‘Kiram için borç aldım’
Haber
16 Eylül 2024 - Pazartesi 21:32
 
‘Kiram için borç aldım’
Adana Büşükşehir Belediyesi’nin reklam ihalelerine fesat karıştırdıkları ve rüşvet alıp verdikleri iddia edilen 12 sanık yargılanmaya başladı. Belediye Başkanı Danışmanı Mürüvet S. ağlayarak savunma yaptı
Asayiş Haberi
‘Kiram için borç aldım’

 

Neşet KARADAĞ-ÖZEL HABER

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin reklam ihalelerine fesat karıştırdıkları, rüşvet alıp verdikleri iddia edilen aralarında Büyükşehir Belediye Başkanının Danışmanı Mürüvet S.’nın da bulunduğu 5’i tutuklu 12 sanık yargılanmaya başladı. Tutuklu sanıklardan 3’ü tahliye edildi. Tutukluluğunun devamına karar verilen başkan danışmanı Mürüvet S., savunmasında zaman zaman ağlayarak, “Süleyman A., aile dostumuzdur. Ben kiram için Süleyman A.’dan borç istedim. Aracımın kaskosunun ödenmesi için yardımcı oldu” derken sanık Mehmet D. İse, Süleyman A.’dan rüşvet aldığı iddiası ile ilgili olarak, “Benim doğum günümdü. Süleyman bey tanıdığı restoranttan jest olsun diye yer ayırttı” dedi.

 

İl Emniyet Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Şube Müdürlüğü'ne bir reklam firması sahibi, 22 Temmuz 2022'de 'Rüşvet vermeden ihale alamıyoruz' diyerek Adana Büyükşehir Belediyesi'nin bazı çalışanları ile reklam ajansları sahipleri hakkında şikayetçi oldu. İhbarla Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Şüphelileri teknik ve fiziki olarak takip eden Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerinin, 18 Aralık 2023'te yaptığı operasyonda yakalanan belediye başkanı danışman Mürüvet S., Büyükşehir Belediyesi çalışanı Mehmet İlker T. (42), reklam ajansı sahipleri ve temsilcilerinden Semih D. (46), Süleyman A. (36), Tahir Cem O. (42) tutuklandı. Belediye bürokratı Mehmet D. (39) ile Umut Ş. (46), Yüksel Y. (61), Murat İ. (49), Can K. (47), Mete Ç.(34), Mehmet Fatih G. (41) tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

YARGILANMAYA BAŞLADILAR

Yapılan soruşturma sonunda haklarında Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak, rüşvet vermek, rüşvet almak' suçlarından dava açılan ve haklarında 7 ile 19’ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenen sanıklar bugün yargılanmaya başladı. Duruşmaya tutuklu sanıklar ile tutuksuz sanıklar ve tarafların avukatları katıldı.

MÜRÜVET S. AĞLADI

Ses kaydı alınarak yapılan duruşmada tutuklu sanık başkan danışmanı Mürüvet S. Bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla yaptığı savunmasında zaman zaman ağlayarak gözyaşlarını eliyle sildiği görüldü. Suçsuz olduğunu belirten Mürüvet S., tasarımcı olduğunu ve belediyede işçi kadrosunda çalıştığını başkan danışmanlığı görevini yaptığını söyledi.

‘CEM ESKİ ALACAKLARININ ÖDENMESİ İÇİN BENDEN YARDIM İSTEDİ’

İmza yetkisinin bulunmadığını ifade eden Mürüvet S., “Basın işleri, tanıtım organizasyonları, festival yürütme işlerinde görevliydim. 3 ihale ile ilgili hakkımda suçlama vardır. Lezzet Festivali, durak ve muhtarlara kahve makinası alımı ile ilgili ihalelerle benim ilgim yok. Sadece Lezzet Festivali’nde valilikte belediye görevlisi olarak ben görevlendirildim. . İhalelerde yetkim yoktu. Durak ihalesi iptal edilmişti, Semih D. Da dava açmıştı. Kendisine dava ile ilgili bilgi vermiştim. İhale ilgili görüşmedim. Kahve Makinası alımı ihalesi ile ilgili Cem beyle görüşmem olmadı. Cem bey benden eski alacaklarının ödenmesi için yardım istedi. Ben de ilgili daire başkanlığına Cem beyin talebini ilettim. Ödemenin yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. İhale ile ilgili bilgi belge vermedim. Zaten ihale ilgili belgeler bende olmaz.” Dedi.

