'Tarımın yol haritasını çıkarmalıyız'

 

Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı İsmail Acı, gıda fiyatlarındaki artışlara dikkat çekerek, ''Gıda krizinin nedenlerini kuraklık, yüksek sıcaklıklar  ve doğal afetler gibi etkenlerin yanı sıra, bu etkenlerden kaynaklanan göçlerin var olduğunu söyleyebiliriz'' dedi.

''Bu noktada krizlerin dünyayı sardığı bir ortamda Türkiye'nin tarım konusunda atacağı  ciddi adımlar savrulmasını önleyecektir" deyin ATO Meclis Başkanı Acı, açıklamasında şunları söyledi:

"Adana'ya çok iş düşmektedir. Tarımın başkentliğini yapmış şehrimiz bundan sonraki süreçlerde yeterli ilginin gösterilmesi durumunda bu krizin teğet geçmesini sağlayacak güçtedir. Pandemiyle birlikte tedarik zincirlerindeki kırılmalar, bu kırılmaları ağırlaştıran ekonomik ambargolar da gıda ve enerji fiyatlarını sürekli yukarı doğru itiyorlar. Yaşanan bu krizin sonucunda en önemli besin kaynağımız olan tahıl fiyatlarının da bunları izlemesi kaçınılmazdır.''

ENFLASYON HEDEFLERİNİN SAPMASINI ENGELLEMELİYİZ

Küresel enflasyon ve Ülkemizde seyreden yüksek enflasyona değinen Acı açıklamsında, şöyle devam etti:

''Emtialardaki artış, enerji fiyatları, işçi maliyetleri, kalem kalem onlarca giderdeki hızlı yükseliş enflasyonun frenini patlatmışken bir de TCMB tarafından yapılan mayıs ayı anket sonuçlarında yıl sonu enflasyon beklentisinin 12 puan artması piyasalara şu an gerginlik olarak yansıdı.Bu süreçte ülke olarak enflasyonun düşürülmesini istiyoruz ama enflasyon düşecek diye adım atmadan izlemek ekonominin matematiğine aykırı bir durum olur.Bazı üreticiler kardan zarar etmemek için stok yapıyor. Bazıları da ürettiği ürünün hammadde fiyatının artacağını ve bunu da etiketlere yansıyacağını bildiği için satış yapmıyor. Bu durumda ne oluyor? Al-ver ticaretinin hızı düşüyor. Hem  piyasada mal kıtlığı oluşuyor hem de tüccarın elindeki para durduğu yerde eriyor. Tam olarak bir domino etkisi.  Gıda enflasyonunu önümüzdeki aylarda konuşacağımızı düşünüyorum. Dış kaynaklı ihracat yasakları bu krizi körükleyecektir. Ülkeler artık ürettiği gıdayı kendisine yetirme çabasında ve  gıdanınihracatında ciddi kısıtlamalara gitmektedir. Gıda enflasyonun diğer ürünlerin ürettiği enflasyona  benzemeyeceğini ifade etmeliyim. Gıda enflasyonunun genel enflasyona etkisi önü alınamaz bir yükselişin kapılarını sonuna kadar aralayacaktır. Yıl sonu enflasyonun açıklandığı süreçte, gıda krizinin önüne geçilmediği takdirde şu anki rakamlar çok daha yüksek olacaktır. Özetle üretim ayağını, tahıl üretiminin teşvikini ciddi şekilde planlamak zorundayız. En temel besin kaynağımızın üretim üssü olarak Adana'nın tercih edilesi ve bu bölgede yapılacak tarım politikaları ile başaralı bir süreç geçireceğimizi düşünüyorum.'' 

YAZ MEVSİMİ FELAKETİMİZ OLMASIN

Ayrıca ATO Meclis Başkanı İsmail Acı, yaz aylarının gelmesiyle birlikte  orman yangınlarına dikkat çekerek, '' Özellikle piknik alanlarında  yangına sebebiyet veren sigara izmariti ve cam parçalarını atmamaya çok dikkat etmeliyiz. Bunlar varsa toplamak hem ormanlarımızı yangından koruyacak hem de doğamızı korumaya yardımcı olmuş olacağız.  Bu konuda ailemizi ve çalışanlarımızı bilinçlendirmeli ve uyarmalıyız. Geçen yıl orman yangılarında neler yaşadığımızı hepimiz biliyoruz. Ciğerlerimiz yandı. Unutmayalım göz yaşı yangınları söndürmeye yetmiyor. Çalışanlarımızı ve ailemizi bu konuda uyarmalıyız. Yine yaz aylarının gelmesiyle birlikte su kanallarında yüzen yavrularımızı görmeye başladık.  Su kanalları insanların yüzmeyi öğrenmesi yada yüzmesi için alanlar değildir. Belediyelerimiz ve Gençlik ve Spor Bakanlığına ait yüzme kursları düzenlenmektedir. Bu havuzların tercih edilmesi anaların ağlamasının önüne geçecektir'' dedi.