“Emekli maaşı geçinmeye değil, kiraya yetmiyor”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bankaya vereceğin teminat varsa borçla yaşamak aç kalmamanın çözümüne dönüştü” dedi.

Herkesim başta bankalar olmak üzere borçlanarak yaşama tutunmaya çalıştığını belirten Gürer “bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında sürekli artış vatandaşın içine düştüğü durumun göstergesidir. Emekli maaşı geçinmeye değil ev kirasına yetmiyor. Borç her kesimin yaşam biçimine dönüştü. Aç kalmamak borç bulmaya bağlı” diye konuştu.

 

 

ÇEKLERDE SORUN VAR

 

Ömer Fethi Gürer “Ekonomik krizi yok göstermeye çalışan iktidar her kesimin yaşadığı sorunlarında farkında değilmiş gibi davranarak sorunların aşılacağı sanıyor. Gerçeklerin her daim gün ışığına çıkacağı unutulmamalıdır .Ülkemiz iyi yönetilmiyor. Yanlış yönetim faturası halk ödüyor. Çekle ödemelerde de sorunlar var. Bu yıl ocak-eylül döneminde bankalara ibrazında karşılıksız çıkan çek sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 89,5 oranında artarak 197 bini geçerken, karşılıksız çıkan çeklerin parasal tutarı ise yüzde 245 oranında artarak 122,9 milyar liraya kadar yükselmiş bulunuyor Karşılıksız çek sayısı yıl tamamlanmadan son beş yılın en yüksek rakamına çıkması da dikkat çekici. Karşılıksız çeklerin parasal tutarı ise tüm zamanların rekorunu kırdı. Aynı dönemde protesto edilen senet sayısı da önceki yıla göre yüzde 4,9 oranında artarak 172 bin 590’a çıkarken, bu senetlerin parasal tutarı ise yüzde 175,8 oranında artarak 31,7 milyar liraya yükseldi. Protesto edilen senet sayısı nispeten düşük bir oranda artsa da bu senetlerin parasal tutarı da şimdiden tüm zamanların rekorunu kırdı.” Dedi Gürer “icra dairelerine 1 Ocak- 25 Ekim 2024 tarihleri arasında UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısı 7 milyon 602 bin olduğuna dikkat çekti. Bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yıl başından bu yana 47 milyar liralık (yüzde 102,9 oranında) artış yaşandı

 

ÇİFTÇİNİN HALİ HARAP

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün borçlarının hızla arttığına dikkat çekerek, çiftçi ne ekti ise zarar etti. Artan girdi fiyatlarına rağmen düşük alım fiyatları uygulanması ve kamu alımlarda geri planda durması tüccar eliyle üreticinin mağdur edilmesine yol açmıştır. Tarım sektörünün bankalara olan borcu 746 milyar 548 milyon 239 bin TL'ye yükseldi. Bankalar tarafından zamanında tahsil edilemediği için takibe alınan borçlar ise 2 milyar 944 milyon 130 bin TL'ye ulaştı." dedi.

Gürer ayrıca, tarım sektörünün bankalara olan borcunun bir aylık süreçte 31,5 milyar TL arttığına dikkat çekti.