“Cumhurbaşkanı halkın değil şirketin çıkarına göre karar veriyor”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halkın çıkarlarını gözeterek hareket etmesi gerekirken şirketlerin çıkarları doğrultusunda acele kamulaştırma kararı aldığına dikkat çekti.
19 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan bir karara göre, CVK Madencilik Anonim Şirketi’nin Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde en az 16 köyü etkileyecek Sarıalan Altın Madeni projesi için “acele kamulaştırma” kararı verildiğini kaydeden Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle meclise iki ayrı soru önergesi sundu.
Karar ile Balıkesir’in İvrindi, Gökyazı ve Altıeylül ilçesine bağlı Sarıalan mahallelerindeki 10 alanın Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılacağını, acele kamulaştırma kararı alınan alanlarda şirketin madencilik faaliyetini sürdüreceğini dile getiren Dr. Şevkin, acele kamulaştırmanın yasalarda belirtildiği gibi olağanüstü şartlarda oluşacağını ancak buradaki durumun şirketin talebi doğrultusunda gerçekleştiğine dikkat çekti.
Acele kamulaştırmanın yasada belirtilen olağanüstü şartların ya da kamu yararı sebebiyle acilen bitirilmesi zorunlu olan projelerin varlığı halinde idare tarafından kişilere ait taşınmazlara kıymet takdiri dışındaki işlemler sonradan tamamlanmak üzere derhal el koyulmasını sağlayan istisnai bir kamulaştırma türü olduğunu vurgulayan Dr. Şevkin, “Olağan kamulaştırmadan farklı olarak acele kamulaştırma, kıymet takdiri dışındaki işlemler daha sonradan tamamlanmak üzere, mevzuatta öngörülen usul ve şekillerde taşınmaza el koyma şeklidir” diye konuştu.
SORULARA YANIT ARIYOR
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, şu sorulara yanıt arıyor:
1- CVK Madencilik Anonim Şirketi’nin Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde en az 16 köyü etkileyecek Sarıalan Altın Madeni projesi için “acele kamulaştırma” kararı verilmesinin altında yatan gerçek nedir? Yurt savunması ihtiyacı mı hasıl olmuştur? Türkiye’de savaş ya da seferberlik durumu mu vardır ki acele kamulaştırma kararı alınmıştır?
2- Kamu düzeni mi bozulmuştur ki söz konusu yerde acele kamulaştırma kararı alınmıştır? Şirketin ekonomisindeki daralma ya da yatırımında gecikmeye neden olacak bir sakınca mı görülmüştür? Bu nedenle mi acele kamulaştırma kararı alınmıştır?
3- Acele kamulaştırma kararı alınırken yöre halkının görüşlerine başvurulmuş mudur?
4- Toplam kaç dönüm alanda acele kamulaştırma kararı alınmıştır?
5- Acele kamulaştırma kararı nedeniyle kamu çıkarı mı yoksa şirket çıkarı mı gözetilmiştir?
6- Devleti temsil eden en üst makam, şirketin kamulaştırma talebi üzerine köylülerden değil de neden şirketlerden yana tercih kullanmıştır?
7- Maden projesine verilen ÇED olumlu kararına karşı yöre halkının kararın iptali yönünde açtığı dava, yerel mahkeme tarafından reddedilmiş ancak Danıştay, yapılan başvuru sonucu Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı bozarak yeniden bilirkişi keşfi yapılmasına ve bu raporun ardından tekrar karar verilmesine hükmetmişti. Yasal süreç devam ederken olağanüstü koşullarda alınması gereken “acele kamulaştırma” kararının verilme gerekçesi nedir?