‘Çocuklarınızı doktorlarla korkutmayın’
Seyhan Kaymakamlığı Proje ve Koordinasyon Bürosunca hazırlanan Adana Eczacı Odası ve Adana Diş Hekimleri Odası’nın destek verdiği “Sağlık Buluşmaları Programı” farkındalık yaratarak bir çok kitleye ulaştı.
Şubat ayında ‘Akılcı İlaç Kullanımı’ eğitimi ile başlayan program Ağız Diş Sağlığı, iletişim, öfke kontrolu, ilkyardım, kanser, kadın hastalıkları, sağlıklı beslenme vb. gibi bir çok konuda Seyhan İlçesinde bulunan muhtar, rehber öğretmenleri, öğrenci ve velilerine eğitim verildi.
Bu dönemin son eğitimi Çukurova Kalkınma Ajansı Toplantı Salonunda “Çocukluk Dönemi Ağız ve Diş Sağlığı” konu başlığıyla ele alındı.
SEYHAN İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ MEHMET ALİ SEVÜK
Rehber Öğretmenlere yönelik gerçekleştirilen eğitimin açılış konuşmasını yapan Seyhan İlçe Sağlık Müdürü Mehmet Ali Sevük, “Benim burada rehber öğretmenlerimizden nacizane bir isteğim olacak. Öğrencilerinizin velilerine çocuklarını “seni doktora, diş hekimine götürür iğne yaptırırım” diyerek korkutmamalarını söyleyin. Söylenmesi gereken “Seni doktora, diş hekimine götürürüm. Güzel vakit geçirirsin” deyip, teşvik edilmelidir.” diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.
ADANA ECZACI ODASI BAŞKANI ECZ. Ö. MÜRSEL YALBUZDAĞ
Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, rahatsızlanınca en doğru yolun hekime gitmek olduğunu söyledi. “Sağlık harcamalarına bakıldığında ilaç çok yer tutuyor ama alınan ilacın çoğu kullanılmıyor” diyen Yalbuzdağ, şunları söyledi:
“Sağlıklı bertaraf etmek için Seyhan ve 2-3 ilçeden daha evlerden kullanılmamış ilaçları topluyoruz. Tonlarca atık ilaç geliyor. Sağlıklı ve düzenli kullanılmayan ilaçlar hem kendi sağlığımıza hemde sağlık sistemine zarar veriyor. İlaçların çoğu kimyasaldır. İlaçla zehiri birbirinden ayıran tek şey dozu’dur. Dozunda kullanılmayan her şey zehirdir. Atık ilaçlarda doğru şekilde imha edilmez ise toprağa, suya karıştığı zaman onlardan zehir olarak insanlara geri dönüyor. Bu anlamda öğretmenlerimize çok görev düşüyor. Öğrencilere akılcı ilaç kullanımı ve atık bilincini oluşturmaları gerekiyor. Evlerde bulunan atık ilaçlar eczanelerimizde bulunan atık ilaç kutularına atılabilir.”
ADANA DİŞ HEKİMLERİ ODASI BAŞKANI DT. FATİH GÜLER
Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler de, Almanya’da 65 yaş üstü nüfusta kişi başı ortalama ağızda kalan diş sayısının 17 - 18 iken, Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusta yüzde elli total dişsizlik olduğuna dikkat çekti. Güler, “Yani bu insanların ağzında diş yok. Almanlar koruyucu diş hekimliğini her yaş gurubunda devlet desteğiyle özelden hizmet alarak başarmış. TDB ve diş hekimleri odaları olarak Sağlık Bakanlığına yıllardır söylediğimiz çözüm budur. İnsanlar protez kullanmadan kendi dişleriyle yaşamalı, kendi dişleriyle yaşlanmalıdır.” Dedi.