'İş dünyası karamsarlığa itilmesin'
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, 1 Eylül 2022 itibarıyla geçerli olmak üzere sanayide yapılan yüzde 50,8’lik doğal gaz zammı ile sanayi abonelerine uygulanan yüzde 50’lik ve ticarethane abonelerinin elektrik tarifesine uygulanan yüzde 30’luk artışın üretim maliyetlerini, enflasyonu ve ihracatı olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Zamlarla ilgili açıklama yapan Başkan Hüseyin Kış, meskenlerdeki doğal gaz fiyatının yüzde 20,4, elektrik tarifesinin de yüzde 20 artmasının özellikle dar gelirli vatandaşları sıkıntıya soktuğunu vurguladı.
Türkiye’de ve Çukurova’da üretim kaybına meydan verilmemesi için iş insanlarının, sanayicinin üzerindeki enerji baskısının ortadan kaldırılmasının önemine dikkat çeken Başkan Kış, “Doğal gazdaki zam tüm üretim kalemlerine anında etki yapıyor. 1 Eylül’den itibaren iş dünyasında karamsar bir tablo hakim olmaya başladı. Uzun süreden bu yana banka kredilerinde yaşanan sorunlar nedeniyle kısa, orta ve uzun vadeli planlamasını yapamayan iş dünyası bir de enerji fiyatlarının yüksek artışı nedeniyle zor bir sürece girdi” dedi.
Bankaların hükümetin belirlediği kredi faiz oranlarına itibar etmediğini, iş insanlarına kredi vermekten uzak durduğunu, kredi veren bankaların da çeşitli yöntemlerle iş insanlarına kök söktürdüğünü ifade eden Başkan Kış, sürdürülebilir bir ekonomik model için yeni ekonomik paketlerin açıklanmasının gereğine dikkat çekti.
Türkiye’nin daha çok üretim ve ihracata ihtiyaç duyduğu bu dönemde yapılan doğal gaz ve elektrik zamlarının bu amacı sekteye uğratacağını vurgulayan Başkan Hüseyin Kış, “Sanayici ve iş insanları fiyat dalgalanmalarından daha az etkilenmek için zaten enerjiyi verimli kullanmaya çalışıyor. Dünya genelinde yaşanan enerji fiyatlarındaki hızlı fiyat artışlarının farkındayız ancak hükümetimizin enflasyonu, üretim maliyetlerini, istihdamı göz önüne alarak iş dünyasının üzerindeki bu ağır yükü biraz olsun hafifletmesi gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,8’ini oluşturan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ), ülke ekonomisinin bel kemiği olduğunu ancak KOBİ’lere enerjiden kaynaklı ilave yük bindirilmesinin sıkıntılı bir süreç yaşatacağını belirten Başkan Kış, “Yaşanan hammadde tedariki, emtia artışları, enflasyon, navlun krizi ile birlikte enerji fiyatlarında yaşanan büyük artışlar sanayiciye, iş insanlarına, KOBİ’lere ve elbette ki tüm vatandaşlarımıza büyük zorluklar yaşatacaktır” ifadelerini kullandı.
ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, işletmelerin daha çok üretim, yatırım ve ihracat yapabilmesi, istihdam alanı oluşturabilmesi için enerjideki bu ağır yükün hafifletilmesi çağrısında bulundu.