Kirletmeden üretim yapılacak
Haber
25 Mart 2022 - Cuma 15:22
 
Kirletmeden üretim yapılacak
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç Özbek, Türkiye’de 4836 istasyonda yeraltı ve yer üstü sularında nitratı değişik parametrelerle izlediklerini söyledi
Diğer Haberi
Kirletmeden üretim yapılacak

 

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanlığı tarafından Nitrata Hassas Bölgelerin Belirlenmesi ve Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi Akdeniz Bölgesi Paydaş Toplantısı Adana’da yapıldı.

arım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç Özbek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de 4836 istasyonda yeraltı ve yerüstü sularında nitratı değişik parametrelerle izlediklerini belirterek daha sonra bu verilerin NİBİS’e (Nitrat Bilgi Sistemi) kayıt yapıldığını söyledi. Nitrat işini annesinin ifadesi ile “iğne oyası”na benzeten Özbek, şöyle devam etti:

“Burada biraz ar-ge biraz bilimsellik var bir de uygulama var biz uygulayıcı bir genel müdürlüğüz. Yeraltı ve yerüstü sularıyla ilgili 2008 yılından beri yapılmış 2 milyondan fazla analiz sonucumuz var. Nitrata hassas alan kangren olmuş kol değildir. Eğer önlem almazsak orayı yerüstü ve yeraltı suyu bakımından elden çıkaracağız. Bu konu üç bileşenden oluşuyor gübreyi nasıl kullanacağız, araziyi nasıl yöneteceğiz ve sulama. Bunları göz önüne alarak eylem planları oluşturduk. Koruma ve kullanma dengesinde, toprağı- suyu bozmadan ve kirletmeden kullanacağız. Bunu yaparken de bu eylen planlarını uygulayacağız.”

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinden Prof. Dr. Burcu Özsoy da hem yer üstü hem de yeraltı sularında nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi amacına özel bir yöntem geliştirildiğini ve bunun 25 havzada uygulandığını söyledi.

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin de Adana’nın 5 milyon dekar tarım arazisine sahip olduğunu ve bunun 3 milyon dekarının sulandığını yakın zamanda 1 milyon dekar alanının da sulamaya açılmasıyla topraklarının yüzde 80’inin sulanacağını söyledi. Tekin, sözlerine şöyle devam etti:

“Nitratın etkisini azaltmak ve topraklarımızı çoraklaşmadan, tuzlanmadan, aşırı derece yeraltı suyu baskısından kurtarmak amacıyla sulama ve gübrelemeden kaynaklı toprağın yok olmasına neden olan etmenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Kirletmeden, üretim, yapılacak,
Diğer Fotoğraflar
Diğer fotoğrafları büyük görüntülemek için üzerini tıklayın.
Kirletmeden üretim yapılacak
Kirletmeden üretim yapılacak
Kirletmeden üretim yapılacak
Yorumlar
Haber Yazılımı