'Ek bütçede vatandaş unutulmuş'
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 2022 yılı ek bütçesinde emeklilikte yaşa takılanlara, çiftçiye, kredi borçlusu öğrencilere, doktorlara, atama bekleyen sağlık çalışanlarına, öğretmenlere, mimar, mühendis, şehir plancılarına, gıda, ziraat mühendislerine, veteriner hekimlere, çırak ve stajyerlikte sigorta mağduriyeti yaşayanlara yer verilmediğine dikkat çekti.
Kanunla genel bütçe kapsamındaki idarelerin bütçe tertiplerine 817 milyar 271 milyon 632 bin lira, özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine 63 milyar 203 milyon 143 bin lira olmak üzere toplam 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek eklendiğini vurgulayan CHP’li Dr. Şevkin, anılan tüm bu kesimlerin hükümetin gündeminde yer almadığını kaydetti. Dr. Şevkin, ayrıca açıklanan 3600 ek gösterge rakamından şube müdürleri ile ilçe müdürü seviyesindeki kamu görevlilerinin yararlanamayacağına işaret etti.
Bütçe görüşmeleri esnasında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye bir çok soru yönelten Dr. Şevkin, “Ek bütçede neden sayıları 5 milyona yaklaşan Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlarımız yok. EYT’lilerle ilgili bir planınız var mı?” diye sordu. Çiftçinin Anayasadan kaynaklı 211 milyar liranın da ödenmediğini vurgulayan Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Bütçede Kredi Yurtlar Kurumu’ndan kredi alan öğrencilere uygulanan hacizi durdurmak yok. Öğrencilerin borcunu silmek yok. Doktorlar yurtdışına gidiyor. Sağlık çalışanlarının tümü şiddet görüyor. Maaşları düşük. Özlük haklarını düzeltecek misiniz? Ek bütçede neden bu konulara yer vermediniz? Sağlık çalışanlarının hakları ödenmez diyorsunuz gerçekten de haklarını ödemiyorsunuz. Binlerce mezun, pırıl pırıl gençlerimiz atanmayı bekliyor. Bütçelerinizde neden atama bekleyen sağlıkçıları görmüyorsunuz? Öğretmen adaylarının sayısı bir milyona yaklaştı. 20 bin atama ile açık kapatılmaz. Her branşa eşit atama gerçekleştirecek misiniz? Türkiye’deki öğretmen açığını ne zaman kapatacaksınız? Çıraklık ve stajyerlik dönemlerinde sigortalı olarak işe başlayan ancak bu sürede geçen sigortalı yılları emekliliğe yansımayan, prim gününe eklenmeyen vatandaşlarımızın mağduriyetini giderip çıraklık ve stajyerlikte çalışılan süreleri prim gün sayısına ekleyecek misiniz? Hükümetin bugüne kadarki bütçe planlamasında bu konu neden hiç aklınıza gelmedi? Kamuda Mimar, mühendis, şehir plancısı, ziraat, gıda mühendisi, veteriner hekim ihtiyacı yok mu? Türkiye’nin yeniden yapılandırılması, çağdaş bir ülke konumuna gelebilmesi için bu meslek gruplarına büyük ihtiyaç duyulduğu açıktır. Üniversiteden başarıyla mezun olan gençlerin önünü ne zaman açacaksınız?”
3600 EK GÖSTERGE ALDATMACASI
Milyonlarca kamu görevlisi ve emeklilerinin beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesinin detaylarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlandığını hatırlatan Dr. Şevkin, mecliste yaptığı konuşmada 3600 ek gösterge aldatmacasına da dikkat çekti. CHP’li Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Açıklanan detay bilgilere göre şube müdürleri ile ilçe müdürü seviyesindeki kamu görevlilerinin ek gösterge miktarının 2200'den 3000'e çıkartılıyor olması nedeniyle çok sayıda şube müdürü tepkisine yol açtı. Halbuki Sayın Cumhurbaşkanı 3 bin 600 ek gösterge çalışmasının sadece 4 meslek grubu için değil, bütün memurları kapsayacak şekilde yapıldığını belirtmişti. Şube müdürlerinin mevcutta ek göstergesi 2 bin 200 idi. Beklenti 3 bin 600 ek gösterge ile makam ve görev tazminatı idi. Açıklanan o ki, şube müdürlerinin ek göstergesi 3 bine yükseltildi. Bu durumda şube müdürlerinin sadece ek gösterge aylıkları 155 TL arttı. 2 bin 200 ek gösterge ile 3 bin ek göstergenin özel hizmet aylığı yüzdesi yüzde 85. Ek gösterge 3 bin olunca özel hizmet aylığında da bir artış olmadı. Zaten makam ve görev tazminatları yoktu. Şube müdürleri, söz verildiği üzere; makam ve görev tazminatı ile birlikte 3600 ek göstergenin verileceği 2 nolu cetvele eklenmeyi bekliyor.”