‘Deprem enkazları halk sağlığını olumsuz etkileyecek’

 

Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av.Meryem Türktekin, 6 Şubat 2023 günü meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, deprem bölgesindeki enkazların hem kısa hem de uzun vadede ekolojik yapıda etkisini gösterecek çok ciddi çevresel tahribatlara neden olacağı uyarısında bulundu.

 

Dünya Sağlık Günü nedeniyle açıklamada bulunan Gelecek Partisi Çevre ve İklim Politikaları Başkanı Av.Meryem Türktekin, deprem felaketi nedeniyle başlangıçta sadece kurtarma ve can kaybını en aza indirme, beslenme, barınma gibi acil ihtiyaçlar üzerinde durulduğunu, ancak, deprem nedeniyle karşımıza çıkan çevre sorununun ikinci plana atılmaması gerektiğini ilk günden beri söylediklerin ve söylemeye de devam edeceklerine dikkat çekti.  Gerekli önlemlerin alınmaması ve belli bir plan program dahilinde hareket edilmemesi halinde, deprem bölgesindeki enkazların hem kısa hem de uzun vadede ekolojik yapıda etkisini gösterecek çok ciddi çevresel tahribatlara neden olacağının ilk günden beri ortada olduğunu ve bu konuda yetkilileri hep uyardıklarını ifade eden Av.Türktekin şunları söyledi:

 

“Ama maalesef aradan 2 ay geçtiği halde, hiçbir plan program dahilinde hareket edilmediğini, asbest tehlikesinin gözardı edilerek enkaz kaldırmalarında gerekli önlemlerin alınmadığını, deprem atıkları depolama alanları belirlenirken belirlenen alanların tarım arazilerine, sulak alanlara, dere yataklarına, ilerde kent kurulma ihtimali olan zemini sağlam alanlara ve dere, nehir, deniz gibi su kaynaklarına uzak alanların belirlenmesine dikkat edilmediğini üzülerek görüyoruz.

 

Depremzede vatandaşlarımız da uzmanların uyarılarını dikkate alarak enkaz kaldırma çalışmalarına, deprem atıklarını depolama alanı olarak belirlenen alanlara itiraz ederek sesini duyurmaya çalışıyor. Ama buna bile izin vermiyorlar.  Hatay Samandağ’da zeytin, narenciye ve fidan üretiminin yapıldığı Uzunbağ köyündeki dereye, alana dökülen hafriyatlar nedeniyle “zehirlenmek istemiyoruz” diyerek direniş gösteren depremzedelerimize Jandarma sert bir şekilde müdahalede bulundu.

 

Diğer deprem illerimizde de aynı hataların yapıldığını görmekteyiz. Malatya’da Malatya Mamurek Dayanışma Platformu, köylerine moloz dökülmemesi ve dökülen molozların kaldırılması için bölgede nöbet tutmaya başlayacaklarını duyurdu. Köylüler, haftanın üç günü saat belirli saatler arasında bölgede nöbet tutacak.”

 

“Keza bir depremzedemiz dökülen molozlardan 14 kişinin cansız bedeninin çıktığını söyleyerek enkaz kaldırma çalışmalarının ne kadar kötü yapıldığını net bir şekilde ifade etti.” Diyen Av.Türktekin sözlerine şöyle devam etti:

 

“Deprem felaketi nedeniyle depremzedeler zaten büyük kayıplar yaşamışken, onların geleceklerini yeniden inşa ederken, yetkililerin daha büyük kayıplara sebebiyet verecek hareketlerden kaçınması, gerekli planları yapıp, çevreye zarar vermeyecek önlemleri alması gerekmektedir.

 

Aksi halde, enkazlarla toprağa, havaya, yer altı ve yer üstü su kaynaklarına karışan asbestin, kurşun ve civa gibi ağır metallerin ilerleyen yıllarda halk sağlığı üzerinde ağır olumsuz sonuçları olacaktır.”