Nitelikli eleman yetiştirilecek
Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye, kalifiye çalışan ihtiyacının karşılanması için yeni bir program başlattı.
İmzalanan protokole göre, pilot sektör olarak belirlenen Gazaltı Kaynakçılık, CNC Torna/Freze Operatörlüğü, Plastik Enjeksiyon, Tekstil Hazır Giyim sektörleri için kalifiye eleman, nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması için 60 kişiye uygulama ağırlıklı eğitim verilecek. Sosyoekonomik Güçlendirme ve Sürdürülebilirlik Programı (SES) kapsamında düzenlenecek olan eğitimlere ilişkin protokol, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye Direktörü Margiearet Mary Rehm, tarafından imzalandı.
Toplam 6 ay içeresinde gerçekleştirilmesi planlanan pilot eğitimlerde 60 kişiye uygulama ağırlıklı eğitim verilmesi hedefleniyor. Programın eğitim müfredatı, Adana Sanayi Odası tarafından hazırlanacak. İŞKUR iş birliğinde gerçekleşecek programın eğitimleri Adana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilecek.
ADASO olarak iş dünyasının en önemli ihtiyaçlarından biri olan nitelikli iş gücünü oluşturmak için birçok çalışma yürüttüklerini düzenlenen imza töreninde dile getiren Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Toplamda altı ay sürecek olan eğitimler sonrasında başarılı olan katılımcıların sektörde istihdamının sağlanacak olması bizim için çok önemli. BM Dünya Gıda Programı Türkiye ile vardığımız mutabakat çerçevesinde pilot programda elde edilen başarılar doğrultusunda, programın kapsamını daha da genişletebileceğiz. Bu proje ile kişilerin mesleki eğitimlerine ve istihdam edilmeleri ile maddi ve manevi durumlarına katkıda bulunulacak. Bu proje ile kişilerin mesleki eğitimlerine ve istihdam edilmeleri ile maddi ve manevi durumlarına katkıda bulunulacağız. Ümit ediyorum ki projemiz başarılı olur ve bunun kapsamını git gide genişleterek daha çok insana yardımcı oluruz.” dedi.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye Direktörü Margiearet Mary Rehm ise Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın, SES Programıyla nitelikli çalışan yetiştirmeye odaklandığını ve bu süreçte sanayi ve ticaret odalarının kritik önem taşıdığını söyledi. Türkiye’de 15 ilde yürütülen programın Adana Sanayi Odası’yla da yürütecek olmaktan mutluluk duyduklarını kaydeden Rehm, “Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı olarak burada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İnsanların işsiz kaldığında neler olduğunu biliyoruz, işsizlik ve eğitimsizlik insanların umudunu kırıyor ve geleceğe yönelik beklentilerini yok ediyor. Program katılımcılarımızın kendilerini geliştirip, işe yerleşerek umutla yollarına devam etmelerini diliyoruz. Adana Sanayi Odası ile de iş birliğimizi bu protokol ile geliştiriyoruz” dedi.
Bu proje kapsamında planlanan eğitimlerin, ilgili sektörlerde mesleki eğitimin, sektörel ihtiyaçlara cevap verebilecek düzeyde uygulanması, öğrenerek ve yaratıcı metodoloji kullanılarak sürdürülebilir olması amaçlanıyor. Proje, uygun standart ve yeterliliklerde işgücü yetiştirilmesine ve işletmelerin kapasite artırımlarına katkı sağlamamayı hedefliyor. ADASO – WFP iş birliğinde yürütülecek proje ile yapılacak sektörel ve saha seviyesinde analizler ile mevcut durum tespit edilecek, yerel işgücü piyasasındaki ihtiyaçlar ve bölgedeki şirketlerin talepleri göz önüne alınarak özel eğitim modülleri tasarlanacak. ADASO - WFP Projesi bir yandan kaliteli işgücü ve kaliteli mesleki eğitim ile ilgili ulusal stratejilere katkı verirken bir yandan da Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkı sağlayacak.