‘Kadının güvenliği arabuluculuk ofisinde nasıl sağlanacak?’
Haber
16 Ağustos 2024 - Cuma 12:34
 
‘Kadının güvenliği arabuluculuk ofisinde nasıl sağlanacak?’
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Türktekin, kadın cinayetlerine sert tepki gösterdi, hükümetin, boşanmalarda arabuluculuk getirmeye çalışmasının tehlikelerine dikkat çekti
Siyaset Haberi
‘Kadının güvenliği arabuluculuk ofisinde nasıl sağlanacak?’

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Meryem Türktekin, Türkiye’de artan kadın cinayetlerine dikkat çekerek, hükümetin kadınları koruyamayan politikalarına sert eleştirilerde bulundu. Türktekin, son 24 saat içinde yine üç kadının boşanmak istediği ve barışmak istemediği için eşleri tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak, bu cinayetlerin evlerinde ve Ankara, İstanbul gibi metropollerin caddelerinde, herkesin gözü önünde gerçekleştiğine vurgu yaptı.

 

"Kadına Şiddeti Daha Ne Kadar Görmezden Geleceksiniz?"

 

Türktekin, kadına yönelik şiddetin boyutlarının korkunç seviyelere ulaştığını belirtti ve bu durumun görmezden gelinmesine tepki gösterdi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun verilerine atıfta bulunan Türktekin, 2024 yılının ilk yedi ayında erkekler tarafından 249 kadının öldürüldüğünü, bu kadınlardan 92’sinin aile içi şiddet nedeniyle, 39’unun da boşanma davası aşamasında eşleri tarafından öldürüldüğünü ifade etti.

 

Erkekler Boşanmak İstedikleri İçin Öldürülmüyor"

 

Meryem Türktekin, ‘erkekler de şiddete uğruyor’ diyerek kadına yönelik şiddeti normalize etmeye çalışanlara seslendi:

“Bu ülkede boşanmak istediği için öldürülen veya sırf cinsiyetinden dolayı öldürülen kaç erkek duydunuz?” sorusunu yönelten Türktekin,  her yıl yüzlerce kadın sırf cinsiyetinden dolayı katlediliyor ve bir çoğu sadece boşanmak istediği için öldürülüyor. Boşanmak erkekler için olduğu kadar kadınlar içinde haktır.Kadınlar bu hakkı yaklaşık bir asır önce 1926 tarihli Türk Medeni Kanunu ile elde etmişlerdir.Buna rağmen hala yasaya uygun bir toplumsal zihniyet dönüşümü sağlanamamıştır. Bu zihniyet dönüşümünü sağlayacak politikalar ortaya konulması gerekirken her geçen gün kadın haklarında daha bir geriye gidildiğini görüyoruz.”

 

"Hükümet Kadını Şiddet Dolu Aileye Hapsetmeye Devam Ediyor"

 

Kadınların güvenliğini sağlayamayan bir hükümetin, boşanmalarda arabuluculuk getirmeye  çalışmasının tehlikelerine dikkat çeken Türktekin, "Kadının can güvenliğini adliyede sağlayamayanlar, metropol kentlerin caddelerinde, sokaklarında bile sağlayamayanlar,  ulu orta yerlerde kadınların katlini engelleyemeyenler, bir arabuluculuk ofisinde kadının güvenliğini nasıl sağlayacak, haklarını nasıl koruyacak?" dedi. Türktekin, boşanma aşamasında kadını arabulucuya gitmeye mahkum etmeye çalışan zihniyetin altında da kadını boyun eğmeye ve itaat etmeye zorlamak yattığını belirtti.

 

Meryem Türktekin, cinsiyet eşitliği konusunda toplumda yasaya uygun zihniyet dönüşümünü sağlayacak politikalar ortaya konulması gerektiğini ve kadınları şiddetten koruyacak ciddi adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ‘Kadının, güvenliği, arabuluculuk, ofisinde, nasıl, sağlanacak?’,
Diğer Fotoğraflar
Diğer fotoğrafları büyük görüntülemek için üzerini tıklayın.
‘Kadının güvenliği arabuluculuk ofisinde nasıl sağlanacak?’
Yorumlar
Haber Yazılımı