‘SÜLEYMAN A.’DAN BORÇ ALDIM’

Sanık Mürüvet S. “Rüşvet alma” suçlamasını da kabul etmedi. Sanık Süleyman A.’nın aile dostu olduğunu belirten Mürüvet S., “Ben kiram için Süleyman A.’dan borç istedim. Aracımın kaskosunun ödenmesi için yardımcı oldu. Annemin ve benim eski telefonlarını aldı yenileri ile takas yaptı. Alınan fotoğraf makinası deprem nedeniyle Hatay Büyükşehir Belediyesi Basın Daire Başkanlığına gönderilmiştir. Sanki bana alınmış gibi gösterildi. Ben aracımı satıp Süleyman A.’ya olan borçlarımı ödedim. Telefonları da geri verdim. 25 bin lira deprem bağışı da sanki bana ödenmiş gibi yansıtılmıştır. İhtiyaç sahiplerine tablet alımının da benimle alakası yoktur. Suçsuzum” diyerek tahliyesini ve beraatini talep etti.

‘YANLIŞ BİR ŞEY YAPTIĞIMI DÜŞÜNMÜYORUM’

Tutuksuz sanıklardan reklam satış müdürü Mehmet Fatih G., suçlamaları kabul etmedi. 28 ilde çalıştıklarını, Adana’da zarar ettiklerini belirten Mehmet Fatih G., “Ben ihaleye girmem. Benim görevim bir ünitenin ne kadar getirisi olur onu hesaplarım, fiyatını çıkarırım. Anlam veremediğim şekilde buradayım. Suçlamaları kabul etmiyorum. Kötü niyetim yoktur. Yanlış bir şey yaptığımı düşünmüyorum” dedi.

’24 BİN LİRA 3 YAVRU KÖPEK SATIŞINDAN GELEN PARA’

Belediye görevlisi tutuklu sanık Mehmet İlker T. Da suçlamaları kabul etmedi. Belediyeye TSK’dan geçiş yaptığını ifade eden Mehme İlker T., “Ben reklam dosyalarının kantrol memuruyum. İhalelerle ilgim yok. Semih D.’den gelen parayı borç alarak aldım. Annemin hesabına yatırılan 24 bin lira para ise 3 yavru köpek satışından gönderilen paradır. Olaylarla ilgim yok. 21 yıllık memurum. Aptal değilim, üzerime para aktartıyım” diyerek tahliyesini istedi.

‘DOĞUM GÜNÜMDE JEST YAPTI’

Sanık Mehmet D. İse, ihale bilgilerini kimseye vermediğini söyledi. Sanık Süleyman A.’dan rüşvet aldığı iddiasını da kabul etmeyen Mehmet D., “Benim doğum günümdü. Süleyman bey tanıdığı restoranttan jest olsun diye yer ayırttı” dedi.

‘NE İLE SUÇLANDIĞIMI MERAK EDİYORUM’

İstanbul’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılan iş adamı Murat İ. de, ne ile suçlandığını merak ettiğini söyledi. ABD, Hollanda ve Arnavutluk’ta şirketlerinin bulunduğunu, Türkiye’de ilk 100 arasında ihracat şirketinin olduğunu ifade eden Murat İ., “Çok üzgünüm. Ne ile suçlandığımı bilmiyorum. Suçlamada Ne ihale ne Adana meselesi geçiyor. Adana ve Mersin’deki açık hava reklamlarını Yüksel Y.’nın ajansı üzerinden yapıyoruz. Yüksel Y. ile Mersin ile ilgili telefon görüşmem olmuştu, kendisine ‘sizden memnunuz’ demiştim. Başka bir görüşmemiz olmadı” dedi.10 yıldır Adana’ya gitmedim. İhaleye teklifte vermedik. İhalenin hiçbir yerinde de yokuz. Soruşturmayı çok abuk buluyoruz. Tek ricam dosyamın tefrik edilmesi. Adli kontrolün kaldırılmasını talep ediyorum” dedi.

Diğer sanıklar da ihaleye fesat karıştırma ve rüşvet alıp verme suçlamalarını kabul etmedi.

Cumhuriyet Savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına ve eksikliklerin tamamlanmasını talep etti.

3 KİŞİ TAHLİYE OLDU

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Mürüvet S. Ve Süleyman A.’nın tutukluluğunun devamına, sanıklar Semih D., Tahir Cem O. Ve Mehmet İlker T.’nin tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrolle tahliyelerine karar verdi. Duruşma eksikliklerin tamamlanması için 18 Kasım’a ertelendi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: ‘Kiram, için, borç, aldım’,
Yorumlar
Haber Yazılımı