AFAD emekçilerine promosyon oyunu!
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, Halk Bankası’nın promosyon sözleşmesinin iptali nedeniyle emekçilere ceza uygulamasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
AFAD emekçilerinin promosyon anlaşmasının iptali nedeniyle mağdur edildiğine işaret eden Dr. Şevkin, bankanın, 36 aylığına 3 bin 690 TL ödediği promosyon ücretlerinin yanı sıra sözleşmenin iptali nedeniyle geriye kalan 19 ay için de kişi başı bin 948 TL ceza talep ettiğine işaret etti. Banka yetkililerinin resmi yazıyla talebini çalışanlara bildirdiğini vurgulayan Dr. Şevkin, “Hiçbir hukuki sözleşmeye sığmayacak bu cezaları AFAD çalışanlarının ödemesi mümkün değildir” dedi.
“ÇALIŞANLAR ADETA REHİN ALINIYOR”
İçişleri Bakanı’nı göreve çağıran Dr. Şevkin, başta deprem olmak üzere her türlü riskli işlerde görev alan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) emekçilerinin bir dizi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Emekçilerin özlük haklarından, barınmaya, sağlıktan temizliğe ve gıdaya kadar bir çok zorluğa karşı iyileştirme beklerken tam tersi uygulamalarla karşı karşıya bırakıldığını söyleyen Dr. Şevkin, “AFAD emekçileri, son olarak Halk Bankası’nın promosyon anlaşmasında mağdur edilmiştir. Banka tarafından cezalandırılan, adeta rehin alınan AFAD çalışanları yapılan protokolün iptali için kabul edilemez şartlar ortaya süren bankanın uygulaması karşısında eli kolu bağlı beklemektedir” dedi.
İzmir İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ile Halkbank arasında imzalanan protokolün, son zamanlarda yaşanan enflasyon ve ekonomideki bozulma nedeniyle çalışanlar aleyhine ciddî kayıplar doğurduğuna işaret eden Dr. Şevkin, “Yıllık kârları 400 artan bankalar, emekçiler üzerinden vurgunlarını sürdürmeye devam etmektedir. Halk Bankası, 36 aylığına 3690 TL ödediği promosyon ücretlerinin yanı sıra sözleşmenin geriye kalan 19 ayı için kişi başı 1948 TL ceza talep etmektedir. Banka yetkilileri, resmi yazıyla talebini çalışanlara bildirmiştir. Hiçbir hukuki sözleşmeye sığmayacak bu cezaları AFAD çalışanlarının ödemesi mümkün değildir” diye konuştu.
DR. ŞEVKİN, SORULARA YANIT ARIYOR
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan yanıtını istediği sorular şöyle:
Her ilde farklı bankalar ile anlaşma yapan AFAD İl Müdürlüklerinin tek bir bankayla anlaşma sağlaması için AFAD Başkanlığı’nın herhangi bir çalışması var mı? İzmir örneğinde olduğu gibi promosyon sözleşmesinin iptali nedeniyle başka illerde çalışanlara ödenen ücretleri cezalarıyla birlikte geri isteyen banka ya da bankalar var mıdır? Varsa hangi illerde hangi baka ya da bankalar bu uygulamaya gitmiştir? Başta deprem olmak üzere her türlü afet olaylarında ve kimyasal biyolojik radyasyon ve nükleer atıklarına karşı temizlik görevi yapan AFAD emekçileri için AFAD tazminatı ödenmesine yönelik herhangi bir çalışma var mı? AFAD emekçileri, kamusal bir yetkisi olmadığı halde "terör, asayiş" gibi kolluk güçlerini ilgilendiren olaylara, canları tehlikeye atılarak gönderiliyor mu? Gönderiliyorsa neden? Ankara arama ve kurtarma birlik yerleşkesindeki bina güvenliği yeterli midir? Yerleşke içinde bulunan ve hâlâ hali hazırda kullanılan binalar depreme dayanıklı mıdır? İnsan sağlığı açısından elverişli midir? Kadrolarda görev yapıyor olsa da genel afetlerde (sel, deprem, göçük, yangın vb.) lokal ya da gündelik çalışma planı içerisinde kadro ayrımsız görevi gereği dış hava koşullarında görev yaptığından afet koşullarına uygun malzeme, teçhizat, iş elbisesi gibi zorunlu ve zaruri sarf malzemeleri ayırt edilmeksizin tüm AFAD emekçilerine veriliyor mu? Veriliyorsa ne tür malzemeler veriliyor? Verilmiyorsa neden? 24 saat esasına göre çalışan ve nöbet tutan AFAD emekçilerine üç öğün yemek desteği sunuluyor mu? Kurumun sorunlarını iletmek için AFAD Başkanlığı’ndan defalarca randevu isteyen Yapı-Yol Sen’e neden randevu verilmiyor? Kurumda sendikal ayrımcılık yapılıyor mu? Kurum içindeki atamalar ya da işe alımlar sendikalara göre mi gerçekleşiyor? AFAD’da geçici görevle çalışan var mıdır? Varsa kaç kişidir? Varsa geçici görevle çalışanların kadroya alınması için yapılan bir çalışma var mıdır? AFAD’a alınan sözleşmeli personelin kadroya alınmasıyla ilgili herhangi bir çalışma var mı? Varsa nelerdir?