'İtibarı değil, giden canları konuşun'

 

Gelecek Partisi İnsan Hakları Genel Başkan Yardımcısı Av. Meryem Türktekin, Sağlık Bakanı Memişoğlu'nun bebek çetesi ile ilgili attığı tweet’e, gece yarıcı çarpıcı bir yanıt verdi.

Bakan Memişoğlu'nun, ‘Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız! Afetlerde, salgın hastalıklarda büyük fedakarlıklarla görev yapan sağlık çalışanlarımızın itibarını da bir avuç açgözlü çeteye çiğnetmeyeceğiz!’yönündeki  açıklamasına karşılık Türktekin, kamuoyunda yankı uyandıran sert bir açıklama yaptı.

Türktekin, Bakan Memişoğlu'nun açıklamalarını, sağlık sisteminin gerçek sorunlarını örtbas etmeye ve toplumda infial yaratan bebek çetesi olayını basit ve küçük bir çete olayına indirgemeye yönelik bir  çaba olarak nitelendirdi ve şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Bakan, dünya çapında takdir edilen sağlık sistemimiz dediğiniz şey, mensubu olduğunuz partinin yarattığı bir algıdan ibarettir. Gerçek şu ki, sağlık sistemimiz çökmüş durumda. Uyanın artık o rüyadan..."

Türktekin, Bakanın son bir yılda yapılan denetimlere ve operasyonlara yönelik açıklamalarına da sert eleştirilerde bulunarak, şu soruları sordu:

“Olaydan Üç gün önce sağlık sisteminin emin ellerde olduğunu söylüyordunuz. Şimdi ise ‘son bir yılda dört bin denetim yaptık, çeteyi açığa çıkardık’ diyorsunuz. Peki, bu denetimlerin sonuçları nerede? Kestiğiniz cezalar nerede?Bu hastaneler nasıl olur da bugüne kadar devam eder faaliyetlerine? Mart ayında CİMER’e yapılan ihbar üzerine gerekli soruşturmayı yaptığınızı, Aralık ayında çeteyi kontrol altına aldığınızı iddia ediyorsunuz;
peki, bu tarihe kadar öldürülen,engelli hale getirilen bebeklerin hesabını kim verecek milletimize?”

Türktekin, açıklamasında sağlık çalışanlarına olan desteğini de vurguladı ve Bakan’ı istifaya çağırdı:

"Bu ülkede işini layıkıyla yapan sağlık çalışanlarımızın itibarını kimse çiğnemez. Başımızın tacıdır hepsi. Siz asıl bakanlığınızın itibarını koruyun ve istifa edin bir an önce!"

Türktekin açıklamasında, sadece sağlık alanındaki değil, toplumsal birçok soruna da işaret etti. İktidarın yaptığı hata ve yanlışlara  rağmen Türk milletinin gösterdiği fedakarlığa ve vakarlı duruşa dikkat çekti;’Evlatlarımızı şehit verdik;ağlamayı dahi ar saydık,vatan sağ olsun deyip yüreğimize taş bastık…
Aç kaldık,sefil kaldık!Çocuklarımızı zaman geldi okullarına kuru ekmekle yolladık! Yokluğumuzu, yoksulluğumuzu söylemeye utandık…
Buna rağmen itibardan tasarruf olmaz denildi yine de gamlanmadık…
Lakin canımızı emanet ettiğimiz devletimiz en dokunulmaz varlıklarımızı dahi koruyamadı.’ sözleriyle halkın acısını dile getirdi…

Ülkemizde sağlık sisteminin yanı sıra, kadınlar, çocuklar, gençler, emekliler ve depremzedeler gibi birçok kesimin de korumadığını belirten Türktekin, ülkenin içinde bulunduğu durumu şu sözlerle özetledi:

"Çeteler cirit atar hale gelmiş ülkenin en güvenli olması gereken yerlerinde,savaşta bile dokunulamayacak hastanelerimizde.Yazık ki açıklamalarınız hala algı yaratma peşinde…
Hiçbir şeye güven kalmadı. Milletimiz, günlerdir o masum yavrular için gözyaşı döküyor. Ne derseniz deyin, bu olayı bağlamından koparamazsınız."

Gelecek Partisi'nin insan hakları mücadelesindeki güçlü duruşunu bir kez daha gözler önüne seren Türktekin, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Bu, sadece basit bir çete olayı değildir! Ülkemizde bugüne kadar yaşanmış en büyük skandallardan biridir; sadece vicdanları değil, arş’ı alayı titretmiştir. Hiç değilse yaptığınız açıklamalarda hassasiyet göstermeniz gerekir.’

Türktekin’in açıklamaları, sosyal medyada yankı uyandırırken, kamuoyunda da Sağlık Bakanlığı’nın tutumuna yönelik eleştiriler artmaya devam ediyor.

Türktekin, olay ortaya çıktığı gün yaptığı basın açıklamasında da, Sağlık Bakanını ve sağlık sistemini bu hale getiren tüm sorumluları derhal istifaya çağırmış, ülkedeki tüm özel hastanelerde eş zamanlı olarak bir an önce kapsamlı denetimler başlatılması gerektiğini belirtmişti.