'Çiftçi, bankalara 1 ayda 12,1 milyar daha borçlandı'

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım kesiminin Şubat ayında bankalara olan borcunun 12 milyar 100 milyon lira daha artarak, toplam borcun 363 milyar 400 milyon liraya çıktığını belirtti.

istanbularsaofis.com esenyurtrehber.com avcilaresc.com

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, tarım kesiminin bankalar olan borçlarının sürekli arttığına dikkat çekti.

TARIM KESİMİ 2 AYDA 34,4 MİLYAR LİRA DAHA BORÇLANDI

Tarım kesiminin bankacılık sektörüne olan borçları şubatta bir önceki aya göre 12,1 milyar lira daha artarak 363,4 milyar liraya kadar çıktığını anlatan Ömer Fethi Gürer, sektörün borçlarında yılın ilk iki aylık döneminde ise 34,4 milyar liralık büyüme kaydedildiğini belirtti.

ÖZEL BANKALAR TARIM KESİMİNE VERDİĞİ KREDİYİ DARALTTI

Tarım sektörünün bu borçlarının 297 milyar lirası kamu bankalarına olan borçlarından kaynaklanırken, özel bankalara ise 66,4 milyar liralık borcu bulunduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şubatta kamu bankalarına olan borçlar büyümesini sürdürürken, özel bankalar ise tarıma verdiği kredileri 1 milyar liraya yakın daralttı” dedi.

BİREYSEL KREDİLER BİR HAFTADA 45 MİLYAR LİRA ARTTI

Vatandaşların bireysel kredi borçlarındaki artışlara da vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının, 17-24 Mart haftasında 45 milyar lira daha artarak 1 trilyon 851 milyar liraya kadar çıktığını ifade etti. Gürer, vatandaşların banka borçlarında yılbaşından bu yana ise 277 milyar liralık artış yaşandı.

TAKİPTEKİ BORÇ MİKTARI 32,6 MİLYAR LİRA

Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerine devretmedikleri takipteki borçların ise 32,6 milyar liraya yükseldiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor.

Vatandaşların bankalar ve finansal şirketlerden ayrı olarak TOKİ’ye taksitli konut alımları nedeniyle 28 milyar lira, varlık yönetim şirketlerine de 36 milyar lira borcu bulunuyor” şeklinde konuştu.

3 AYDA 2 MİLYON 745 BİN YENİ İCRA DOSYASI

Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre 1 Ocak – 31 Mart 2023 tarihleri arasında icra ve iflas dairelerine UYAP üzerinden toplam 2 milyon 745 bin yeni dosya geldiğine de işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gelen dosya sayısı 2022 yılının aynı haftalarına göre 111 bin adet arttı. Aynı dönemde 2 milyon 916 bin dosya da sonuçlandırıldı. Sonuçlanan dosya sayısı da bir önceki yıla göre 1 milyon 281 bin adet artış gösterdi. Yeni gelen dosya sayısı 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 4,2 oranında arttı.

İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı ise geçen yılın aynı gününe göre 510 bin adet azalarak 31 Mart itibariyle 23 milyon 58 bin oldu” dedi.