“22 senede çiftçiyi batırdılar”

 

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kayı köyünde domates üreticileri ile görüştü. Üreticiler Gürer’e yaşadıkları sorunları anlattı.

Üreticiler girdi maliyetlerindeki artışlar, üretilen ürünün para etmemesi ve tarlada kalması, borçlanarak üretime devam etmenin zorluklarını anlattılar.

DOMATES FİDE DİKİMİ YAPILIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde bölgesinde domates ekimi başladı. Ülke genelinde buğday, pancar, domates gibi ürünler yaygın olarak ekiliyor. Bölgemizde de domates ekimi son yıllarda arttı. Domates ekimi bu mevsimde gerçekleşiyor, ağustos ayında da hasat oluyor.” dedi.

BORCU OLMAYAN ÇİFTÇİ YOK

CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:

 “Sayın Cumhurbaşkanı kredilerle ilgili sağladığı olanaklardan söz ediyor ancak kredi de bir yerde borç. Çiftçi şu anda bankalara ve şahıslara 700 milyar lira civarında borçlanmış durumda. 2 milyon 300.000 çiftçimiz var ve borç almadan çiftçilik yapılamaz durumda.”

OLAN ÜRETEN VE TÜKETENE OLUYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, domates üretim sürecini, “Domates tarlada şimdi. Bu fide yetişecek, ürün verecek. Bu ürünü de satacak, para kazanacak. Ama bu ürün oluncaya kadar yaptığı emek ne yazık ki hiç görünmeyecek. Çünkü bu emek görülse, çiftçi refahı sağlansın diye mücadele edilir. Şu anda Türkiye'nin en büyük sorunu bu. Fideden domates üreten para kazanamıyor. Ama buradaki üreticiden bu ürün çıktı mı, katlayarak fiyat gidiyor. Gerek sanayide gerekse vatandaş alırken de pahalı ürün alıyor, oradaki de dert yanıyor. Sistemin sorunu doğru bir planlamanın olmaması. Planlama doğru olsa buradaki de kazanır, oradaki de daha uygun fiyatla ürün alma şansına erişir.” diyerek değerlendirdi.



Diğer Fotoğraflar