'Taklit ve tağşiş ürünleri kamuoyuna açıklanmalı'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili denetim sonuçlarını şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşması gerektiğini vurgulayarak, TBMM Başkanlığı'na Genel Görüşme Önergesi verdi.

 

DENETİM SONUÇLARININ KAMUOYUYLA PAYLAŞIMI YASAL BİR ZORUNLULUK

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, 5996 sayılı Kanun'un 31'inci maddesinin 6’ncı fıkrası ve 17 Aralık 2011 tarihli, 28145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik’in 8’inci maddesine dikkat çekti. 

Gürer, "Yasal düzenlemelere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı kontroller sonucunda elde ettiği bilgileri, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ve insanların hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş veya değiştirilmiş gıdaları üreten ve satan firmaların isimleriyle birlikte düzenli olarak kamuoyuna duyurmakla yükümlüdür. Ancak, son bir yılda bu konuda herhangi bir açıklama yapılmamıştır," dedi.

Ömer Fethi Gürer, bu açıklamaların yapılmamasının halk sağlığını riske attığını belirterek, "Bakanlık bu konuda sorumluluklarını yerine getirmeli ve denetim sonuçlarını kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşmalıdır," ifadelerini kullandı.

DENETİM SONUÇLARI VE UYGULANAN CEZALAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 03 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla yaptığı denetimlerin detaylarını da paylaştı. "Bakanlık, toplamda 375.246 gıda işletmesine denetim gerçekleştirdi ve bu denetimler sonucunda olumsuzluk tespit edilen 4.990 işletmeye toplamda 227.146.180 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, 118 işletme hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Ancak, bu suç duyurularının neden yapıldığı konusunda kamuoyuna detaylı bilgi verilmemektedir." diye konuştu.

 

TAKLİT VE TAĞŞİŞ ÜRÜNLER LİSTESİNİN AÇIKLANMASI GEREKİYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, taklit ve tağşiş ürünlerin tespit edilip cezai işlemler uygulanmasına rağmen, bu firmaların isimlerinin, bulundukları illerin ve uygunsuzluk nedenlerinin kamuoyuyla paylaşılmadığını belirterek, "Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş, taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri piyasaya sürenlerin açıklanması gerekmektedir. Bu şirketlerin isimlerinin kamuoyuna açıklanması, diğer firmalar üzerinde caydırıcı bir etki yaratacaktır. Halk sağlığına zarar veren firmaların gizlenmesi kabul edilemez." dedi.

 

Gürer, bu konuda daha fazla şeffaflık ve sorumluluk çağrısında bulunarak, "Bu yanlış uygulamadan bir an önce dönülmeli ve taklit ve tağşiş listesi kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu, tüketicilerin bilinçlenmesi ve daha güvenli gıda tüketimi sağlaması açısından hayati bir adımdır." ifadelerini kullandı.

 

GENEL GÖRÜŞME TALEBİ

Ömer Fethi Gürer, halk sağlığını koruma ve tüketici güvenliğini sağlama adına, gıda denetimlerinin şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve uygunsuzluk tespit edilen işletmelerin kamuoyuyla paylaşılmasının önemine değindi. Bu sebeple, taklit, tağşiş ürün listesinin açıklanması ve mevcut durumun TBMM’de genel görüşme açılmasını istedi.