Kırsal alanların refahı projelerle artıyor
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ek finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde gerçekleştirilen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kırsal dezavantajlı alanları avantajlı alanlara çevirerek bitkisel üretimden hayvancılığa kadar farklı alanlarda üreticileri desteklemeye devam ediyor.
Bu kapsamda projenin uygulandığı Adana ilinin Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan, Pozantı, Karaisalı ve Aladağ ilçelerinde, hem hayvancılık yapan hem de küçük alanlarda bitkisel üretim yaparak ekonomik değer ortaya çıkarmaya çalışan üreticilere motorlu çapa makinesi, yem kırma ve yem karma makinası dağıtımı yapıldı. Yüzde 70’i hibe şeklinde verilen alet ve ekipmanlar dezavantajlı alanları avantajlı bölgelere çevirirken küçük işletmelerin tarımsal üretimde refahını artıracak.
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında 5 ilçede eş zamanlı olarak alet ve ekipman dağıtımı yapılırken, Pozantı ve Karaisalı ilçelerindeki üreticilerin alet ve ekipmanları Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen program ile hak sahiplerine teslim edildi. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin burada yaptığı açıklamada projenin rakımı yüksek kırsal ilçelerde uygulandığını belirterek, “7 ilçemizin 8 kümesinde bireysel kalkınma kapsamında üreticilerimize yüzde 70 hibe ile 144 adet motorlu çapa makinası, 56 yem kırma ve 16 adet de yem karma makinası dağıtıldı. Dağıtılan alet ve ekipmanların servis hizmetleri de bayiler tarafından verilecek. Üreticilerimiz projeden memnun. Proje kapsamında su tankı, jeomembran havuzlar, sulamaya yönelik destekler devam edecek. Kırsal kalkınma projeleri ile bölgemizde bir hareketlilik meydana geldi. Kırsal dezavantajlı alanları avantajlı hale çevirmek için hem bakanlığımız hem il müdürlüğümüz yoğun bir gayret göstererek çalışmalar yapmaktadır.” dedi.
Programda çapa motoru, yem kırma ve yem karma makinesi almaya hal kazanan üreticilere alet ve ekipmanları İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin tarafından teslim edildi. Alet ve ekipmanların kullanımları da ilgili teknik servis personelleri tarafından üreticilere uygulamalı olarak gösterildi.
Üretici Salih Ataşoğlu, motorlu çapa makinesini bahçesinde kullanacağını belirtirken, Minnetli Mahallesinden Nejla Ganici ise hurma bahçesi olduğunu ifade ederek, “Bahçemizde traktörün girmediği alanları motorlu çapa makinası ile süreceğiz. İşlerimizi daha da kolaylaştıracak. Devletimize teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.