Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1 personelin bulunduğu yurtdışındaki tarım müşavirliklerine denetim için 2 müfettiş görevlendirilmesiyle ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Yurtdışı görevlendirmelerinde gerekli olan yeterli düzeydeki yabancı dil puanı olmadan yapılan görevlendirmelere tepki gösteren Barut, Bakan İbrahim Yumaklı'nın kamuoyuna açıklama yapmasını, hukuki ve idari olarak adım atmasını istedi.
BİR GÖREVLİYE 2 DENETÇİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sunan Ayhan Barut, "Tarım ve Orman Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde, Almanya, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çin, İsviçre, İtalya, Irak ve Özbekistan'daki Türk büyükelçiliklerindeki tarım müşavirliklerinde her birinde yalnızca bir tane olmak üzere toplam 9 bakanlık personeli bulunduğu belirtilmektedir. Hal böyleyken, Tarım ve Orman Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca yurtdışı Özbekistan, Azerbaycan, Irak, Bosna Hersek, Almanya ve Belçika Tarım Müşavirliklerinde denetim yapmak üzere 5'i Başkan Yardımcısı olmak üzere toplam 12 müfettişin Nisan 2025 tarihinde bir hafta süreyle görevlendirilmelerine ilişkin Mart ayı içerisinde Bakan oluru verildiği iddia edilmektedir" dedi.
TURİSTİK GEZİ TEPKİSİ
Bakanlık tarafından yapılan görevlendirmelerin adeta 'turistik gezi' olarak ele alındığını aktaran Barut, "Her biri 2 kişiden oluşan toplam 6 heyetin görevlendirildiği, yalnızca bir tarım müşavirinin bulunduğu yere, iki müfettişin görev yapmak üzere gideceği anlaşılmaktadır. İçerisinde 5 başkan yardımcısının bulunduğu, bu görevlendirmede kayırmacılık ve liyakat tartışmaları bir yana, bu görevlendirilen 12 müfettişin hiçbirinde yurtdışı görevlendirmede gerekli yeterli yabancı dil puanının olmadığı ileri sürülmektedir. Bir yönüyle turistik denetim görevlendirmesi olarak adlandırılan 1 hafta süreli bu görevlendirmeyle ilgili açıklama yapılmasını, iddiaların araştırılarak kamu adına hukuki ve idari adımların atılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
AĞIR İDDİALARI SORDU
CHP Adana Miletvekili Ayhan Barut'un önergesinde şu sorulara yanıt istendi;
"1- Adı geçen Tarım Müşavirliklerinde görevli bir bakanlık personeli olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bir (1) personeli denetlemek için neden iki (2) müfettiş gönderilmektedir? Görevlendirilen altı heyet (12 müfettiş) altı ülke Tarım Müşavirliğinde neyin denetimini yapacaklardır? Denetimin turistik denetim olduğu iddia edilmektedir, bu doğru mudur?
2- 150 Müfettişin görev yaptığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığında altı ülke tarım müşavirliğinin denetimi için görevlendirilen 12 müfettiş hangi kriterlere göre seçilmiştir? Kıdem sıralamasına göre en üstte yer alan 12 müfettiş mi, her dönemin sınav birincileri mi, her dönemin kıdemlileri mi, yabancı dil bilenler mi, yoksa Başkan Yusuf Erkan Özçelik döneminde Ankara dışına en çok göreve giden müfettişler mi seçilmiştir? Bu kriterlerden herhangi birine göre seçim yapılmadı ise, neye göre seçilmiştir?
3- Altı heyette yer alan 12 müfettiş içerisinde beş (5) Başkan Yardımcısının tamamının yer almasının sebebi nedir? Başkan Yardımcıları 150 müfettişte yer almayan ne gibi özellikleri olduğu için seçilmişlerdir? Başkan Yusuf Erkan Özçelik'in yakın çalışma arkadaşı oldukları için Başkan Yardımcılarının motivasyonlarını artırmak amacıyla turistik denetim heyetlerine dahil edildikleri iddiası doğru mudur?
4- Bakanlık Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü web sayfasında Yurtdışı Geçici Görevlendirme Taleplerinde İstenilen Belgeler içerisinde Yabancı Dil Düzeyini Gösterir Belge yer almaktadır. 150 Müfettişin görev yaptığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığında 70 ve üzeri YDS ve/veya denk geçerli yabancı dil puanı olan kaç personel vardır? Tarım Müşavirliklerinin denetimi için görevlendirilen Müfettişlerin kaçında geçerli 70 ve üzeri YDS dil puanı vardır? 12 Müfettişin hiçbirinde geçerli dil puanı olmadığı iddia edilmektedir. Başkanlıkça güncel 70 ve üzeri yabancı dil puanı olan müfettişlerin yerine dil puanı olmayan/yabancı dil bilmeyen müfettişlerin tarım müşavirliklerinin denetimi için seçilmesinin sebebi nedir?
5- 17 Mayıs 2024 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesinde, Personel Görevlendirmeleri başlığı altında; 'Kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet içi eğitim konferans, seminer, çalıştay, sempozyum, toplantı, organizasyon ve benzeri toplantı faaliyetlerinin uzaktan erişim yöntemiyle yapılması esastır' hükmü doğrultusunda, söz konusu denetimin Tarım Müşavirlerinin faaliyetlerine ilişkin olarak 3 ayda bir düzenleyerek Bakanlığa gönderdikleri raporlar üzerinden uzaktan erişimle Ankara'dan yapılması mümkün değil midir? Yine aynı genelgede yurtdışı görevlendirmelerinin zorunlu hallerde yapılacağı hüküm altına alınmıştır, söz konusu görevlendirmeler hangi zorunluluktan kaynaklanmaktadır?
6- Altı ülkede bulunan tarım müşavirliklerinin 12 müfettiş tarafından bir hafta süreyle denetimi için ne kadar bütçe ayrılmıştır? Yaklaşık 1 Milyon TL bütçe ayrıldığı doğru mudur?
7- Rehberlik ve Teftiş Başkanlığında Şubat 2025 döneminde yapılan Ankara dışı görevlendirmelerde ödenek olmadığı için müfettişlerin avans çekemedikleri ve kendi ceplerinden harcama yapmak zorunda kaldıkları ve mağdur oldukları iddia edilmektedir. Bu iddia doğru ise müfettişlerin asıl görevlerini yapmak için ödenek sıkıntısı yaşanırken, turistik denetim için yaklaşık 1 milyon TL harcanmasını doğru buluyor musunuz?"
|