"Deprem önergesi yanıtsız kaldı"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Türkiye'de 6 Şubat depremlerinin ardından konutların ve kamu binalarının depreme dayanıklılık durumuyla ilgili Meclis'e sunduğu soru önergesi yanıtsız kaldı. Meclis iç tüzüğüne göre 15 gün içinde yanıtlanması gereken önergeyle ilgili konuşan Barut, "Ülkemiz en son 6 Şubat'ta büyük deprem felaketleri ile sarsıldı, katlanılmaz acılar yaşadık. Son olarak Malatya'dan Adana'ya neredeyse her yerde devam eden depremler yüreklerimizi ağzımıza getiriyor ama AKP iktidarı oralı olmuyor. Deprem yaralarını sarmadıkları gibi önlem alınması, tedbirli olunması ve harekete geçilmesi için çağrılarımız karşılıksız kalıyor. Yasal görevlerini bile yapmıyor, sorulara dahi yanıt vermiyorlar" dedi.

"HAREKETE GEÇİN"

Türkiye'nin karmaşık jeolojik yapısı ve jeodinamik konumundan dolayı dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya üzerinde yer aldığını vurgulayan Barut, "Ülkemizin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 42'si birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Hem tarihte hem de yakın zamanda yaşanan acıların gösterdiği gibi deprem açısından oldukça riskli bir bölgede yaşamaktayız.  Deprem gerçeğine karşın acil ve etkin önlem alınması şarttır. Bu bağlamda ülkemizdeki toplanma alanlarının imara açılması ve amaç dışı kullanımı, riski büyütüyor. Vatandaşlarımızın canını tehlikeye atılmasının en büyük sebeplerinden biri de budur. Yapı stoğunun güvenli hale getirilmesi, kamu binalarının depreme dayanıklılığının arttırılması gerekiyor. Olası yaşanılacak bir deprem felaketinde acıları önlemek için harekete geçin" diye konuştu.

"İŞİNİZİ YAPIN"

TBMM Başkanlığı'na Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle 4 Temmuz'da sunduğu soru önergesine 15 gün içinde yanıt verilmesi gerektiğini anımsatan Ayhan Barut, "Bizler kamu binalarının depreme dayanıklı hale getirilmesinin olası yaşanılacak bir deprem felaketinde can ve mal kayıplarını en aza indireceğine olan inançla çaba gösteriyoruz ama bakanlık önergemize bile yanıt vermiyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. 'Deprem değil, ihlam öldürür' gerçeğinden hareketle bu keyfi tutumu kabul etmiyoruz. Yetki ve sorumluluk sahibi makamların, acılara davetiye çıkarmasına, ihmalle yeni acılar yaşanmasına yol açmalarına göz yumamayız. İşinizi yapın, önlem alın" şeklinde konuştu.

YANIT VERİLMEYEN SORULAR

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un önergesinde şu sorular yer alıyordu:
"1- Adana'da hizmet veren toplam kaç kamu binası vardır?
2- Kamu binaları depreme dayanıklılık testinden geçirilmiş midir?
3- Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı alınan kamu binası var mıdır? Hangileridir?
4- Adana İlimizde olası bir deprem anında kullanılabilecek kaç tane deprem toplanma alanı vardır?  
5- Son 5 yılda kullanıma açılan deprem toplanma alanları var mıdır? Varsa kaç tanedir?
6- Adana ilimizde, afetler konusunda toplumu bilinçlendirmek, afetlerle ilgili belirlemek ve afetlere hazırlamak amacıyla bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar var mıdır?"