Yapılaşma endişe veriyor
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar 27 Haziran Adana-Ceyhan Depreminin 24. Yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, kalitesiz yapı stokunun afete neden olduğunu, bu nedenle risk azaltma odaklı bütünleşik bir afet yönetimi mevzuatının yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin “Doğa Kaynaklı Afetlere” karşı savunmasız bir durumda olduğunu aktaran JMO Adana Şube Başkanı Dr. Tatar, “Afet, olayın kendisi değil sonucudur. Fay Zonları, Dere Yatakları ile Heyelanlı Alanları Yapılaşmaya Açan Uygulamalardan vazgeçilmeli, bir yandan da afet risk azaltımı ve yönetimi sisteminin gerektirdiği yapısal düzenlemeler kararlılıkla hayata geçirilmeli ve toplumsal farkındalık artırılmalıdır.” dedi.
“RİSKLER GÖZARDI EDİLMEMELİDİR”
Çoğunluğu Büyükşehirler olmak üzere 24 il, 800'ü aşkın ilçe, çok sayıda baraj, gölet veya kritik düzeydeki tesislerin aktif fay zonları veya hatları üzerine inşa edilmiş olduğunu anımsatan Dr. Mehmet Tatar, şu hatırlatmaları yaptı:
“Doğu Anadolu fay zonu içerisinde; Ceyhan ve Kozan dolaylarında farklı büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip aktif fay zonu ile son dönemlerde 3,2 büyüklüğünde sıkça depremin olduğu Karaisalı fayı gibi fay hatları bulunmaktadır. Bu fay zonlarının deformasyon bölgeleri üzerine inşa edilmiş, yüzlerce binada, binlerce insanımız yaşamını sürdürmeye devam etmektedir.”
“AFETİ OLUŞTURAN KALİTESİZ YAPI STOKUDUR”
Risk azaltma odaklı bütünleşik bir afet yönetimi mevzuatının yeniden yapılandırılması gerektiğine vurgu yapan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, “Diğer ülkelerde de örneğine rastlanan, deprem özelindeki çalışmalara referans olacak bir “Fay Yasası” mutlaka kazandırılmalıdır” dedi. Dr. Tatar şöyle devam etti:
“Planlama ve yapılaşma açısından “Diri Fay Haritası”, “Yüzey Faylanması Tehlikesinin Değerlendirilmesi”, “Kuraklık”, “Taşkın Tehlike ve Risk Haritalarının” kullanımı gibi farklı afet türlerine ilişkin tedbirlerin alınmasını sağlayacak alt mevzuat düzenlemeleri acilen gerçekleştirilmelidir. Afeti meydana getiren koşulların bir parçası da “kalitesiz yapı stoku” gerçeğidir. Kentsel dönüşüm projeleri, ülkenin 24 kenti, 80'i aşkın ilçesi, 502’i aşkın köyünün doğrudan fay hattı ve zonları üstüne oturduğu, taşkın riski yüksek alanlar ile heyelanlı alanlar üzerinde çok sayıda yerleşim biriminin bulunduğu gerçeğinden hareketle Öncelikle bu alanlardaki dönüşümün hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.”
“YEREL YÖNETİMLERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR”
Adana Büyükşehir sınırları içerisinde, Çukurova, Sarıçam, Seyhan ve Yüreğir Belediyeleri tarafından yapı denetiminin Jeoloji Mühendisleri tarafından etkin şekilde yerine getirilmeye çalışıldığını anımsatan Dr. Tatar diğer ilçelerde de denetimin yapılması için Jeoloji Mühendisi istihdam edilmesi çağrısında bulundu.
“ADANA’NIN DEPREMSELLİĞİ” SEMİNERİNE DAVET
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar Adana-Ceyhan depreminin 24. Yılında farkındalık oluşturabilmek amacıyla 27 Haziran 2022 Pazartesi günü saat 14.00’te Prof. Dr. Naci Görür’ün sunumu ile “Adananın Depremselliği ve alınması gereken önlemler” konusunda Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro salonunda seminer gerçekleştirileceğini kaydetti. Oda Başkanı Dr. Mehmet Tatar “Halkımızı bilinçlendirmek ve bu tür afetlerin etkisini azaltmak için çaba sarf eden Jeoloji Mühendisleri Adana Şubesi olarak, deprem konusunda tüm merak edilenleri sormak ve tartışmak amacıyla tüm ilgili Kamu kurum ve vatandaşlarımızı bu etkinliğe davet ediyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.