'Basına yönelik kısıtlamaları kaldırın'
Haber
03 Haziran 2024 - Pazartesi 16:57
 
'Basına yönelik kısıtlamaları kaldırın'
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, basın sektörü ve gazeteciler için Meclis Araştırması istedi
Siyaset Haberi
'Basına yönelik kısıtlamaları kaldırın'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, tasarruf bahanesi ve ilan kısıtlamalarıyla basına yönelik adımların aynı zamanda demokrasiye de ağır bir darbe olduğunu belirterek yanlıştan vazgeçilmesini istedi. Basın sektörü ve gazetecilerin yaşadığı sorunlarla ilgili Meclis Araştırması talep eden Barut, "Demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yaygın ve yerel basının yaşatılması için Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi'ndeki olumsuz uygulamalar ile SGK düzenlemesinin iptal edilmesini istiyoruz" dedi.


ÖNERGE SUNULDU

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan Meclis Araştırma Önergesi'nin ayrıntılarını paylaşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Halkımızın doğru haber alma hakkı ve gerçeklerin ortaya çıkarılması demokrasimiz açısından hayati önem taşımaktadır. Bu kapsamda, 'Basın Milletin Müşterek Sesidir' diyen Ulu Önder Atatürk'ün de belirttiği gibi basına gereken önemin verilmesi, desteğin sağlanması, basın emekçilerinin çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi son derece önemlidir. Ancak ne yazık ki ülkemizin son süreçte yaşadığı ekonomik kriz, adaletten demokrasiyle her alanda yaşanan sorunlar toplumun tüm kesimlerini olduğu gibi fazlasıyla da basın camiasını olumsuz etkilemiştir" diye konuştu.

"DEMOKRASİ İÇİN ZORUNLULUKTUR"

Türkiye'de gazetecilerin karşı karşıya kaldığı sorunlara değinen Barut, "Uluslararası raporlara da yansıdığı üzere, bugün binlerce gazeteci işsiz, sadece gazetecilik yaptığı için hapishanelerde yatanlar var, hedef gösterilip baskı, tehdit ve davalarla sindirilmek istenenler bulunuyor. Bu doğrultuda gazetecilerin çalışma koşullarının, özlük haklarının ve ihtiyaç duyulan iyileştirmelerin anayasamız ve uluslararası basın meslek ilkelerine göre yeniden düzenlenmesi, görevlerini icra ederken çıkarılan zorlukların sonlandırılması, sadece basın açısından değil demokrasimiz için de zorunluluktur" şeklinde konuştu.

"YANLIŞTAN DÖNÜLMELİDİR"

AKP iktidarının duyurduğu kamuda tasarruf uygulamasına işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Biz basın sektöründe ve gazetecilerin yaşadığı sorunların çözümünü talep ederken, tasarruf uygulamasıyla gelen kısıtlamalarla basın tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Üstelik Sosyal Güvenlik Kurumu, basın kuruluşlarının ilan kaybına neden olacak bir düzenleme de yapmıştır. Tek geliri abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilan olar basın kuruluşları, 'Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi' kapsamında getirilen kısıtlamalarla daha da zora düşmüştür. Alınan karara göre, 'Basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacak, görev alanı ile ilgili olmayan yayınlara abone olunmayacak' düzenlemeleri öldürücü darbe niteliğindedir. Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artarken, medya kuruluşlarının girdileri döviz bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselirken, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir.  Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ile SGK ilan düzenlemesi adeta yerel basının idam fermanıdır. Demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yaygın ve yerel basının yaşatılması için yanlıştan dönülmesini istiyoruz." 

Kaynak: Editör:
Etiketler: 'Basına, yönelik, kısıtlamaları, kaldırın',
Yorumlar
Haber Yazılımı