‘Uyuz salgın büyüyor, bakanlık izliyor’

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye genelinde uyuz vakalarının arttığına hatta salgına döndüğüne yönelik iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına önerge veren Bulut, ülke genelinde dermatoloji polikliniklerine giden her 100 hastadan 30'una uyuz teşhisi konulduğunu kaydetti.

KREMLER ÇARE DEĞİL

Bulut, Sağlık Bakanlığı bünyesinde uyuzla mücadeleye yönelik bir bilim kurulu oluşturulduğuna ancak vaka sayıları hakkında bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti. Yüzeylerden kolaylıkla bulaşabilen, insandan insana geçen, hijyenik koşulların eksikliği nedeniyle oluşan uyuz salgınının tedavisi için verilen krem ve losyonların çare olmadığını belirten Bulut, uyuzda etkili ilaçların ise SGK’nın ödeme kapsamında bulunmadığını bildirdi.

VATANDAŞ İLAÇ PARASINI NASIL ÖÖDEYECEK?

İlaçların vakit geçirmeden SGK geri ödeme kapsamına alınması gerektiğini kaydeden CHP’li Bulut, “Vatandaş, bin TL civarındaki ilaçları cebinden ödemek zorunda kalmaktadır. Uyuz tanısı almış hastayla aynı yaşam alanını paylaşan bireylerin de mutlaka tedavi olması gerektiğinden dolayı 4 kişilik bir aile için bu rakam 4 bin TL’ye çıkmaktadır” dedi. Deprem bölgesine dikkat çeken Bulut, özellikle deprem bölgesinde deterjan ve temiz suya erişilememesi nedeniyle hastalığın daha yaygın görüldüğünün altını çizdi.

UYUZ, SALGINA MI DÖNDÜ?

CHP’li Bulut, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Uyuz vakalarının salgına döndüğüne yönelik iddialar doğru mudur?

-Son 1 yılda hastanelere başvuran kaç kişiye uyuz teşhisi konulmuştur? Bu vakaların bölgelere göre dağılımı nedir?

-Yıllara göre ayrı ayrı gösterilmek üzere son 5 yılda ülkemizde görülen uyuz vakası sayısı nedir?

İLAÇLAR SGK GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALINACAK MI?

-Uyuz vakalarında etkili olan ilaçlar SGK kapsamına alınacak mıdır? Deprem bölgesi başta olmak üzere yurttaşlarımızın bu ilaçlardan ücretsiz olarak faydalandırılmasına ilişkin bir hazırlık yapılmakta mıdır?

-Özellikle deprem bölgesinde vakaların önüne geçmek için en gibi çalışmalar yürütülmektedir?

-Uyuz vakalarına ilişkin bakanlığınız tarafından yürütülen çalışmalar nelerdir?

-Uyuz vakalarının yayılmasıyla ilgili şu ana kadar bir araştırma yapılmış mıdır? Bu araştırmanın sonuçları nedir?

-Uyuz salgını tedavisinde çok güçlü majistral preparatlar bulunmaktadır. Majistral preparatların reçete edilmesinin özendirilmesi ve daha fazla kullanımı açısından bakanlık herhangi bir adım atmayı düşünmekte midir?

- Özellikle Ortadoğu ülkelerinden gelen düzensiz göç dalgaları uyuz vakalarındaki bu artışın istenmeyen bir etkisi midir?