışma yapılacak mıdır?

İKTİDARI AKLAMA SIRASINA GİRENLERE SERT ÇIKTI
Esnafın içler acısı haline dikkat çeken açıklamalarının kamuoyunda geniş yankı bulmasının ardından bazı kurumların iktidarı aklama sırasına girmeye çalıştığına da işaret eden CHP’li Dr. Şevkin, ayrıca “Kiralar, vergi artışları, vatandaşın alım gücünün dip yapması nedeniyle esnaf ve sanatkâr siftahsız dükkân kapatır hale geldi. Esnafımız artık nefes alamıyor ve dolayısıyla kepenk indiriyor” dedi.
İktidarı aklama sırasına giren bazı kurumların güneşi balçıkla sıvamaya çalıştığını dile getiren Dr. Şevkin, “Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), illerin Ticaret ve Sanayi Odaları verilerine baksınlar. Sokaklara çıkıp esnafı ve esnaf temsilcilerini, esnaf kredi kooperatiflerini, esnaf odalarını gezsinler. İşte o zaman Türkiye’de ayda kaç dükkânın kapısına kilit vurduğunu net olarak görürler. Rakamlarla oynamak, spekülasyon yapmak kimseye bir şey kazandırmaz. Türkiye’de son 6 ayda 70 bine yakın esnafın kepenk kapattığı gerçeğiyle yüzleşmek ve buna göre önlem almak dururken yalana dolana sarılmak kimseye yakışmıyor” diye konuştu.