Atasözleri bir araya getiriliyor
Çukurova Üniversiteli Bilim İnsanlarının “Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk Atasözleri Projesi” Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) Araştırma Üniversiteleri Destek Projeleri (ADEP) kapsamında desteklenmesine karar verildi. Projesi’nin otuz altı ayda tamamlanması planlanıyor.
Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk Atasözleri Projesi kapsamında, Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Çetin ve ekibi, eski Türkçe çağı ve Anadolu’da yazılmış eserlerdeki binlerce atasözünü bir araya getirmek için özel olarak geliştirilen yazılım aracılığıyla çalışmalarına başladı.
Bilimsel Yöntemlerle En Geniş Kapsamlı Atasözleri Sözlüğü Hazırlanacak
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Çetin yazılımla tanımlı, tanıklı ve çeşitli anlam özelliklerine göre ayrı ayrı işaretlenmiş bir atasözleri sözlüğü hazırlanacağını söyleyerek, şöyle devam etti;
“Yüksek Öğretim Kurulunun Araştırma Üniversiteleri Destek Projeleri kapsamında desteklenmesine karar verdiği Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk Atasözleri Projesi’nin otuz altı ayda tamamlanması planlanıyor. Proje kapsamında Orhon, Uygur ve Karahanlı Türkçeleri döneminde ve Anadolu sahasında yazılmış veya Türkçeye çevrilmiş eserler yer alıyor. Bu kapsamda Divan şairlerinin şiirleri, dinî ve edebî özellik gösteren eserler, Osmanlı döneminde yerli ve yabancı müelliflerce hazırlanmış atasözü derlemeleri (durûb-ı emsaller), dil bilgisi kitapları ve sözlüklerde tespit edilen atasözleri, anlam özelliklerine göre çeşitli gruplar şeklinde işaretlenerek eserde geçtikleri cümlelerle bilgisayar ortamına aktarılacak. Projenin tamamlanmasıyla Türkçe’nin bugüne kadar bilimsel yöntemlerle hazırlanmış en geniş kapsamlı atasözleri sözlüğü hazırlanmış olacak”
Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. Yılında Bilim İnsanları ve Okuyucularla Paylaşılacak
“Hazırlanan projeyle bir atasözleri sözlüğünün ortaya çıkmasının yanı sıra Türk kültür tarihinin ve toplumun değişimlerinin atasözlerine yansıyan boyutunun takip edilmesine, Türklerin başka topluluklarla ilişkilerinin araştırılmasına ve sosyal bilimlerin farklı alanlarındaki çalışmalara yardımcı olacak çok önemli verilerin ortaya koyulacağı düşünülüyor. Projenin ilk verileri 29 Ekim 2023 tarihinde, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında bilim insanları ve okuyucularla paylaşılacak.”