'En düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamalı'

 

Türkiye Emekliler Derneği Adana Şube Başkanı  Ali Vuranay, Emekliler Derneğini ziyaret eden İYİ Parti Adana Milletvekili Bilal Bilici’ye istek ve taleplerini ileterek, “Emekliler huzursuz. Emekliler kızgın. Emekliler maaşlarının ivedilikle düzeltilmesini istiyor. Bu şartlarda yaşamamız söz konusu bile olamaz” dedi 

Çok sayıda emekli ve İYİ Partililerin katıldığı ziyarette konuşan Vuranay, emeklilerin sorunlarını Milletvekili Bilici’ye anlattı. Emekli olunan tarihlere bakılmaksızın, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak yapılması gerektiğini belirten Vuranay, her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sisteminin değiştirilmesini, çalışılan dönemler için “tek bir aylık hesaplama sistemi” getirilmesi gerektiğini söyledi.

‘EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRETTEN AZ OLMAMALIDIR’

“Karma sisteme göre hesaplanan ve TÜFE’ye endeksli yüzdeli artışlar, en düşük emekli aylığını, asgari ücretin yarısına denk getirmiştir” diyen Vuranay, şöyle yakındı:

“ Emeklilerin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için en düşük emekli aylığının asgari ücretten az olmaması gerekmektedir.

‘EMEKLİYE, REFAHTAN PAY VERİLMELİDİR’

TÜFE’ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı Kanun’un 55. maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan (milli gelirden) pay verilmelidir.

‘AYLIK BAĞLAMA ORANI YENİDEN 70 OLMALIDIR’

Emekli aylıklarında, sosyal ödemelerinde norm ve standart birliğinin sağlanması için 506 Sayılı Kanun döneminde olduğu gibi, gösterge sistemine geçilmeli ve alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olarak belirlenmelidir.

‘EMEKLİNİN, EK ÖDEME ORANLARI YÜKSELTİLMELİDİR’

Vergi iadesinin yerine getirilen ve yüzde 4-5 arasında değişen oranlarda verilmekte olan ek ödemeler günümüzde değerini yitirdiğinden, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak yüzde 10’a yükseltilmelidir.

‘EMEKLİYE, SAĞLIKTA KATKI PAYI MUAFİYETİ GETİRİLMELİDİR’

Emeklilerimizin ödemiş oldukları katkı payları, emeklilerin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde yüzde 12 sağlık primi ödeyen emeklilerimiz, sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır.”

‘EMEKLİ PROMOSYONLARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR’

TÜED’ in 10 yıl süren hukuk mücadelesi sonucu kazanılan promosyon ödemelerinin günümüzde yetersiz kaldığına dikkat çeken Vuranay, “Promosyon ödemelerinin artışını öngören bir güncelleme yapılmalı ve bu ödemeler adil bir artış sistemine endekslenmelidir. Bankalarla yapılan pazarlık sürecinde emekliler de masada olmalıdır” dedi.

‘EMEKLİLERE SENDİKA HAKKI TANINMALIDIR’

 

“Emeklilerin “Sendika Hakkı” Anayasal bir hak ve özgürlüktür.” Diyen  Türkiye Emekliler Derneği Adana Şube Başkanı  Ali Vuranay, sözlerine şöyle devam etti:

“Emeklilerin örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalı ve toplu sözleşme hakkı tanınmalıdır.

3600 EK GÖSTERGE TÜM MESLEK GRUPLARINI KAPSAMALIDIR...

7417 sayılı Kanunla düzenlenen 3600 ek göstergeden, 2 yıllık yükseköğrenim gören; eğitim, sağlık ve din hizmetlerinde çalışanlar yararlanmış, teknik hizmetler sınıfında olanlar dışarıda bırakılmıştır. Ayrım yapılmaksızın, tüm meslek grupları kapsama alınmalıdır.

EMEKLİNİN KREDİ BORÇLARINA KOLAYLIK SAĞLANMALIDIR...

Kredi veya kredi kartı borçları yüzünden bankaların kara listelerine düşen emeklilerin, kamu bankaları öncülüğünde düşük faiz oranı ile kredi ve kredi kartı borçları yeniden yapılandırılıp ödeme kolaylığı sağlanmalıdır.”

EMEKLİYE, KONUT ALIM VE KİRA DESTEĞİ SAĞLANMALIDIR...

Evi olmayan emeklilere  uygun ödeme koşullarıyla özel konut projeleri yapılması gerektiğini belirten Vuranay, “TOKİ projelerinde emeklilere ayrılan kontenjan yüzde 50’ye yükseltilmelidir. Aylık geliri, TÜİK tarafından yayınlanan asgari geçim standardının veya yasal Asgari Ücret ’in altında kalan emeklilerimize, kira desteği sağlanmalıdır” diye konuştu.

ÖLÜM AYLIKLARINDA FARKLILIKLAR GİDERİLMELİDİR...

Ekim 2008 öncesi ve Ekim 2008 sonrası dul ve yetimlere bağlanan hak sahibi aylıklarında eşitlik sağlanması gerektiğini ifade eden Vuranay, şunları dedi:

EMEKLİYE, YAKACAK ve GIDA YARDIMI YAPILMALIDIR...

“Aylık geliri, TÜİK tarafından yayınlanan asgari geçim standardının veya yasal Asgari Ücret’ in altında kalan emeklilerimiz, günümüz koşullarında yetersiz beslenme ve ısınma sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durumdaki emeklilerimize; yakacak ve gıda yardımları sağlanmalıdır.

YEREL YÖNETİMLERDE EMEKLİ MECLİSLERİ OLUŞTURULMALIDIR...

Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri başta olmak üzere pek çok kuruluşun kadın ve gençlik kolları gibi kurulları var iken, yaşlı ve emekli kollarının olmaması önemli bir eksikliktir. Özellikle yerel yönetimlerde yaşlı ve emekli kurulları oluşturulmalıdır.

TÜED, EMEKLİNİN HAK ARAMA MÜCADELESİNİN SARSILMAZ İRADESİDİR...

Kısa adı TÜED olan TÜRKİYE EMEKLİLER Derneği’miz 1970 yılında Ankara’da kurulmuştur. O günden bugüne sürdürdüğü kararlı ve sağduyulu hak arama mücadeleleriyle başta işçi emeklileri dul ve yetimleri olmak üzere, bütün emeklilerimizin ve kamuoyunun dikkatini üzerinde toplamış, 119 Şubesi ve 1 Milyona yakın üye sayısı ile Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşudur. “

‘BU KOMİK MAAŞ KABUL EDİLEMEZ’

İYİ Parti Adana Milletvekili Bilal Bilici de yaptığı konuşmada, emeklilerin haklı taleplerini sonuna kadar gündeme getireceğini söyledi. Bilici, “Bu sistem asla kabul edilemez. Ekonomik şartların her gün kötüye gittiği bir yerde bu komik maaş asla kabul edilemez. Mecliste ve her yerde bunu dile getireceğim. Emeklilerimize hak edilen maaş verilene kadar emeklilerin haklı talebini savunacağım” dedi.

 



Diğer Fotoğraflar