e-Fatura'da son 3 gün
Team Soft Koordinatörü Aykan Mavruk, Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep ve tüm Doğu bölgesine e- dönüşüm hizmeti verdiklerini söyledi. Yıllık hasılatı 1 milyon lira ve üzerinde olan galeri, emlakçı ve otel işletme sahiplerine, 1 Temmuz 2022’ye kadar zorunlu olarak e-Faturaya geçmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
2004 yılında Gelir İdaresi tarafından e- Beyan’ın hayata geçmesi, 2008’de e- Devlet sisteminin başlaması ve 2010 yılı itibariyle de e-Fatura (Elektronik Fatura) uygulamasının başlamasıyla birlikte satış hasılatına bağlı olarak bazı mükellef grupları 2014 yılında e-Deftere geçmiş oldu. Bu sürecin bugün tüm mükellef gruplarını kapsayacak şekilde genişleyerek devam ettiğine dikkat çeken Team Soft Koordinatörü Aykan Mavruk bu konuda mükellefleri bilgilendirdi.
‘ZAMAN KAYBETMEYİN’
22 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan 535 nolu Vergi Usul Kanunu genel tebliği içerisinde 2021 yılı satış hasılatı 1 milyon ve üzeri olan gayrimenkul , motorlu taşıt, inşaat, imalat, alım-satım veya kiralama işi yapanların 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e- Faturaya zorunlu geçmeleri gerektiğine dikkat çeken Mavruk, “Uygulama tarihinin uzatılması yönünde beklentiye girildi ancak, böyle bir süre uzatımı olmayacak. Çünkü adı geçen tebliğde 2022 yılı hasılat tutarı 500bin ve üzerinde olan mükelleflerin 1 Temmuz 2023' te E-Fatura uygulamasına geçeceği ayrıca belirtilmiştir . Mükelleflerin zaman geçirmeden e-fatura geçmeleri gerekiyor. Zaman kısaldı. Ayrıca unutulmaması gereken diğer bir husus e-defter uygulamasına geçiş zorunluluğudur. Aynı tebliğ 1 Temmuz 2022 tarihinde E-Faturaya zorunlu geçen mükellefler 1 Ocak 2023 tarihinde E-Defter uygulamasına zorunlu olarak geçeceklerdir. ” diyerek uyarıda bulundu.
Team Soft Koordinatörü Aykan Mavruk, e-Fatura’nın mükelleflere sağladığı faydalar hakkında da bilgi verdi. Mavruk, “e-Fatura ile faturalarınızı dijital ortama taşıyarak iş süreçlerinizi ve ticaretinizi hızlandırırken, şirketinizin verimliliğini arttırıp zamandan kazanacaksınız “ dedi. Mavruk, e- Fatura nedir?, e-Fatura nasıl kesilir konusunda da mükellefleri şöyle bilgilendirdi:
e-Fatura nedir?
e-Fatura, faturaların internet bağlantısı kullanılarak elektronik ortamda veri format ve standardı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen ve elektronik belge biçiminde düzenlenen, VUK gereği bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasında dolaşımını güvenli ve sağlıklı bir biçimde sağlamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan uygulamadır.
e-Fatura nasıl kesilir?
e-Fatura devlet tarafından geliştirilen bir uygulama olduğundan, firmalar GİB Portal ya da yine GİB tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan hizmet alabiliyor. Hazırlık sürecinde Kamu Sertifikasyon Merkezi'ne başvurunun ardından mali mühür temini gerekiyor. Şahıs firmaları için ise e-İmza alımı ardından e-Fatura’ya geçiş yapmak mümkün. 509 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan işletmeler için e-Fatura mecburidir. Ancak bunun dışında kalan bir firmaysanız yine de kendi isteğinizle sisteme başvuru yapabilir ve e-Fatura kullanıcısı olabilirsiniz.
‘BİLGİLENDİRME YAPIYORUZ’
Team Soft Bölge Satış Sorumlusu Zuhal Alvur da, e-Fatura konusunda bölgesel çalışmalar yaparak bilgilendirmeler yaptıklarını söyledi. Alvur, “Adana’da Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı olan Galericiler Odası , Emlakçılar Odası ve Fotoğrafçılar Odası ile işbirliğimizi gerçekleştirdik ( www.teamsoftyazilim.com ) Birliğe bağlı olan diğer odalarımız ile de görüşmelerimiz devam etmekte. Yine tüm saha çalışmalarımız ile tüm bölgelerde iş kollarını kapsayan firma ve kuruluşlarla bilgilendirme çalışmalarına devam etmekteyiz” dedi.
e- Fatura’nın geleneksel faturayla hiçbir farkının bulunmadığına vurgu yapan Alvur, “e-Fatura uygulaması Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirildi. Bu uygulamada amaç hem kağıt kullanımını azaltmak hem de vakit tasarrufu sağlamaktır. Ayrıca mükelleflerin fatura aldım ama bulamıyorum ya da faturaların muhasebeye geç aktarılması sorunu da çözülmüş olacak” dedi.