'Su stresi yaşayan ülkeyiz'
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr.Mehmet Tatar, suya olan ihtiyaç arttıkça, suyun daha stratejik bir önem kazandığın söyleyip, acilen ‘Su Yasası’ çıkarılmasını istedi.
JMO Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, temiz suya erişim sorununa dikkat çekti. Suyun ülkelerin doğal zenginliği olduğunu dile getiren Dr. Tatar, Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre Türkiye’de günümüz teknik ve ekonomik şartları çerçevesinde, yıllık tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli toplamının 112 milyar m3 olduğunu söyledi.
Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarının 4 bin metreküpten bin 346 metreküpe indiğine dikkat çeken Dr. Tatar, şunları söyledi:
“Türkiye kişi başına kullanılabilir su miktarı bakımından henüz su fakiri bir ülke olmasa da su stresi yaşayan bir ülkedir. Etkili adımlar atılmazsa 2030 yılındaki nüfus tahminlerine göre su fakiri bir ülke olacaktır. Bu dramatik düşüşün başlıca sebepleri arasında küresel iklim değişiminin yanı sıra yeşil alanların azalıp betonarmenin artışı, su kaynaklarının bilinçsizce kullanımı ve kirletilmesi, hızlı üretim/tüketim ve günlük hayatımızdaki su israfı gösterilebilir.”
Artan tüketim alışkanlıkları ve küresel ısınmanın da etkisiyle temiz ve sağlıklı su kaynaklarına erişiminin günden güne zorlaştığını vurgulayan Dr. Tatar, tüketim ve iklim kriterlerindeki olumsuz değişimin su mevcudiyetini, kalitesini ve miktarını önemli ölçüde etkilediğini ifade etti.
“Su kalitesindeki bu değişiklikler sadece ekonomik ve sosyal refahı etkilemekle kalmayıp aynı zamanda çevresel akışın, ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliğini de etkilemektedir."diyen Tatar sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sınırlı olan su kaynaklarının, hızlı ve çarpık kentleşme, nüfus artışı, endüstriyel faaliyetlerinin doğurduğu çok çeşitli katı ve sıvı atıklar, katı atık depolama yerlerinin yeraltı suyu rezervuarlarının beslenme alanlarında seçilmesi, su havzalarının imar planlarına açılması, tarım alanlarında bilinçsiz gübre ve tarım ilacı kullanılması yerüstü ve yeraltı suyu kalitesini ciddi olarak tehdit etmekte ve su kaynaklarımız hızla kirletilmektedir.”
Suyun ticari bir mal olarak görülmeden kamusal bir miras olarak geleceğe korunarak bırakılmasının yaşamsal bir öneme sahip olduğunun altını çizen Dr.Tatar, “Ülkemizin geleceği için hayati önemde bir sorun olan “Su Yasası”nın yalnızca politikacıların inisiyatifine bırakılacak bir konu olmaktan çıkarılması gerekmektedir” dedi.