'Türkiye'de toprağın suyu mu çıktı?'

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye'nin Venezuela'da buğday üreteceği açıklamalarına oldukça sert tepki gösterdi.


Venezuela'da buğday üretileceğine dair açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'yi sert sözlerle eleştiren Ayhan Barut, "2002 yılında AKP iktidara geldiğinde buğday ithalatı için 150 milyon dolar ödeniyordu, sadece geçen yıl 10 milyon ton buğday ithalatına 2.5 milyar dolar ödendi. Son 20 yılda ülkemiz buğday ithalatına 22 milyar dolar ödedi. Yerli ve milli olan üreticiye destek versinler. İthalata değil üretime katkı sunsunlar. Tarımsal üretim planlaması yaparak destekleri yeterli seviyeye getirsinler. Aksi takdirde çiftçi üretimden kopuyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE BUĞDAY ÜRETİMİNE DARBE VURDULAR"

AKP'nin ülkede tarımı ve çiftçiyi bitirdiğini anlatan Ayhan Barut, "Çünkü 2004 yılında Türkiye'de 93 milyon dekarda üretilen buğdayın miktarı son yılda 68 milyon dekara düştü. Yani 23-24 milyon dekar buğday ekim alanı azaldı. AKP'nin yanlış tarım politikaları nedeniyle Cumhuriyet tarihinde ilk defa ekim alanları 20 milyon hektarın altına düştü. AKP'den önce, ülkemizde yıllık ortalama 22-24 milyon ton arasında buğday üretimi vardı, bugün 20 milyon tonun altına düştü. Yani 2002 yılı öncesinde kişi başına 380 kilogram buğday üretimi varken şu anda bu rakam 250 kilograma indi" şeklinde konuştu.

"BİZİM ÇİFTÇİMİZİ DESTEKLEYİN"

AKP'nin çiftçileri tarımdan uzaklaştırdığını aktaran Barut, şunları kaydetti:
"2003 yılında 2.8 milyon olan çiftçi sayısı, bugün 2.1 milyona geriledi. 2002 yılında çiftçilerimizin 4.5 milyar lira olan borcu, 190 milyar liraya kadar çıktı. Yazık değil mi bu üreticilerimize? Sizlerin döneminde çiftçilerimiz cezaevleriyle tanıştı, icra batağına saplandı, malına mülküne, tarlasına, ahırına haciz geldi. Çiftçilerimizle bir alıp veremediğiniz mi var? Nedir acaba bu zorunuz? AKP iktidarından önce 2002'de mazot 1 liraydı, bugün 30 liraya dayandı. Venuzuela'yı bırakın, Afrika'yı unutun, gelin tarımı ve üreticiyi destekleyin. Gelin vakit varken üretime destek olun. Yerli çiftçinin emeğini heba etmeyin. Gübre ve mazot gibi temel üretim girdilerindeki fahiş artışı durdurun. Zamları geri çekin, vergileri düşürün. Çiftçi borçlarını faizsiz erteleyin."