"Katmerli sorunlar çözülsün"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, özellikle yaz aylarında aşırı nüfus artışı nedeniyle eğitimden ulaşıma, sağlıktan temizliğe neredeyse tüm kamu hizmetlerinin aksadığı bölgeler için çare bulunması amacıyla Meclis'e yasa değişikliği teklifi sundu. Sorunun her yıl tekrarlanan bir kangrene dönüştüğünü vurgulayan Barut, "Sahil bölgeleri veya yaylalarda, turizmin yoğun olduğu yerlerde aşırı nüfus artışı sorunu büyütmektedir. Temel kamu kurumlarından belediyelere dek her yerde, hem personel sayısı, araç ve ekipman, hem de hizmet için ayrılan mali kaynaklar yetersiz kalmaktadır. Yasa değişmeli, sorun çözülmeli" dedi.
"ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR"
Yılın belli dönemlerinde, özellikle tatil amaçlı gidilen yerlerde aşırı nüfus artışının büyük sorunlara yol açtığını belirten Ayhan Barut, TBMM Başkanlığı'na yasa teklifi sundu. Belediye Kanunu ve İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin detaylarını paylaşan Barut, kangrene dönüşen sorunların mutlaka çözüme kavuşturulmasını istedi.
"NÜFUS ARTIYOR, HİZMETLER DURUYOR"
Özellikle yaz aylarında insanların yoğun ilgi gösterdiği yayla ve sahil bölgelerinde nüfusun normal zamanlara kıyasla çok arttığını aktaran Barut, şunları kaydetti:
"Bazen kış dönemlerinde bu yoğunluğun arttığı bölgeler de var. Yurdumuzun dört bir yanında bu duruma örnek teşkil edecek fazlasıyla il, ilçe, belde, köy, yayla ve yerleşim yeri bulunmaktadır. Söz konusu bu yerlerde eğitimden sağlığa, barınmadan beslenmeye, temizlikten otoparka, ulaşımdan yerel yönetim hizmetlerine değin çok sayıda konuda bu nüfus artışından kaynaklı sorun yaşanmaktadır. Özellikle belediyelerin artan yoğun nüfusu artışından kaynaklı problemleri çoğalmaktadır. Temel kamu kurumlarından belediyelere her yerde, hem personel sayısı hem de hizmet için ayrılan kaynaklar yetersiz kalmaktadır. Kanun teklifimiz ile normal zamanlara göre nüfus artışının 10 kattan fazla olduğu gerçeğinden hareketle, halkımızın, yerli ve yabancı turistlerin gerekli hizmetleri alabilmesi, belediyelerimiz ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının personelden mali kaynaklara kadar eksiklik duyduğu hususların düzeltilmesi için etkin bir düzenleme yapılması amaçlanmıştır."
İŞTE O TEKLİF
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un yasa değişikliği teklifinde şunlar yer aldı:
"MADDE 1- 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Denize kıyısı olan veya doğal ve kültürel varlıkları nedeniyle turistik faaliyetlerin ya da mevsimlik tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak gerçekleştiği belediyelerin belediye teşkilatı ve bağlı kuruluşlarında, mevsimsel nüfus dalgalanmalarına bağlı zorunlu nitelikteki belediye hizmetlerinin yürütülmesi için, münhasıran turistik ve tarımsal faaliyetlerin yoğunlaştığı dönemlerde istihdam edilmek üzere, belediye meclisi kararıyla sözleşmeli personel istihdam edilebilir. Bu fıkra kapsamındaki istihdam biçimi ile ilgili olarak norm kadro ilke ve standartları ile bu maddede düzenlenen diğer ölçüt ve kısıtlamalar uygulanmaz. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca düzenlenir."
MADDE 2- 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(5) Genel bütçe vergi gelirlerinden belediye ve il özel idarelerine ayrılan payların dağıtımına esas il nüfusları, her yılın ocak ayından, turistik faaliyetlerin veya mevsimlik tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu illerin ayrıca haziran-temmuz-ağustos ayı nüfusları da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Türkiye İstatistik Kurumundan alınmak suretiyle, İller Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilir. Belde, köy, mahalle veya bunların bazı kısımlarının bir belediyeye katılması veya birleşmesi halinde bu belediyelerin payı, katılma veya birleşmenin fiilen gerçekleştiği tarihi takip eden bir sonraki ayın birinci gününden itibaren yeni nüfuslarına göre hesaplanır."
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."