‘Daha ne kadar insan ölmeli?’
Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları; Mecliste deprem gerçeği ve acilen alınması gereken önlemler hakkında düzenlediği basın açıklamasında “Bilim insanları Adana ve İstanbul merkezli depremlere dikkat çekiyor. Nüfusun, dikey yapılaşmanın yoğun olduğu bu illerimizde (ümit ediyoruz ki olmaz ama) Maraş-Hatay merkezli deprem gibi bir deprem olursa yıkım ve can kayıplarımızı çok büyük olacağının bilincindeyiz.” ifadelerini kullandı.
“Deprem değil, bina öldürür… Deprem değil, ihmal öldürür”
Sözlerine seçim bölgesi Adana’da Kozan merkezli 5.6 şiddetinde yaşanan deprem nedeni ile başta Adanalı yurttaşlar olmak üzere deprem travmasını sıcağı sıcağına yaşayan tüm yurttaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Hatimoğulları, yaşadığımız coğrafyanın deprem gerçeği karşısında asıl olanın ihmaller ve depreme dayanıksız binalar olduğunu söyledi. Uzmanların Adana’da birkaç aktif fay olduğunu ve bunlardan Ceyhan Fayının 1998 yılında 6.2 büyüklüğündeki deprem ürettiğini, fayın halen enerji biriktirmeye devam ettiği yönündeki uyarılarını önemseyerek deprem konusunda Adana’da acil eylem planının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Hatimoğulları, “Defalarca uyardık. Uyarmaya da devam edeceğiz: Yapı stoku denetimleri yapılmalı, denetim sonuçlarına göre binalar hızla depreme dayanıklı hale getirilmeli, binaların yeniden inşası/yerinde dönüşümü yapılmalıdır.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanına sorduğu ve yanıt alamadığı soruları yeniden hatırlatan Hatimoğulları, bunun da tıpkı depremde seyirci kalındığı gibi-Bakanlığın ihmali ve görevlerini yerine getirmemesi anlamına geldiğinin altını çizdi.
Daha ne kadar yıkılmalı kentler, daha ne kadar insan ölmeli?
Hatimoğulları, Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin dün yaptığı açıklamadan; “Oda olarak defalarca gerek yerel makamlara ve gerekse yazılı ve sosyal medya üzerinden uyarılarımıza rağmen Kozan, Ceyhan, Pozantı gibi İlçelerimizde Belediyelerce ve Yapı denetimlerce Zemin Etütleri yerinde Jeoloji Mühendisleri tarafından denetlenmemektedir. Ayrıca Adana Büyükşehir Belediyesi Afet Daire başkanlığına Jeoloji Mühendisinin atanmasını bırakın Mühendis olmayan Daire başkanı atandığı yönündedir. 50 binden fazla insanımızın öldüğü büyük deprem felaketinden ders alınmamış görünmektedir.” alıntısını yaptı.
Hatimoğulları; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce paylaşılan bilgiye göre 6 Şubat depremlerinin ardından Adana’da tespit edilen ağır, orta ve az hasarlı 25.436 bina ile ilgili alınan önlemleri ve depremin ardından geçen 5.5 ay içinde bu hasarlı binalar için yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğunu sordu.