'Esnaf dertli, depremzede yaşam savaşı veriyor!'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri, Türkiye’nin 81 ilinde vatandaşlarla, esnaf ve sanatkarlarla buluşuyor. Bu kapsamda CHP Genel Merkezi’nin görevlendirmesiyle Kahramanmaraş’ta sorun dinleyen, çözüm önerisi sunan milletvekilleri vatandaşın derdiyle dertlendi.
Bu kapsamda Kahramanmaraş İl Başkanı Ünal Ateş, ilçe başkanları, kadın ve gençlik örgütleriyle şehri adım adım dolaşan CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, saha çalışması öncesi İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. Kahramanmaraş’ın deprem nedeniyle büyük yara aldığına dikkat çeken milletvekilleri, söz verilen konutların teslim edilmemesine tepki gösterdi. Ekonomik ve siyasi gidişatı değerlendiren Şevkin ve Öztunç, sırasıyla Uzunçarşı, Konteyner Çarşı ve Konteynerkent’te hem vatandaşların sorunlarını dinledi hem de esnaf ve sanatkarın özellikle ekonomik kriz nedeniyle içinde bulunduğu durumu konuştu.
DR. ŞEVKİN: “EKONOMİK SORUN BÜYÜK”
Depremin ciddi derecede etkilediği Kahramanmaraş’ta jeoloji mühendisi olarak vatandaşlarla buluşmanın önemine değinen CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, “Depremin yıkıcı etkisini gördüğümüz şehirde ailesini, sevdiklerini kaybeden insanlar şimdi de ekonomik sorunla karşı karşıya. Hükümet ne yazık ki bugüne kadar somut çözüm sunamadığı gibi ekonomideki bütün başarısızlıklarının tamamını emeklinin, işçinin, ücretlinin, asgari ücretlinin, çiftçinin, esnafın, KOBİ’lerin sırtına yüklüyor. Büyük bir vergi yüküyle karşı karşıya bırakıyor” dedi.
ÖZTUNÇ: “DEPREMDEN SONRA HÜKÜMET VURDU”
Milletvekili Ali Öztunç ise Kahramanmaraş’ın depremde büyük sıkıntılar çektiğini, depremin vurduğu Kahramanmaraş’ta insanları 6 şubat depremlerinden sonra bir de hükümetin vurduğunu dile getirdi. Öztunç, “Depremden hemen sonra Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Merak etmeyin, 1 yılda her şey tamamlanacak. Herkes evlerine oturacak. Evler verilecek” dedi. İki yıl geçti. Bütün Maraş genelinde evlerin yüzde 15’i bitti. Nerde bu evler?” diye konuştu.
ESNAF SİFTAH YAPAMIYOR, KİRAYA, FATURAYA, GİDERLERE ÇALIŞIYOR!
Vatandaşlar evlerine ekmek götürme telaşıyla her yeni güne kabusla uyandıklarını belirtirken, esnaflar günün ilerleyen saatlerine rağmen siftah yapamamaktan, yıkılan işyerlerinin depremin üzerinden 2 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen henüz yapılmamasından, küçük konteynerlerden oluşan işyerlerinde iş yapamamaktan şikayet etti. Bir kadın esnafın, “Çabalarımızla kirayı çıkarmaya çalışıyoruz. Bütün esnaf, dükkan sahibi, faturalar ve giderler için çalışıyoruz. Bu üçgende gidip geliyoruz. Bize bir şey kalmıyor” dedi.
KONTEYNERKENTTE YAŞAM MÜCADELESİ!
Evleri yıkılan ve konteynerkentte yaşam mücadelesi veren vatandaşlar da bir dolu sorunla karşı karşıya olduklarını vurguladı. Konteynerkent sakinleri, “Sağlık ocağımız yok. İnternetimiz yok. Güvenliğimiz yok. Çocuklarımızın bir kütüphanesi vardı onu da kapattılar. Dışarıdan bakınca normal bir hayat sürdüğümüz sanılıyor ancak 7 kişi bir barakada yaşamak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
GERİYE DÖNÜK YÜKSEK MİKTARDA ELEKTRİK, SU FATURASI, VERGİ ÖDÜYORLAR!
Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depremlerinde evleri ve işyerleri yıkılan ve konteynerlerden oluşan küçük küçük işyerlerine zorunlu olarak taşınan, geçen süre zarfında merkezi idareden hiç bir destek almayan ancak geriye dönük yüksek miktarlarda elektrik, su faturası ve vergi ödeyen, ödemelerde kolaylık sağlanmayan esnaf ve sanatkarlar, “Sorunumuz büyük. Depremin üzerinden neredeyse 2 yıl geçti ancak hâlâ evlerimiz teslim edilmedi, işyerlerimiz de herhangi bir kazancımız da yok!” diye konuştu.