'Savaş mağduru gençlerimize Türkiye’deki üniversite kapıları açılmalı'
ADANA(HABER)-CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Rusya Ukrayna arasında çıkan savaş sonrası mağdur durumda olan öğrencilerin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Orhan Sümer, “ Savaş mağduru gençlerimize Türkiye’deki üniversite kapıları açılmalı” Dedi
UKRAYNA’DA EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLER TÜRKİYE’DEKİ ÜNİVERSİTELERE KABUL EDİLMELİ
Orhan Sümer, şunları söyledi:
“Ukrayna- Rusya Savaşının başlamasıyla birlikte birçok vatandaşımız sıkıntılar yaşamış ve savaşın ağır şartlarına maruz kalmışlardır.Ukrayna’da yaklaşık olarak 22.000 Türk Öğrencinin olduğu, Büyükelçiliğimiz vasıtasıyla geri dönüşleri için yapılan çalışmaları titizlikle takip etmekteyizUkrayna'ya giden öğrencilerin en fazla başvurduğu bölümler tıp, diş hekimliği ve mühendislik bölümleridir.Yani orada okuyan çocuklarımızın hepsi yetişmiş, kalifiye insan profiline uygun, nitelikli öğrencilerdir.Savaşın ne kadar süreceği, şartların ne zaman normalleşeceği,Güvenlik hususları göz önüne alındığında çocuklarımızın eğitim hayatlarına devam edebilmeleri uzun vadede problemli görülmektedir.Zaman kaybetmeden Ukrayna’dan Savaş nedeniyle memleketine gelmiş ve eğitimi yarıda kalmış gençlerimizin Türkiye’de okudukları bölümlerle ilgili istedikleri Üniversitelere yerleştirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.”
SAVAŞ MAĞDURU GENÇLERE KENDİ ÜLKESİ SAHİP ÇIKMALI
“Yurt dışında eğitim gören gençlerimizin birçoğu ülkedeki yönetim ve eğitim sisteminin kendileri üzerinde yarattıkları olumsuzluklar yüzünden okumak için ülke dışına çıkıyorlar" diyen Sümer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Büyük bir çoğunluğu eğitimlerini tamamladıktan sonra geri dönmüyor. AKP İktidarıyla birlikte beyin göçü oranı her geçen sene katlanarak artıyor. Savaş gibi bir nedenle yurt dışındaki eğitim hayatlarının geleceği tehlikeye giren gençlerimize kendi ülkelerinde okudukları bölümlere devam edebilme şansı tanınmalıdır. Hiç değilse bir kere de olsa iktidar gençlerine sahip çıkmalıdır. Dünya’nın kabul ettiği üniversiteler sıralamasında ne yazık ki ülkemiz istediğimiz durumda değil. Bunda Saray iktidarının her değiştirdiği Bakan sonrasında farklılaşan eğitim politikaları büyük pay sahibidir. Yine her ile açılan merdiven altı Üniversiteler eğitimin kalitesini düşürüyor. Gençlerimiz üniversite mezunu oluyor ancak iş sahibi olamıyor. Nitelikli eğitim veren, mezunlarına iş sahası yaratabilen köklü ve kalitesi kurumlara ihtiyacımız var.”