‘Bizi siyasete alet etmeyin'

 

Akbulut Geri Dönüşüm Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Akbulut, geri dönüşüm atıklarının çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanıldığını belirterek bazı söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ve bunun art niyetli olduğunu sert bir dille ifade etti.  Akbulut, “Geri dönüşüm atıklarını çimento fabrikalarına veriyoruz. Özellikle kendileri gelip yerinde alarak yakıt olarak kullanıyorlar, hem kendi yakıt tasarruflarını yapıyorlar hem de ekonomiye katkı koyuluyor. Geride atık kalmıyor” dedi.

‘EKONOMİYE KATKI KOYUYORUZ’
“Bizler yaptığımız işlerle ülke ekonomisine katkı koymaktayız” diyen Akbulut, geri dönüşümün işlenmesinin bir çok işlemden geçtiğini, farklı türdeki atıkların belirli bir metod kullanılarak birbirinden ayrıldığını söyledi. Atıkların renklerine göre ayrılıp önce temizlendiğini sonra parçalanıp sonra da ayrıştırılan geri dönüşümün küçük parçalar haline (granür) getirilerek işlendiğini ifade eden Akbulut şunları söyledi:
“Atıkların ayrılması, yeni ürünler yapılırken geri dönüştürülebilir malzemelerin yeniden kullanılmasını sağlar. Buna geri dönüşüm de denir. Yeni ambalajlar veya kasalar plastikten yapılır. Ek olarak, belirli öğeleri yeniden kullanma seçeneği de vardır.”
‘İŞİMİZE KİMSE BALTA VURMASIN’
Akbulut Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akbulut, son zamanlarda enerji kaynaklarının ve yakıtların artan maliyetleri dolayısıyla atıkların bertaraf edilmesi ve işletmelerin özellikle çimento fabrikalarının  çok ucuza alıp yakıt tasarrufu sağladıklarını söyledi. Geri dönüşüm atıklarının çevreye dökülmesinin bir anlamı olmadığının altını özellikle çizen Akbulut, bununda bir maliyet olduğunu belirterek, “Neden böyle bir şey yapalım. İşletmeler zaten gelip alıyorlar. Bizi de kimse siyasete alet etmesin. Yaptığımız iş geride, kimseden övgü ya da alkış beklemiyoruz. Ama bu asılsız iddialar da ısıtılıp ısıtılıp gündeme getirilmesin. İşimize de kimse balta vurmasın, başka bir şey istemiyoruz” dedi.

‘YARARINIZ YOK BARİ ZARARINIZ OLMASIN’
Akbulut Geri Dönüşüm Danışmanı Rüchan İlvan da geri dönüşüm fabrikalarına yapılan suçlamalara cevap verdi. “Her fabrika bir kaledir” diyen İlvan, üretimi, istihdamı ve ihracatı hedef edindiklerini belirten Yatırım Teşvik AR-GE ve Kalite Yönetim Sistem Uzmanı  Gıda Yüksek Mühendisi Ruçhan İlvan, son dönemlerde CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’un Türkiye’nin gündemine taşıdığı plastik atıklarla ilgili açıklamalara tepki göstererek, “Hiçbir altyapı bilgisi olmadan konuyla alakalı net fizibilite yapmamıştır.  Unutmayınız ki; her fabrika bir kaledir. Ancak ve ancak üreterek büyüyebilirsiniz. Yararınız yok bari zararınız olmasın” diye cevap verdi.
“HER PLATFORMDA KENDİSİYLE  TARTIŞMAYA HAZIRIM”
Konuyu çok iyi bilen birisi olarak her platformda Milletvekili Bulut ile tartışmaya hazır olduğunu ve bu konuda verdiği bilgileri de okumasını şiddetle tavsiye eden İlvan, “Plastik ve Geri Dönüşüm Sektörü, Türkiye plastik sektöründe dünyada 6’ncı, Avrupa’da ise Almanya’dan sonra 2. büyük ekonomidir. 10 milyon ton yıllık üretimi ve 33 milyar dolara varan cirosu ve 5 milyar dolara yakın direkt ihracatı vardır. Bu yüzden Adana ve Türkiye için çok önemlidir” dedi.
“ADANA’DA BİNLERCE İNSAN 
BU SEKTÖRDEN EKMEK YİYOR”
İlvan, Adana’da çoğunlukla Organize Sanayi Bölgesi, Metal Sanayi Sitesi ve Sarıhamzalı’daki Kemal Deniz Geri Dönüşüm Sitesi’nde 110 civarında lisanslı firmanın faaliyet gösterdiğini anımsatarak şunları söyledi:
“Yüreğir bölgesinde ise yaklaşık 50 firma faaliyet göstermekte olup, bunların çoğunluğunun faaliyet konusu hurda toplama AYIRMA işlemidir. İştigal konusu ve kapasite gücüne istinaden bu firmalar 3572 sayılı GSM mevzuatı gereği 1. sınıf olup, ruhsatını Büyükşehir Belediyesi’nden alır. Binlerce insan bu sektörden para kazanarak evine ekmek götürüyor.” 
“BİZLER ÜLKEMİZ İÇİN HURDADAN
HAZİNE ÜRETİYORUZ”
“Dünyada önemi her geçen gün artan, Avrupa’nın çöpünü değil Avrupalının elindeki geri dönüşüm hammaddesini onlardan satın alıp ülkemize ithal ediyoruz” diyen İlvan sözlerine şöyle devam etti:
“Avrupa’da geri dönüşümün her safhası teşvik kapsamındayken ve devlet ürün preslenince firmaya ton başına  300 sterlin para vermektedir. Türkiye ile normal koşullarda Avrupa ülkeleri ve İngiltere’nin rekabet etme şansı yok. Ülkemizde 100 EURO’ya mal ettiğimiz geri dönüşüm maliyeti Avrupa’da 700 EURO, İngiltere’de 650 sterlindir. Türkiye plastik sektöründe dünyada altıncı, Avrupa’da 2. büyük ekonomidir. Bizler ülkemiz için hurdadan hazine üretiyoruz. Plastik esaslı madde ve malzeme üretiminde kullanılan orijinal plastik hammaddeye karteller yani petrol şirketleri yüzde 200 zam yaptı.”



Diğer Fotoğraflar