Adanalı Boşnaklar Srebrenitsa şehitlerini andı
Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül, 11 Temmuz 1995’te, Yugoslavya iç savaşı sırasında RatkoMladic komutasındaki Sırp ordusunun Bosna-Hersek’in doğusunda bulunan Srebrenitsa’yı işgal ederek genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek demeden 8 binin üzerinde Boşnak sivili katledişinin 27’nci yılı dolayısıyla anma programı düzenledi.
Soykırımı yansıtan fotoğraflar sergilendi, dualar edildi
Mimar Sinan Kültür Parkı’ndaki dernek lokalinde gerçekleştirilen anma etkinliğinde soykırım vahşetini yansıtan fotoğraflar sergilenirken, Adana’da yaşayan Boşnaklar, işkencelerle şehit edilen soydaşları için dualar etti. Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül,Srebrenitsa Boşnak Soykırımı’nda hayatını kaybeden soydaşlarının acısının dinmediğini belirtti.
Srebrenitsa Soykırımı'nınAvrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olduğunu vurgulayan Başkan Kasım Gül, “İnsanlık tarihinin kara lekesi SrebrenitsaSoykırımı’nın 27’nci yıl dönümünde, bu zulümde şehit düşenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve Boşnak kardeşlerimize sabırlar diliyorum.” dedi.
Bosna Hersek’te bu yılki anma törenlerinde 50 kurbanın cenazesinin Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedileceğini belirten Başkan Kasım Gül, “Bu yıl cenazelerine ulaşılan soykırım şehitlerimiz arasında en genci öldürüldüğünde 16 yaşında olan Salim Mustafic, en yaşlısıöldürüldüğünde59 yaşında olan HusejinKrdzic bulunuyor. Srebrenitsa'daki soykırımda öldürüldüklerinde 20 yaşında olan ikiz kardeşler Semir ve Samir Hasanovic de bu yıl yan yana toprağa verilecekler. Baba Hajdin ile oğlu SeadHukic de düzenlenecek törende sonsuzluğa uğurlanacak. Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 671 soykırım kurbanının mezarı bulunurken bu sayı, bu yılki definlerle birlikte 6 bin 721'e yükselecek.”
Srebrenitsa'da ne oldu?
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te RatkoMladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.