Patili dostlar için güçbirliği
Adana’daki kafe ve restoranla birlikte kebapçılardaki atık yemekler, artık çöp yerine sokaktaki patili canlara gidecek; her gün ortalama bir tonluk atık yemek, sokak hayvanlarının beslenmesi için kullanılacak.
EN ANLAMLI ANLAŞMA
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Adana Şube Başkanı Biral Serttaş ile Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık arasında oldukça anlamlı bir sosyal sorumluluk projesinin anlaşması yapıldı. LocaWork Offices’te bir araya gelen Serttaş ve Çıtırık’a; Adana Canlıları Koruma Platformu (CANTOP) Başkanı Sibel Seyitoğlu da destek verdi.
‘BİR TON’LUK BESLEME
Önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek olan sosyal sorumluluk projesi kapsamında; Adana’da faaliyet gösteren kafe, restoran ve kebapçılardaki atıklar, sokak hayvanları için tek bir elde toplanacak. Her gün yaklaşık bir tonluk atık yemek, sokaktaki patili dostlara yönelik besleme çalışmalarında kullanılacak. TÜRES ve DOHAYKO işbirliğinde hayata geçirilen CANTOP’un da destek verdiği projeyle kısırlaştırma çalışmaları da desteklenecek.
BİR KAP SU; BİR KAP MAMA
TÜRES Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, “Daha önceki çalışmalarımızda artan sıcak hava karşısında herkesin ev ve işyerlerinin önüne bir kap su, bir kap mama bırakmalarını istemiştik. DOHAYKO ile birlikte yapacağımız çalışmayla bunu bir adım daha ileriye taşıyıp, sokaktaki patili dostlarımıza sahip çıkmakla kalmayıp, onların beslenmesi ve kısırlaştırılmasına yönelik çalışmalara da destek vereceğiz” ifadesini kullandı.
İSRAFIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ
Biral Serttaş, “TÜRES üyesi işletmelerde her gün yaklaşık bir ton atık yemek, çöpe gidiyor. Bu projeyle birlikte hem israfın önüne geçeceğiz, hem de atıkların sokak hayvanlarının beslenmesi için kullanılmasını sağlayacağız. Adana sokaklarının daha huzurlu ve güvenli olması, sokak hayvanlarının da koruma altına alınabilmesi için kısırlaştırma çalışmalarını da destekliyoruz. Üremenin kontrol altına alınması, Adana’nın geleceği için önemli” dedi.
VERİLEN DESTEK ÖNEMLİ
DOHAYKO Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık da TÜRES Adana Şubesi ile yapacakları işbirliğini önemsediklerini belirterek, “Toplanacak olan atık yemeklerin, işlenip sokak hayvanları için mamaya dönüştürülmesi oldukça önemli. Bu konuda işletmelerin bize vereceği destek çok anlamlı. Sokaktaki canlara sahip çıkarken, onların en temel ihtiyacı olan besin kaynağı sorunu da çözülmüş olacak” diye konuştu.
HER YIL 36 BİN KISIRLAŞTIRMA
Kısırlaştırma konusuna dikkat çeken Nesrin Çıtırık, “Dünya Sağlık Örgütü varsayımsal verilerine göre; Adana’da yaklaşık 50 bin sokak hayvanı olması gerekiyor. Sokak hayvanlarını toplamak çözüm değil. Kısırlaştırma ile sokak hayvanı sayısı, ciddi bir şekilde kontrol altına alınabilir. Adana Büyükşehir Belediyesi, yılda ortalama 36 bin köpeği kısırlaştırırsa; sadece 4 yıllık zaman diliminde Adana sokaklarında sahipsiz hayvan kalmaz” dedi.