“Fahiş fiyatı AKP’liler yapıyor”
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer fahiş fiyatı Cumhurbaşkanına yakın ticaret yapanların yaptığı belirtip fahiş fiyat boykot çağrısı yetine yakınınızda iş insanlarına fiyatları düşürün çağrısı yapın” dedi.
CHP’li Ömer Fethi Gürer “Sayın Cumhurbaşkanının faiz fiyata boykot çağrısı kulağa hoş geliyor. Gübrede fahiş fiyatı kimler yapıyor? Gübrede üç tane etkili isim var. Birincisi, Eti Gübre. Cengiz Holding DAP gübre üretiyor, Mehmet Cengiz. İkincisi, Yıldız Holding, Fehmi Yıldız. Sayın Cumhurbaşkanı, araç içinde kapalı kaldığında hastaneye ilk koşan kişidir. Üçüncüsü, Gübretaş Tarım Kredi Kooperatifi. Sayın Cumhurbaşkanı, faiz fiyatı boykot edin demeyin. En yakınınızda, Türkiye'de gübre işini yapan üç şirketin yöneticilerini çağırın. 'Bu nedir?' diye bir hesap sorun.” Çağrısında bulundu.
GÜBRE FİYAT ARTIŞI DESTEĞİ ÜÇE KATLADI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer”2020 yılında DAP gübrenin ton fiyatı 2.140 liraydı, şimdi ise 25.200 lira olmuş. Bu nasıl iş? Sayın Cumhurbaşkanı, partinizin üyesi olup da şu anda fahiş fiyatla ürün satanlara çağrıda bulunanlara, 'Hakkımı helal etmiyorum,' deyin. Hem partinizin üyesisiniz hem de bu faiz fiyatlar ne diye sorarsanız, Türkiye'de göreceksiniz ki aracılık ve ithalat yapanlar dahil, önemli ölçüde fiyatların geriye gelmesinin yolu açılacak. 'Fiyatı boykot edin,' demeyin. Bu fiyatı yaratanlara, 'Fiyatınızı geri çekin,' deyin. Çünkü bir kesim, bir eli yağda bir eli balda, haksız kazanç dahil bu sistemden besleniyor. Bir kesim ise sadece çekiyor.” dedi
ÜRETEN DE TÜKETEN DE ZORDA
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretenin girdi maliyetleri arttığı için zor durumda olduğu, 2024 yılında ise büyük sıkıntı yaşadığı bir dönemden oldu. Gıda fiyatları zirve yaptı. İthalat arttı. Vatandaş boğazından kıstı. Yoksulluk derinleşti. Fahiş fiyatı Cumhurbaşkanı da gördü. Ancak çağrıyı yanlış yere yaptı. Vatandaş çoğu ürünü cebinde para olmadığı için alamıyor. Doğal boykot yapıyor. Esas olan haksız kazanç sağlayanı hizaya getirmek olmalı. Yalnızca çiftçilerin 800 milyar aşan borçlarının oluştuğu bir süreçte, bu süreci doğru yönetmesi gereken siyasi iktidardır. Yürütmenin başı olarak, fahiş fiyatı boykot etmeyin; fahiş fiyatı yaratanlara çağrıda bulunun ki çoğu da sizin partinizin üyesidir. Gittiğimiz yerde görüyoruz; gübresinde, ilacında, tohumunda, gıdasında, marketinde çok sayıda parti üyeniz kişinin bu işlerin içinde olduğu görüyoruz. Bu sürecin doğru yönetilmemesi hem gıdada hem de üretimde soruna neden olur. Çünkü gübredeki fahiş fiyat artışları nedeniyle çiftçi toprağa yeterli gübreyi veremiyor. Türkiye'nin topraklarında da gübre atılmadan verim alınması olası değil. 2024 yılında 3 milyon 200 bin ton hububatta dekolte kaybı oldu. Bu, daha çok ithalat demek ve daha çok kişinin bu ürünleri üretmekten vazgeçtiğini gösteriyor. “Dedi
Gürer, “Çiftçiyi topraktan küstürmemek için çiftçiye desteklerin gerçekçi olarak verilmesi yanında, bu fahiş fiyatların önüne geçmek gerekiyor.
Bir bölgede, bir dönüm kuru tarımda 140 kilogram buğday alıyorsunuz. Sulu tarımda ise 500 veya 800 kilogram aralığında verim alıyorsunuz. Böyle olunca da sulu tarımı geliştirmek lazım. Sulu tarımda gübre kullanımı dekara 85 kiloyu buluyor. Bu nedenle sulu tarımda gübre sarfiyatı artıyor. Eğer verim olacaksa, üretim olacaksa mutlaka gübre olacak. Eğer olmazsa, gıda da önümüzdeki süreç sorunlu ve sıkıntılı olmaya gebe. Bu da daha çok ithalat demek. Sayın Cumhurbaşkanının, 'Fahiş fiyatı boykot edin,' yerine, 'Fahiş fiyatla ürün satanları, bu süreçte ürünlerinizin fiyatlarını geriye çekin,' çağrısı yapmasının daha doğru ve mantıklı olduğunu düşünüyorum.” dedi
GÜBRE FİYATLARI UÇUYOR
CHP Niğde Milletvekili Gürer, gübre fiyatlarındaki artışların hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorladığını belirterek şunları söyledi:
“Gübre, üretimde verim demektir. Yetersiz gübre kullanımı, üretimin düşmesine yol açar. Ancak gübre fiyatlarındaki artışlar, üreticiyi destekleri aşan boyutlara taşımıştır. 2024 yılında çiftçilere verilen toplam gübre desteği, Cumhurbaşkanlığı bütçe gerekçesinde 4 milyar 965 milyon TL olarak açıklanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 750 bin olduğunu belirtmiştir. Bu durumda çiftçi başına düşen destek yalnızca 1.805 TL’dir. Ancak taban gübrenin fiyatı bir yıl içinde 5.800 TL’ye ulaşmıştır. Bu da verilen desteğin yetersiz kaldığını gösteriyor.
GÜBRE FİYATLARINDAKİ YILLIK DEĞİŞİM
08.01.2024 ile 08.01.2025 tarihleri arasında gübre fiyatlarındaki değişim şu şekildedir:
Gübre Türü
08.01.2024 (TL/Ton)
08.01.2025 (TL/Ton)
26 Can
7900
11500
Amonyum Sülfat
6650
9600
46 Üre
12600
18000
18,46 Dap
18350
25200
20.20.0
12300
17000
20.20.0+Zn
13300
17000
15.15.15
13500
16750
15.15.15+Zn
14750
17250
ÇİFTÇİ DESTEKLERİ YETERSİZ KALIYOR
Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü: “2025 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programında, çiftçilere verilen gübre desteği toplam 8 milyar 281 milyon TL olarak belirlenmiştir. Ancak bu destek henüz çiftçinin cebine girmeden gübre fiyatlarındaki artışlarla geri alınmıştır. Girdi maliyetleri, kuraklık tehlikesi ve artan fiyatlarla çiftçiler üretim yapamaz hale gelmiştir. Fahiş fiyatlar çiftçiyi, üreticiyi ve besiciyi boğmaktadır.”