‘Adli mahkumlara genel af talep ediyoruz’
Haber
14 Ağustos 2024 - Çarşamba 15:34
 
‘Adli mahkumlara genel af talep ediyoruz’
Adil Yaşam Derneği yöneticileri, cezaevlerindeki sorunları AK Parti il ve ilçe teşkilatları başkanlarına anlatıp çözüm istedi
Yaşam Haberi
‘Adli mahkumlara genel af talep ediyoruz’

Adli Yaşam Derneği, cezaevinde yaşanan sorunların çözümü için AK Parti il ve ilçe teşkilat başkanları ile görüştü. Dernek Başkanı M.Haluk Çavuşoğlu, “Cumhuriyetin ikinci yüzyılı ve Türkiye yüzyılında herkesin ikinci bir şansı hak ettiğini ifade ediyor, ihanet eden değil hata yapanlar affedilir anlayışı ile adli mahkumlara genel af talep ediyoruz” dedi.

Adil Yaşam Derneği Başkanı M. Haluk Çavuşoğlu önderliğinde dernek üyeleri çalmadık kapı bırakmıyor. Tüm illerde bulunan dernek üyeleri, iktidarından, muhalefet partiler ile sivil toplum örgütlerine yaşanan mağduriyetlerini dile getiriyor. Adil Yaşam Derneği yöneticileri, en son olarak ziyaret ettikleri AK Parti il ve ilçe teşkilat başkanlarından destek sözü aldılar. Adil Yaşam Derneği Başkanı M. Haluk Çavuşoğlu, “AK Partili teşkilat başkanları,  sorunlarımızı ve mağduriyetlerimizi Ankara’da bakanlıkta dile getireceklerini bir yanlışlık ya da bir mağduriyet varsa ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söylediler. Bizler AK Parti teşkilatlarının mağduriyetimizin giderilmesi için çalışacağına inanıyoruz” dedi.

Dernek Başkanı Çavuşoğlu, cezaevlerindeki sorunlar ve beklentilerini şöyle sıraladı:

“Mahkumların ailelerinin ikamet ettiği bölgedeki cezaevlerinde kalması gerekmektedir. Aksi takdirde maddi manevi mağdur ediliyorlar.
Mahkumlar, hastalandığında yoğunluk sebebiyle revire çıkmakta zorluk çekiyor kendi kendine iyileşmesi bekleniyor.
İdari gözlem kurulu mahkuma tehdit amaçlı kullanılıyor keyfi uygulamalar yapılıyor.
Ceza infaz sisteminde bulunan 4.4 çift mükerrer suçlar 3/4 'e çekilmeli açık cezaevi ve denetim hakları verilmelidir.
Uzlaşmanın olumlu sonuçlar verdiği ifade edildiği halde kapsamı genişletilmiyor.
Uzlaşma genişletilirse binlerce insan çözüme kavuşacak.

İnfaz sistemi 2005 öncesi gibi tek tip olmalıdır. İnfaz hakimleri farklı suçları olan sanıkların cezalarını hatalı hesapladığından dolayı hak ihlalleri oluşmaktadır.

Mahkemelerdeki kanaat cezaları kalkmalıdır. Kanaat mahkumun lehine olacaksa kullanılmalıdır, çünkü şüpheden sanık faydalanır.

Cezaevlerinde psikiyatri ilaçları kontrollü verilmeli, düzenli olarak aileye bilgi verilmesi sağlanmalıdır.

Kapalı cezaevinde olan görüntülü görüşmenin açık cezaevlerinde de uygulanması gerekmektedir.

Cezasını bitirip denetime çıkan denetimden sonra topluma kazandırılması gereken mahkumların sicilleri silinmeli iş bulup ailelerine bakmaları sağlanmalıdır.
Kantin fiyatları makul hale getirilmelidir.
Cezaevlerinde soğuk sıcak su problemi çözülmelidir.
Açık cezaevlerinde havalandırma adı altında tüm gün kapıların kapatılıp mahkumların yazın sıcak, kışın soğuk hava şartlarında dışarıda beklemelerine son verilmelidir.

Yoğunluktan dolayı 10 kişilik koğuşlarda 30 kişi, tek kişilik koğuşlarda 4-5 kişi kalmaktadır.
Açık ve kapalı cezaevi mahkumlarının beslenme ve barınma sorunları çözülmelidir.
Anayasa Mahkemesi’nin yayınladığı istatistiklerde adil yargılamada hak ihlalleri 31.12.2021 tarihi itibariyle 76,8 (20.084) olarak görülmektedir.

Bu oran 15 Temmuz öncesi Fetö'cü hakim savcıların yanlış ve haksız kararları ile oluşmuşken, 15 Temmuz sonrası görevden alındıktan sonra yerlerine gelen tecrübesiz hakim savcıların yanlış ve hatalı kararlara devam etmekte olduğunu göz önünde bulundurarak yargılama hak ihlallerinin 2024 yılında 76,8 den çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk, ''Yargı kararlarının yüzde 99'u geçersiz'' ifadesi yargıdaki durumun vahametini ortaya koymaktadır

Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar çeşitli vesileler ile 47 kez af çıkarılmıştır. Cumhuriyetin ikinci yüzyılı ve Türkiye yüzyılında herkesin ikinci bir şansı hak ettiğini ifade ediyor, ihanet eden değil hata yapanlar affedilir anlayışı ile adli mahkuma genel af talep ediyoruz.”


 

Kaynak: Editör:
Etiketler: ‘Adli, mahkumlara, genel, af, talep, ediyoruz’,
Diğer Fotoğraflar
Diğer fotoğrafları büyük görüntülemek için üzerini tıklayın.
‘Adli mahkumlara genel af talep ediyoruz’
‘Adli mahkumlara genel af talep ediyoruz’
‘Adli mahkumlara genel af talep ediyoruz’
‘Adli mahkumlara genel af talep ediyoruz’
‘Adli mahkumlara genel af talep ediyoruz’
Yorumlar
Haber Yazılımı