Minik eller tarlada sebze yetiştirdi
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne bağlı Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü, hayata geçirdiği ‘Okullu Tarım Gönüllüleri Projesi’ ile Çukurova ilçesindeki Ayşe Atıl İlkokulu öğrencilerini tarımla tanıştırdı.
Proje kapsamında Ayşe Atıl İlkokulu 2’nci sınıf öğrencileri, 2022 yılının Şubat ve Temmuz ayları arasında Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğünün Yüreğir ilçesi Doğankent’teki yerleşkesinde bir tarım ürününün tarladan sofraya gelme sürecini deneyimleyerek öğrendi. Burada toprağın, su kaynaklarının ve tohumun öneminin anlatıldığı öğrenciler; laboratuvar ortamında tohum ekti, arazide sebze yetiştirdi ve yetiştirdikleri ürünleri hasat etti.
ÇOCUKLAR TARIMSAL FAALİYETLERDEN BİHABER BÜYÜYOR
Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürü Mustafa Avşar ve Müdür Yardımcısı Reşit Gültekin’den edinilen bilgilere göre; toplam ekim alanları hızla azalan Adana’ya göç eden ve kırsaldan şehir merkezine taşınan ailelerin birçoğunun çocukları köy hayatından ve buna bağlı olarak tarımsal faaliyetlerden bihaber büyüyor. Bölgesinde yetiştiriciliği yapılan sebze ve meyvelerden dahi habersiz büyüyen çocuklar, yetiştirilen ürünlerin maddi ve manevi kıymetini bilmedikleri için bu ürünleri daha kolay israf edebiliyor.
Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğünün ‘Okullu Tarım Gönüllüleri Projesi’ ile özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda tarım bilincinin gelişmesi ve farkındalığının oluşturulması amaçlanıyor.
TARLADAN SOFRAYA TÜM SÜRECİ ÖĞRENDİLER
Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğünün 2022’nin Şubat-Temmuz aylarında hayata geçirdiği ‘Okullu Tarım Gönüllüleri Projesi’ kapsamında Proje Koordinatörü Meryem Saygı’nın gözetiminde şu faaliyetler gerçekleştirildi:
“Ayşe Atıl İlkokulu 2’nci sınıf öğrencilerine, önce haftada bir gün safiyet laboratuvarında önce tohumlar tanıtıldı. Öğrencilere daha sonra çimlendirme laboratuvarında haftada bir gün kum ortamında tohumlar ektirildi; ardından 3 dekarlık arazide domates, biber, patlıcan, bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya ekimleri yaptırıldı. Öğrenciler daha sonraki ziyaretlerinde ekimlerini yaptıkları ürünlerin nasıl yetiştiğini gözlemledi. Bu sırada öğrencilere Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü yerleşkesindeki turunçgiller, zeytin, kayısı, şeftali ağaçları hakkında bilgiler verildi. Projenin sonunda ise öğrenciler ekimini yaptıkları tarım ürünlerini hasat ettiler ve bu ürünler öğrencilere hediye edildi.”
ÖĞRENCİLER TARIM KONUSUNDA FARKINDALIK KAZANDI
‘Okullu Tarım Gönüllüleri Projesi’nde Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü ile birlikte çalışan Ayşe Atıl İlkokulu’nun Okul Müdürü Ali Yabacı ve Sınıf Öğretmeni Elif Çakallıoğlu, projenin öğrencilere önemli deneyimler sağladığını ve tarımsal faaliyetler konusunda farkındalık kazandırdığını belirttiler. Yabacı ve Çakallıoğlu, projenin başlangıcıyla bitişi arasındaki süreçte öğrencilerde hem zihinsel hem de beceri yönünden olumlu değişimler gözlediklerini ifade ettiler.
17 İLDE TOHUMCULUK SERTİFİKASYONU
Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü, 8 Haziran 2011 tarihinde 639 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak tohumculuk sertifikasyon test işlemlerinin yürütülmesi amacıyla kuruldu. Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü, 2015 yılında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün Mersin İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünden yetki devri yapılarak sertifikasyon işlemlerine başladı. Adana Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğünün sorumluluk alanındaki iller ise şöyle: Adana, Aksaray, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkâri, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Mersin, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van.