Hemoroide dikkat!
Hemoroid, halk arasında bilinen ismiyle basur sık karşılaşılan bir hastalıktır. Vücudun makat kısmında ortaya çıkması nedeniyle insanlar genellikle bu hastalığını açıklamaktan çekinirler. Birçok insanda hemoroid bulunmaktadır ancak herkes bundan şikayetçi olmayabilir. Bazı insanlarda makat çevresinde ağrıya sebep olmasından dolayı hastalar şikayetçi olabilmektedir.
Hemoroidler iç ve dış olarak ikiye ayrılmaktadır. İç hemoroidler anal kanalın içinde mukozla kaplıdır. İç hemoroidler kanamaya sebep olduğu gibi ağrısız şekilde dışarıya sarkan şişlikler halinde de görülebilir.
Dış hemoroidler ise gözle görülebilecek şekilde makattan dışarıya sarkan mavi ya da mor renginde görülebilen hemoroidler olarak nitelendirilebilir.
İleri Seviye Hemoroid Cerrahi Müdahale Gerektirebilir!
Hemoroidin evresine göre kişilerin tedavisi zorluk göstermektedir. Erken teşhis edilen hemoroidlerde doğru beslenme ve dikkatli alışkanlıklarla zaman içinde sönebilmektedir. İleri hemoroid evrelerinde ise cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
I.Evre hemoroid de kanama görülür ancak makat dışına sarkma görülmez.
II.Evre hemoroid de makat dışına çıkan ancak zaman içinde kendiliğinden içeri giren iç hemoroiddir.
III.Evre hemoroid de makat dışına çıkan ancak kişinin elle içeri itebildiği iç hemoroiddir.
IV.Evre hemoroid de makat dışına çıkan ve kişinin elle içeri itemediği iç hemoroiddir.
İlk iki hemoroid evresinde verilen ilaçlarla ve düzenli beslenme sistemiyle tedavi uygulanabilirken, üç ve dördüncü evredeki hemoroidlerde doktor müdahalesi gerekmektedir.
Hemoroid Nelerden Kaynaklanabilir?
Anüs etrafındaki damarlar şişmeye yatkındır. Hemoroid hastalığı da rektumun alt bölgesinde basınç gerçekleştiğinde şişmesiyle ortaya çıkar. Bunun sebepleri olarak ise dışkılama sırasında zorlama, kronik ishal ya da kronik kabızlık, obezite, gebelik, hareketsiz yaşam tarzı veya sürekli olarak ağırlık kaldırmak gösterilebilir. Gastroenteroloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi, bu sebeplere bakıldığında 50 yaş üstü kişiler, masa başı çalışanlar veya sporcularda da görülebildiği gibi hemoroidin kalıtsal olarak aileden de geçebileceğinin altını çizdi.
Hemoroid Hastaları Ne Yapmalıdır?
Hemoroide sahip kişiler ağrı veya kanama gibi şikayetleri varsa öncelikli olarak kesinlikle doktora başvurmalıdırlar. Hemoroid kendi içinde farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı türlerinde anal yoldan dışarı sarkabilen hemoroid bazen sadece içeride de gerçekleşebilir. Bu yüzden kesin tanının koyulabilmesi için sağlık muayenesi şart.
Hemoroide Karşı Bu Yiyecekleri Tüketmeyin!
Hemoroid hastaları tedavi sürecinde bağırsak hastalıklarına genel olarak dikkat etmek zorundadırlar. Özellikle bu süreçte kabız olmamak için beslenme alışkanlığına dikkat edilmelidir. Bol bol meyve ve sebze tüketimi, günük 20-30gr lif tüketimi ve günlük 2.5 litre su tüketimi önerilir.
Ayrıca hemoroid hastalarının kırmızı et, acılı yiyecekler, asitli içecekler, nohut, tarçın gibi yiyeceklerden de kaçınmaları gerekmektedir.
Gastroenteroloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi Hemoroid Hastalığında Tedavi Yöntemlerini Anlattı!
Hemoroidin ilk iki evresinde teşhis edildiği takdirde doktorun yönlendirmesiyle kullanılan ilaçlar ve sağlıklı beslenme düzeni uygulanabilmektedir. Hemoroidin sarkması gibi bir durum gözleniyorsa, bir genel cerrah tarafından rektal tuşe denilen parmak ile anal kanal ve anal kanala yakın rektum kısmı kontrol edilir. Ancak hemoroid problemi daha ileri bir evredeyse cerrahi operasyon gerektirebilir. Yani özetlemek gerekirse;
Varsa kabızlık sorununun giderilmesi Lifli gıdalar tüketmek Acı yiyeceklerden kaçınmak Günlük 1.5-2 litre su tüketimi Doktor yönlendirmesiyle sıcak oturma banyosuHemoroid için tedavi yöntemlerini sıralayan Prof. Dr. Mehmet Çağlıkülekçi ayrıca tuvalette uzun süre kalmanın da hemoroidin davetçisi olduğunu söyledi. Gelişen teknolojiyle beraber tuvalet esnasında cep telefonuyla ilgilenmek tuvalette uzun süre kalmaya neden olduğundan beraberinde hemoroidi de getirebilir.