İŞKUR gibi dernek
Adana Gıda Satıcıları Derneği, yüzlerce insana iş istihdamı sağlayarak adeta İŞKUR gibi çalışıyor. İşsizleri iş sahibi yapmanın yanı sıra zor durumda olanlara da yardım ediyor. Dernek Başkanı Müslüm Gündoğdu, en büyük sıkıntılarının işsiz gençlerin iş beğenmemesi olduğuna dikkat çekerek, “Herkes doktor, avukat, mühendis olayım istiyor. Hâlbuki işin kötüsü olmaz. Yeter ki siz çalışmayı sevin” dedi.
AMAÇ: İŞSİZLERE İŞ BULMAK
Özellikle yaptıklarıyla sosyal medyada adeta bir halk kahramanı gibi paylaşımlarla herkesin örnek gösterdiği Adana Gıda Satıcıları Derneği Başkanı Müslüm Gündoğdu, 2001 yılında satış temsilcisi olarak Adana’nın en köklü firmalarından Adana Eray Gıda tüketiminde iş hayatına başladı. 2010 yılında sektörün büyümesiyle üretici firma olan Adana Organize Sanayide faaliyet gösteren Sanpey Anadolu Bal Fabrikasında Adana, Osmaniye Bölge Müdürü olarak çalışan Gündoğdu, 2016 yılında firma sahibi ve sektörde bulunan arkadaşları ile birlikte Adana Gıda Satıcıları Derneği’ni kurdu. Özellikle işsizleri iş sahibi yapmakla tanınan derneğin Başkan Gündoğdu, “Bu derneği kurmamızdaki en büyük amaç pazarlama, sevkiyat, muhasebe gibi bölümlerdeki arkadaşlarımızın işsiz kaldıklarında onlara yardımcı olabilmek. Cenazeleri, zor durumda kalmaları gibi durumlarda onlara destek olmaktır. En büyük özelliğimiz zorda olan mağdur olan ailelere iş buluyoruz ve bunu karşılıksız Adana’da yapan tek derneğiz. Bizi İŞKUR’a benzetiyorlar. Derneğimizin en büyük amacı, insanlara dokunmak ve ‘insanlara daha fazla’ nasıl katkı sağlarımdır. Yaptığımız yardımları kimseden bir karşılık yada bir menfaat beklemeden yapıyoruz. Bu bana ve arkadaşlarımıza çok büyük bir mutluluk vermektedir” dedi.
‘İŞVERENLE İŞÇİYİ BULUŞTURUYORUZ’
“Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” diyerek, her bulundukları yardımda ‘bir üst yardımı nasıl yapabiliriz’ diye sürekli hedeflerini yükselttiklerini belirten Başkan Gündoğdu, özellikle gençlerin iş beğenmemeleri konusundan yakındı. Başkan Gündoğdu, işsiz insanlara nasıl iş bulduklarını şöyle anlattı:
“Hiçbir şekilde menfaat gözetmeden yola çıktık. Sosyal medyada işverenle işçiyi buluşturuyoruz, işverenin direk telefonunu yazıyoruz. Biliyorsunuz ki artık sosyal medya oldukça aktif kullanılıyor, bu yüzden bizlere gelen işleri biz de iş arayan arkadaşlara sosyal medya aracılığıyla direk paylaşıyoruz. Bu şekilde yüzden fazla kişiyi iş sahibi yaptık. Bir nebze olsun insanlara faydamız oluyorsa ne mutlu bize. Bir de en büyük sorun aslında iş beğenmeyenler de var, özellikle gençler artık oturdukları yerden para kazanmak istiyorlar. Maalesef öyle. Başımıza bu durumla ilgili çok olaylar geldi. İş bulduğumuz bazı gençler iş beğenmiyorlar, hâlbuki işin kötüsü olmaz. Yeter ki siz çalışmayı sevin. Aslında en büyük sorunlarımızdan biri de bu, ülkede kalifiye eleman yetişmiyor. Herkes doktor, avukat, mühendis vs. olmak istiyor.”
‘YETİŞTİRECEK ELEMAN BİLE BULAMIYORUZ’
Ara eleman bulmak şöyle dursun, yetiştirecek eleman bile bulamadıklarından yakınan Başkan Gündoğdu, sözlerine şöyle devam etti:
“Biliyorsunuz ki geçmiş yıllarda meslek öğrenmek, altın bilezik olarak görülüyordu. Aileler, okullar tatile girdiğinde çocuklarının meslek öğrenmesi amacıyla, sanayiye ya da başka yerlere işe verirdi. Meslek öğrenmek, daha önce altın bilezik olarak görülüyordu. Artık, aileler çocuklarını sanayiye ya da başka işlere göndermez oldu. 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle, bunlar yaşanmaya başladı. Bu çocuk 18 yaşına geldiğinde, meslek öğrenmesi zorlaşır ve onu eğitmekte çok zorlaşır. Okullarda da, vasıflı ve tecrübeli kişi yetişmez oldu. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biride budur. Milli Eğitim Bakanlığı, çocukları becerilerine göre ortaokuldan itibaren meslek okullarına yönlendirmelidir. O zaman üretim de artar, ara eleman da bulunur, kaybolan meslekler için elemanlar da yetişir.”