‘Yeni yasa mesleğimizi teğet geçmiştir’
Eğitim İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Seher Ergin, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, öğretmenliğin özel bir kanuna kavuşması amacı ile Eğitim-İş sendikası olarak yıllardır talep ettikleri, öğretmenlerce eksikliği hissedilen bir hak ve bekledikleri bir yasal düzenleme olduğunu belirterek, "Yeni yasa, hayal kırıklığına sebebiyet vermiş, mesleğimizi teğet geçmiştir" dedi.
Meclisten geçen ve 12 maddeden oluşan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun; amaç, kapsam, düzenleme, yürütme ve yürürlük maddeleri çıkarıldığında 4 maddeden ibaret kaldığına dikkat çeken Ergin, “Yeni yasa, özü itibariyle mesleğimizi ‘ihtisas’tan ziyade kariyer basamaklarına odaklaması, emekli olmayı bekleyen yüzbinler açısından 3600 ek göstergeyi Ocak 2023 tarihiyle bir kez daha ötelemesi,‘uzman’-ücretli-sözleşmeli-kadrolu öğretmen ayrımını kaldırmaması, özel kurumlarda çalışan öğretmenlerimizi kapsamaması, okul yöneticiliğine ilişkin tek bir hüküm dahi içermemesi dolayısıyla hayal kırıklığına sebebiyet vermiş, mesleğimizi teğet geçmiştir” dedi. Ergin açıklamasına şöyle devam etti:
“Öğretmenlik meslek kanunu herhangi bir yenilik getirmediği gibi hem kanundaki bütünlüğü bozmuş hem de hak kayıplarına neden olmuştur. Mevcut kanuna göre zaten uzman olan öğretmen yeniden uzman olabilmek için yüksek lisans yapmış olma ya da meslekte 10 yıl geçirmiş olma, 180 saatlik video izleme ve yeniden sınava girme gerekliliği içeren bir dizi kriterle baş başa bırakılmıştır. Aynı şekilde başöğretmen olmak için öğretmenin doktora yapmış olması ya da uzmanlıkta 10 yıl geçirmesi yani 20 yıllık öğretmen olması, 240 saatlik video izlemesi ve yine sınava girmesi gerekmektedir. Öğretmenlerin büyük bir beklenti içerisinde olduğu Meslek Kanunu bugün herkesçe “uzman öğretmen” tanımına sığdırılmakta, zihinlerde ve dilde kariyer basamakları ve basamaklara ilişkin mali rakamlarla anılmaktadır. En nihayetinde uzman öğretmenlik karşılığı ilk olarak 1000 lira ve başöğretmenlik karşılığı 2000 lira olarak hafızalara kazınmış bulunmaktadır.
Sorun ortada, çözüm ise yanlış yerlerde aranmaktadır. Öğretmenin mesleki gelişimini tesis edemeyecek olan sınav anlayışı toplum nezdinde öğretmenin başarılı-başarısız olarak algılanmasına ve velilerce tercih edilme noktasında türlü sorunlar yaşanmasına neden olacaktır.
Sonuç olarak öğretmenlik mesleğinin sosyal ve yasal statüsünü güçlendirecek, eğitimin toplumdaki öneminin ve öğretmenin yetiştirilmesiyle birlikte mesleki gelişimini, çalışma koşullarını, sosyal ve ekonomik haklarını içerenbir Meslek Kanununa hala ihtiyaç vardır. “