“Tarla ile market arası uçurum”
Haber
21 Temmuz 2024 - Pazar 13:15
 
“Tarla ile market arası uçurum”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde yaşanan sorunlara, yayınladığı raporla dikkat çekti.
Ekonomi Haberi
 “Tarla ile market arası uçurum”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, hububat, patates, soğan, çay, şekerpancarı, meyve ve sebzede yaşanan sorunları değerlendirdi. Üreticiler ile yaptığı görüşmelerde ürettikleri ürünlerin girdi maliyet artışının altında alım fiyatlarının oluşması nedeniyle üreticinin yaşadığı sıkıntıyı tarlada yerinde tespit etti.

Gürer, girdi maliyetlerindeki artış ve düşük alım fiyatlarının çiftçiyi yaraladığına dikkat çekti.

GÜRER’DEN AKP’NİN ÜRÜN ALIM FİYAT POLİTİKALARINA SERT ELEŞTİRİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP hükümetinin tarım ürünlerine yönelik düşük alım fiyat politikalarını sert bir dille eleştirdi. Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan tarımsal girdi maliyetlerinin bir yıl içinde 54 oranında arttığını vurgulayarak, bu artışa rağmen açıklanan alım fiyatlarının üreticilerinin belini büktüğünü belirtti.

Gürer, buğdayın alım fiyatının 12 oranında arttığını, makarnalık buğday için 10.000 TL/ton, ekmeklik buğday için ise 9.250 TL/ton olarak açıklandığını, arpa alım fiyatının ise sadece 3 oranında bir artışla 7.250 TL/ton olarak belirlendiğini belirterek, “Çukurova’da hasat bitti. İç Anadolu’da hasat devam ediyor. TMO alım koşulları ve depoya teslim ürün alımı çiftçiyi tüccarın eline bıraktı. Tüccar, fiyatı daha da aşağı çekti. Borçlu çiftçi, tarlada ürününü satmaya çalışıyor. İç Anadolu’daki kuru tarım alanlarında kuraklığın etkisi, önemli rekolte düşüşlerine neden oluyor. TÜİK, buğday için geçen yıla göre 1 milyon ton düşüş tahmin etti. Hasat sürecinde bu düşüş belirgin bir şekilde görülüyor. Çiftçi, tarım ilacı, gübre, tohum ve mazot fiyatlarındaki artışlarla ezilmiş durumda. Üre gübrenin Ocak 2024'te bayi fiyatı 12.250 TL iken, DAP gübresi 18.500 TL idi. Halen üre gübre 13.500 TL, DAP gübre ise 21.000 TL’den satılıyor ve bu hafta yeni zam bekleniyor. Girdiler düzenli olarak artıyor. TMO, alım fiyatını enflasyonu dikkate almadan belirliyor. Bu durum çiftçiyi hububat ekmekten soğutuyor. Doğal olarak ülke ithalata mecbur kalıyor. 100 gram simit 15 TL’ye kadar satılıyor. 1 kilo buğday ise bir yıllık emekle üretiliyor ve kilosu 9.25 TL.” dedi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: , “Tarla, ile, market, arası, uçurum”,
Diğer Fotoğraflar
Diğer fotoğrafları büyük görüntülemek için üzerini tıklayın.
 “Tarla ile market arası uçurum”
 “Tarla ile market arası uçurum”
Yorumlar
Haber Yazılımı