Akciğer kanseri sinsi ilerliyor

 

Akciğer kanseri, dünya genelinde en yaygın ve ölümcül kanser türlerinden birisi olarak dikkat çekiyor. Bu ciddi sağlık sorunu hakkında doğru bilgiye sahip olmak, erken teşhis ve etkili tedavi yöntemlerine ulaşmada kritik öneme sahip. Bölgenin en güçlü ve tek uydu kanalı olan GRT TV’de yayınlanan “Deniz Yükselir ile Sağlık Olsun” programına katılan Liv Hospital Gaziantep Tıbbi Onkoloji Uzmanı, Uzm. Dr. Canan Karan, akciğer kanseri ve tedavi yöntemi ile ilgili sorularımı yanıtladı.

 

Akciğer kanseri neden bu kadar önemli bir sağlık sorunudur?

 

Akciğer kanseri, dünya çapında çok sayıda ölüme neden olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye Kanser İstatistikleri Raporuna göre, Türkiye’de erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseri iken kadınlarda akciğer kanseri 5. sırada yer almaktadır. Ülkemizde erkeklerde tütüne bağlı kanserler önemini korumaya devam etmektedir. Ancak son yıllarda kadınlarda da akciğer kanseri görülme sıklığında artış söz konusudur.  Akciğer kanseri, görülme sıklığının fazla olması, teşhis ve tedavisinin yüksek tıbbi teknolojiler gerektirmesi ve ek sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyaç sebebi ile dünyada önemli bir sağlık yükü oluşturmaktadır.

 

Hangi yaş grubunda daha fazla görülüyor?

 

Akciğer kanseri çoğunlukla yaşlı insanlarda görülür. Akciğer kanseri teşhisi konulan kişilerin çoğu 65 yaş ve üzeridir; teşhis konulan kişilerin çok az bir kısmı 45 yaşından küçüktür. Teşhis konulduğunda insanların ortalama yaşı yaklaşık 70'tir.

 

Akciğer kanserine neden olan risk faktörleri nelerdir?

 

Tütün dumanı, radona maruz kalma, asbeste maruz kalma, akciğerlere daha önce radyasyon tedavisi uygulanmış olması, hava kirliliği, kişisel veya ailede akciğer kanseri öyküsü, geçirilmiş verem hastalığı

 

 

Akciğer kanserini önleyebilir miyiz?

 

Akciğer kanserine yakalanma riskini azaltmanın en iyi yolu sigara içmemek ve başkalarının sigara dumanını solumaktan kaçınmaktır. Sigarayı bırakmak kansere yakalanma riskini azaltabilir. Bırakmanın ardından 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riski 50, 15 yıl sonra 70 azalır

 

Akciğer kanserinin en önemli belirtisi nedir?

 

Tümörün kendisinin ve göğüs içi yayılımının yol açtığı, en sık izlenen belirtiler, geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük, öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak, derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı, ses kısıklığı, nefes darlığı, sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit ve/veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonlardır.

 

Halk arasındaki “Kansere bıçak değmez” efsanesi doğru mu?

 

Doğru değildir. Ameliyat olmadığı biyopsi alınıp tanı konmadığı sürece hastalığın tedavi olabilmesi takdirinizce mümkün olmayacaktır. Tedavi olmayan hastalık ise ilerleyecektir. Birçok hasta bu yüzden en önemli tedavi seçeneği olan cerrahiden mahrum kalıyor. Tümör bütünlüğü bozulmadan, açılmadan, etrafında bir miktar sağlam akciğer dokusu ile birlikte çıkarılıyor.

 

Ameliyat gerek olduğunda hangi yöntemle yapılıyor?

 

Ameliyat büyük oranda erken evrede yapılır. Açık ya da kapalı yöntemler vardır. Hasta uygun ise öncelik kapalı yöntemler (robotik-torakoskopik) tercih edilir. Ancak tümörün büyüklüğü, kalp, damarlar ve nefes borusu ile olan ilişkisi, hastaya özel durumlar gözetilerek açık ameliyat yapılabilir.