'Basın emekçileri evine ekmek götüremez hale geldi'

 

Kısa adı MARDAD olan Mardinliler Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Talay, ÇGC’yi ziyaret etti.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle ÇGC Kültür ve Sosyal Tesisleri’ne gelen Talay; basın emekçilerinin gününü kutladıktan sonra yaptığı açıklamada; basının günümüzde birçok sorunla karşı karşıya olduğunu bildiklerini dile getirdi.

Başkan Yardımcısı Fahrettin Tepgeç ile birlikte MARDAD Başkanı Hüseyin Talay; “Objektif ve tarafsız yayıncılık yapan gerçek basın emekçilerinin gününü kutluyorum. Çok zor şartlarda büyük bir mücadele veriyorlar. Halkın sesi-gözü ve kulağı oluyor, sorunları ilk ağızdan yetkililere iletiyor, çözümüne katkı koyuyor. Ekonomik kriz toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkilerken basını etkilememesi elbette söz konusu olamaz. Teknolojik gelişmeler karşısında zamana karşı yarış yapan basın emekçilerinin en başta geçim olmak üzere sosyal-kültürel ve meslmeki sorunlarının çözümü noktasında, Adana basınının çatı örgütü olan Çukurova Gazçeteciler Cemiyeti’nin yanında olmaya çalışacağız. Buradan bir kez daha bütün gerçek basın emekçilerinin bu gününü kutluyorum” diye konuştu.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanvekili ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir de, yaşam kaynakları kesilen, ekonomik kuşatma altında olan, çalışma ktoşulları ağırlaşan gerçek basın emekçilerinin çok zor günler yaşadığını, evine ekmek götüremez hale geldiğini, ekonomik krizin de etkisiyle neredeyse yarım maaşa katlanmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

Anadolu’da bir çok asırlık gazetenin kepenk kapattığını, yüzlerce basın emekçisinin işsiz kaldığını, çok zor koşullarda mesleklerini icra eden basın emekçilerinin bir dizi yaptırımla karşı karşıya durumlarla yüzyüze geldiğini dile getirdi.

Yaptıkları haberler, yazdıkları yazılar ve çizdikleri karikatürlerle dünyada en çok takibata uğrayan, soruşturma geçiren, tehdit ve baskılara maruz kalan Türk basını; her zorluğa karşın yine de görevini enr iyi şekilde yerine getirme mücadelesi verdiğini ifade eden Esendemir, şunları söyledi:

“4 Ocak 1961 yılında kabul edilen Fikir İşçileri Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarih, Basın Bayramı olarak kutlanıyordu. Ancak aradan geçen yıllar içerisinde hakları elinden alınan, çeşitli zorluklara maruz kalan basın çalışanlarının bayram kutlayacak mecali kalmadı. Anadolu basını her geçen gün kan kaybediyor. Gazeteler kapatılıyor, televizyonlar susturuluyor. Radyolar frekans paralarını ödeyemez duruma geldi. Ödeyemeyecekleri cezalarla karşı karşıya kalıyor. Toplumun aydınlatılması, bilinçlendirilmesi, halkın talep ve beklentilerinin kamuoyuna iletilmesi, Adana’nın tanıtılması gibi pek çok konuda önemli bir kamu görevi üstlenen gazeteciler, halkın gözü, kulağı ve dili olmaktan çıkmış tamamen yaşam mücadelesi verir hale geldi. Bu durumda neyin bayramını kutlayacağız. Elbette 10 Ocak gazeteciler açısından çok önemli bir gün. Bugünü artık mücadele ve dayanışma günü olarak değerlendiriyoruz. 10 Ocak’ları yeniden bayram günü olarak kutlamak ve basının tam anlamıyla özgür olması en büyük dileğimiz.” 



Diğer Fotoğraflar