Özdağ, 2019 yılındaki 100 bin konut projesini sordu
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) bilgi edinme kanunu çerçevesinde, TOKİ’nin 2019 yılındaki 100 bin konut projesini sordu.
Gelecek Partisi Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilen TOKİ’nin 100 bin konut projesini gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başta olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) bir mektup gönderen Özdağ, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde 2019 yılında ilan edilen 100 bin konutlu TOKİ projesine ilişkin 16 detay soru sorarak cevaplandırılmasını istedi.
Özdağ’ın ilgili kurum ve kişilere yönelttiği sorular şöyle:
“2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve TOKİ’nin (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) ülkemizin çeşitli il ve ilçe merkezlerinde, başta dar gelirli vatandaşlarımız olmak üzere; şehit ve gazi yakınlarına da öncelik verileceği duyurulan 100 bin konutluk projesi ile ilgili olarak:
1- Bu 100 bin konut projesinin dahil olduğu il ve ilçeler hangileridir?
2- Bu merkezlerde yapılacak (veya yapılan) olan konut sayıları ve özellikleri nelerdir?
3- Kaç sayıda vatandaş başvuruda bulundu, ne kadar başvuru ücreti alındı? Toplamda toplanan başvuru ücreti miktarı ne kadar oldu? Kur’a sonucunda başvurusu olumsuz neticelen kaç vatandaşın başvuru ücreti iade edildi, ne kadar süre sonra iade edildi, bunun için bir faiz ödemesi yapıldı mı, söz konusu ücretin iade edilmediği vatandaş var mı, varsa sebebi nedir?
4- Söz konusu 100 bin sosyal konut projesi için uygulama alanı olarak belirlenen merkezlerde ihaleler hangi usulle yapılmıştır? 'TOKİ'den ihale alan şirket sayısı ve isimleri nelerdir? TOKİ, kaç alt işveren (taşeron) ile çalışmaktadır? Sözleşmelere uygun hareket etmeyen herhangi bir firma oldu mu? Olduysa nasıl bir cezai müeyyide uygulandı?
5- Bahse konu projede herhangi bir kamulaştırma yapıldı mı? Yapıldı ise hak sahiplerine bedelleri ödendi mi? Ödenmedi ise sebebi nedir?
6- TOKİ'nin 2019’daki bu projesi ile bugüne kadar mülk sahibi olan vatandaş sayısı kaçtır? Başvuru yaptığı halde mülk sahibi olamayan vatandaş sayısı kaçtır? Bu proje kapsamında temeli atılmamış, atıldığı halde tamamlanmamış, tamamlandığı halde teslim edilmemiş konut sayısı illere göre ne kadardır?
7- Yine bahse konu projeden yabancı uyruklu olup da (sığınmacı, göçmen vb.) T.C vatandaşlığına geçirilen ve TOKİ'den faydalanan kişi sayısı ne kadardır ve illere göre dağılımı nedir?
8- Söz konusu proje ile konut hakkı kazandığı halde taksitlerini ödeyemediği için hukuki takibe giren ve bu hakkı elinden alınan kişi sayısı ne kaçtır?
9- Görevi ve amacı dar gelirli vatandaşlara sosyal konut üretmek olan TOKİ’nin, Ankara başta olmak üzere birçok merkezde lüks konut ve villa projelerini hayata geçirdiği dillendiriliyor, bu doğru mudur? Doğru ise bunun sayısı ve gerekçesi nedir, bu uygulamalar yasalara uygun mudur, yasalara uygun hale getirmek için birtakım firmalarla proje ortaklığı adı altında lüks konutlar yapıldığı ve bu firmalara rant sağlandığı iddiaları hakkındaki açıklamanız nedir ve tüm bunlar etik midir?
10- Bahse konu proje ile zamanında hak sahiplerine teslim edilmeyen konut var mıdır? Varsa sayısı ve gerekçesi nedir? Geç teslim edilen konutlar sebebiyle hak sahiplerinin zararları karşılanmış mıdır, karşılanmamışsa sebebi nedir? Bu sebeple TOKİ’ye karşı (Bakanlık aleyhine) açılmış tazminat davası var mıdır varsa sayısı nedir ve lehte/aleyhte sonuçlanan dava sayısı kaçtır? Kurum (TOKİ/Bakanlık) aleyhine sonuçlanan davaların; tazminat, yargı giderleri ile vekalet ücretleri yüklenici firmalardan tazmin edilmiş midir?
11- Söz konusu projede iyi niyetli olmayan, şartları uygun olmadığı halde kur’a da hak kazanan kişiler ve kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu mu, bunun sayısı ve neticesi nedir?
12- Türkiye genelinde bahse konu proje dışında, 2002' yılından bugüne kadar TOKİ'ye devredilen hazine arazilerin sayısı, büyüklüğü ve piyasa değerleri nedir?
13- Söz konusu proje ve genel olarak 2002 yılından itibaren tüm TOKİ projelerinde; firma ve alt işverenler de dahil kaç çalışan iş kazalarında hayatını kaybetti, yaralandı veya engelli kaldı?
14- Bahse konu proje başta olmak üzere TOKİ'nin uygulamaya koyduğu projeler hakkında vatandaşlar niçin ayrıntılı bilgilere ulaşamıyorlar? Bu konuda kurumsal/resmî internet portalınızda niçin ayrıntılı ve tatmin edici açıklamalar mevcut değil?
15- Bahse konu proje dışında 2002’den bugüne kadar TOKİ’nin satışı yapılan konutlardan elde ettiği toplam gelir ne kadardır?
16- Tüm bu proje ve uygulamaları kamu adına denetleyen Sayıştay’ın kurum hakkında düzenlemiş olduğu raporları kamuoyuna açıkladınız mı? Açıklamadıysanız, açıklamama sebebiniz nedir?”