‘Deprem bölgesine pozitif ayrımcılık uygulansın’
Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, deprem bölgesinde yaşayan yurttaşların yeniden yaşamlarını kurabilmeleri için pozitif ayrımcı özel politikaların uygulanması için Meclise araştırma önergesi verdi.
Önergenin gerekçesinde; depremin ardından zorunlu olarak kenti terk eden depremzede yurttaşların Hatay’a döndüğünde hala barınma, su, elektrik gibi ihtiyaçlara erişimin olmamasının yanı sıra işsizlik ile de karşılaştığı ifade edildi. Depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen, evini/işyerini kaybeden yurttaşların; evlerinin/işyerlerinin nasıl ve ne zaman yapılacağına dair halen bilgilendirilmediği, Hatay’da yaşayan yurttaşların kuru gıda, hijyen malzemeleri, çadır ve konteyner ihtiyacının halen can yakıcı bir şekilde karşılanmayı beklediği ve köylerine, tarım arazilerine sığınan yurttaşların elinden acil kamulaştırma ile arazilerinin, zeytinliklerinin alınmak istendiği vurgulandı.
Araştırma önergesinde, “Kentte halen enkaz kaldırılması ve sonrasında güvenli ulaşım ağları oluşturulamamış durumdadır. En fazla can ve mal kaybının yaşandığı Hatay’da halkın ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve normal hayat akışının tekrar sağlanabilmesi için işletmelere destek sağlanmalı, yerel esnafa hibeler verilmelidir.” ifadeleri yer alırken; “Evleri, işyerleri yıkılan yurttaşların tekrar borçlandırılarak onlarca yıl sonra kendi evlerini/işyerlerini tekrar satın almaları formülü yerine deprem mağduru yurttaşların bu ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılanmalıdır. Maddi ve manevi olarak deprem yıkıntıları altında kalan yurttaşların omuzlarındaki yük azaltılarak, konutları/işyerlerine ücretsiz olarak sahip olmaları sağlanmalıdır. Şehir dışında okuyan depremzede öğrenciler için burslar sağlanarak eğitimlerinin devamını sağlamak üzere katkıda bulunulmalıdır.” denildi.
Önerge ile; elektrik, su ve doğalgaz faturalarının deprem mağduru yurttaşlara yeni bir yük oluşturmasını engellemek, faturaların kamu kaynakları tarafından karşılanmasını sağlamak, barınma, su ve gıda gibi temel ihtiyaçlarının acilen karşılanmasını, esnafa hibeler verilmesini, konut ve işyerlerinin ücretsiz olarak verilmesini sağlayacak politikaları hayata geçirmek için amacıyla araştırma komisyonu kurulmasının önemi vurgulandı.