Toplu konut hayal olmaktan çıkmalıdır
Ülkemizin son günlerdeki önemli gündemi olan Toplu konut atağı konusu vatandaşlarımız arasında heyecan yarattı. Çok önemli bir talep patlaması olan bu konuda Müteahhitler Birliği yaptığı açıklamayla önemli detaylara dikkat çekti.
TOPLU KONUT MÜTEAHHİTLERLE ÇÖZÜLEBİLİR
Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu açıklamasında; şunları söyledi:
“Bilindiği üzere Ülkemizin nüfusunun çoğunluğunu gençler oluşturmaktadır. Bu durumda insanımızın ev sahibi olma arzusu da en önde. Netice olarak imkanların el vermesiyle daha refah bir konut isteğiyle İnşaat sektörü hep hareketli ve öyle devam edecektir. Gerek ilimizde gerekse ülke genelinde konut ihtiyacı evrilerek devam eden bir gerçektir. Hükümetin dar gelirliler için Türkiye genelinde TOKİ aracılığı ile yaptıracağı konut hamlesinde, işin yapım tarafında olması gereken müteahhitlik sektörü maalesef devre dışı bırakılmıştır. Sektör olarak rahatsız olmakla birlikte; bu projede küçük ilçelerde yapılacak konutların olması önemli bir husustur ve bu yönü ile pozitif anlamda dikkate değerdir. Çünkü; müteahhitler, küçük ilçelerde satış potansiyellerinin düşük olması nedeni ile konut üretmeye istekli olmamaktadırlar. Bilindiği gibi müteahhitlik sektörümüz Dünya'nın çeşitli ülkelerinde birçok taahhüt işi yürütecek kapasiteye erişmiştir. Yani ihtiyaç duyulan yatırımlar; TOKİ'ye sağlanan imar ve alt yapı olanakları ve bankalardan sağlanan finansman desteği ile aynısını, müteahhitlerimiz daha ucuza olarak halka sunabilirler. Doğaldır ki özel sektör, devletin desteği ve olanaklarını kullanan bir kuruluşun rakibi olamaz. Boy ölçüşemez. Özel sektöre değer veren, gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin durumu ortadadır. Diğer yandan, ülkemizde ve hinterlandımızda da konut açığının olduğu bilinen bir gerçektir. Uygun ödeme koşulları ile sunulan konutların bitirilebilmesi halinde, İnşaat Sektörünün temsilcisi olan Müteahhitlerimizin olumlu katkıları olacaktır.
TOPLU KONUT HAYAL OLMAKTAN ÇIKMALIDIR!
Müteahhitler Birliği Başkanı Çakıroğlu; “Toplu konut gelişmesinde önemli bir detay ise alt yapısı tamamlanmış arsalara vatandaşın kendi konutunu yapmasıdır. Birlik olarak bu yıl içinde basın yolu ile bu konu 2 kez kamuoyu ile paylaşmış ve bol arsaların üretilip halka arzı halinde inşaat maliyetlerinin ucuzlayacağı beyan edilmiştir ve arsa üretimine devam edilmelidir. Bu devlet eli ile halk lehine olan ve daha ucuz konut edindirmek için ilk kez uygulanacak bir yöntem olacaktır. Bu yöntemle yapılacak inşaatlar müteahhit eli ile değil seçilecek taşeronlar eli ile yürütülmüş olur. Bu yöntem dede, liberal ekonomileri olan ülkelerde uygulandığı gibi alt yapı için ihale açılıp özel sektör aracılığı ile alt yapı, devlet yerine yine özel sektör eli ile daha ucuza yaptırılabilir. Hatırlanacağı gibi 2014 yılları öncesinde vatandaş direkt olarak müteahhitlerle muhatap olup, olanaklarını kullanarak konut sahibi olmaktaydı.2014 yılından sonra hükümetin çıkarmış olduğu mortgage (morgıç) sistemi ile finansman için bankalar devreye konulmuş ve konut sektörü adeta patlamıştı. Benzer finans yöntemlerinin tatbiki halinde şu anda devlet eli (TOKİ) ile yürütülmüş olan bu işlemler, müteahhitlerimiz tarafından daha rantabl ucuz ve daha kısa sürede gerçekleştirilebilir. Tüm bu tespitlerin yetkililer tarafından dikkate alınarak uygulamaya geçilmesi Toplu Konutun hayal olmaktan çıkmasına gerçekten vesile olacaktır. Bilindiği gibi Corona Dolayısıyla yeni inşaatlara bir zaman başlanamamıştır. Daha sonra piyasaya gelen zamlarla; taahhüdünde iş bulunan Müteahhitler bitirmeme endişesi taşımış yeni başlayacaklar ise yeni iş kapısı açmakta tereddüt etmişlerdir. Bir diğer konu da bu piyasa koşullarında en büyük sıkıntıyı resmi sektör müteahhitlerinin çekiyor olmasıdır bu koşullarda resmi sektör müteahhitlerine fiyat farkı verilmediği takdirde 50.000 civarında müteahhidin iflası söz konusudur. Sabit fiyatla işlerin bitirilmesi mümkün değildir. Devlet olanaklarının kullanılıp üretim yapılmasının hem çağı geçmiş hem de daha pahalı üretime, kaynak israfına yol açtığı gerçeği ortadadır.”
‘TOPLU KONUT ATAĞININ EN ÖNEMLİ AYAĞI FİNANSMANDIR’
Müteahhitler birliği başkanı Haydar Çakıroğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Planlanan işin 250 bin konut olacağı yetkililer tarafından ifade edilmiştir. Kar gözetilmeyeceği ifade edilerek ifade edilen satış bedeli yaklaşık olarak konut başına 700 bin liradır Satış fiyatından hareketle; söz konusu iş 175 milyarlık bir iş olup yaklaşık fiyatla 10 milyar dolar civarındadır. Ve önemli bir rakamdır. Halkın Finansmanı çok sınırlıdır. Özet olarak, finans bulunduğunda, bitirilebildiği oranda dar gelirliye faydalı olacaktır. Toplu konut atağının en önemli ayağı finansmandır. Dikkate alınması gereken en önemli detay bu olmalıdır.”