Soykırım unutulmadı, hiç unutulmayacak
1995 yılında 8372 Boşnak'ın katledilmesiyle sonuçlanan Srebrenitsa soykırımımın 29. yıldönümü nedeniyle, Adana’da Merkez Park’taki Rekreasyon alanında bulunan Soykırım Anıtı önünde anma töreni düzenlendi.
Adana Bosna Sancak Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından organize edilen anma törenine Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Gül, Yönetim Kurulu üyeleri, Kızılay Yüreğir Şube Başkanı ve yöneticileri ile çok sayıda sivil toplum örgütünün başkan ve yöneticileri katıldı.
Srebrenitsa’da hayatını kaybeden Boşnak kardeşlerini saygı ve rahmetle andıklarını belirten Başkan Kasım Gül, “Soykırım şehitimizin yakınları ile ailelerinin derin acılarını paylaşıyor bu vahim insanlık suçunu bir kez daha lanetliyoruz.” dedi.
“TARİH BUNUN HESABINI SORACAK”
“Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşından sonra yaşadığı en büyük trajedi olan Srebrenitsa soykırımının 29. yıldönümünde, yine hüzün ve gözyaşı hakim olduğunu, anneleri evlatsız, çocukları babasız bırakan bu soykırımın acısının, aradan geçen 29 yıla rağmen hiç bitmediğini” belirten Kasım Gül, “Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'da zamanında almadığı önlemlerle binlerce insanın ölmesine neden olmuştur. Aynı Birleşmiş Milletler bugün de yaşanan katliamlara yine susmaktadır. Ancak tarih bunun hesabını tüm insanlık adına onlardan soracaktır.” şeklinde konuştu.
Adana Bosna Sancak Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül törende şunları söyledi:
“Avrupa'nın gözleri önünde yaşanan bu katlianda, Birleşmış Milletler'in Srebrenitsayı güvenli bölge olarak ilan etmesine rağmen yardım talep eden Boşnaklar korunmamıştır. Özellikle Avrupa'da, bu gibi alçakça işlenen cürümlerin artık geçmişte kaldığı düşünülürken, tüm dünya sadece olup bitenleri seyretmekle yetinmiştir. Bu yüzden, bu korkunç olayın her yıl yeniden hatırlanıp, hafızalarda canlı tutulması gerekmektedir. Srebrenitsa'daki gibi toplu bir katliam, ne Avrupa'da ne de dünyanın herhangi başka bir yerinde bir daha tekrarlanmalıdır. Yaşama ve bedensel bütünlük hakkı, başka kültürlere ve dinlere saygı gibi konular, tartışma konusu olmamalı ve bu hususta herkes sorumluluğunu yerine getirmelidir.”
SREBRENITSA'DA NE OLDU?
Bosna Savaşı sırasında, BM'nin "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, Sırp komutan Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi. İşgalin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi.
Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, Boşnak erkekleri ise ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda katletti. Katledilen Boşnakların bedenleri toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
ADANA’DAKİ ANIT ACILARI TAZE TUTUYOR
Srebrenitsa’da şehit olan 8372 Boşnak Türkün anısına, Adana’da 22 Şubat 2014’de bir Soykırım Anıtı inşa edilmiş ve dönemin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve Boşnak Türkleri Dostluk ve Kültür Derneği yöneticileri tarafından bu anıt hizmete açılmıştı. Adana Büyükşehir Belediyesi Merkez Park’taki Rekreasyon Alanında bulunan “Srebrenitsa Soykırım Anıtı” her yıl 11 Temmuz’da düzenlenen anma törenlerine ve yıl boyu dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin önemli sosyal ve kültürel hizmetlerinden biri olan “Soykırım Anıtı” bir anlamda Srebrenitsa’daki acıların taze tutulmasına ve soykırımın unutulmamasına önemli bir ışık olarak dikkati çekiyor.