'Ormanlarımız bir yandan yanıyor, bir yandan talan ediliyor'
Haber
19 Temmuz 2024 - Cuma 21:25
 
'Ormanlarımız bir yandan yanıyor, bir yandan talan ediliyor'
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av.Türktekin, "Ormanlarımızın rant uğruna yok edilmesine seyirci kalamayız" dedi
Siyaset Haberi
'Ormanlarımız bir yandan yanıyor, bir yandan talan ediliyor'

Gelecek Partisi Çevre ve İnsan Hakları Genel Başkan Yardımcısı Av. Meryem Türktekin, İzmir’in Buca ve Gaziemir ilçelerinde başlayan orman yangınlarının yerleşim alanlarını tehdit eder hale geldiğini, vatandaşların zarar görmemesi için yetkilileri, "Gerekli önlemleri alın" diyerek uyardı.

 

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Meryem Türktekin, orman yangınlarının sadece doğaya değil, aynı zamanda geleceğimize de zarar verdiğini belirtti. "Ormanlarımızın yanması değil tek sorun" diyen Türktekin, talan ve rantın ormanları tehdit eden en büyük sorunlar arasında yer aldığını vurguladı, "Ormanlarımız bir yandan yanıyor, bir yandan talan ediliyor ne yazık ki" dedi. Av.Türktekin, şunları söyledi:

 

"Kamuoyunda 2B yasası olarak bilinen 2012 yılında çıkartılan yasal düzenleme ile 1981’den önce yapılan orman işgalleri affedilmişti. Bu yetmezmiş gibi daha sonra 2018 yılında Anayasa’ya ve yasaya aykırı olarak 2B’den çok daha tehlikeli bir hüküm getirdiler (Ek Madde 16) Bu düzenlemeyle herhangi bir zaman sınırlaması olmaksızın ormanlarımız talana açıldı.Kıyılarda ve şehirlerimizde zaten sınırlı sayıda olan orman alanları rant hırsıyla hiç  acımadan  yok ediliyor."

 

Ormanların Anayasa ile güvence altına alındığına dikkat çeken Av.Türktekin sözlerine şöyle devam etti:

 

"Anayasamızın 169 maddesin de;Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerine yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir.

 

Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.


Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasî propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.’der. Buna rağmen iktidar, ormanları korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken doğal varlıklar olarak görmüyor, ekonomik bir kaynak olarak görüyor. Örneğin İstanbul Beykoz'da önce orman alanına kaçak villa yapılmasına göz yumdular, ardından bu villaları yıkmak yerine bölgeyi orman statüsünden çıkardılar. 
Ormanlarımızın rant uğruna yok edilmesine seyirci kalamayız.” 

 

Av. Türktekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  imzasıyla yine, sekiz ilde ;Amasya, Balıkesir, Muğla, Kastamonu, Manisa, Samsun, Sinop ve Sivas'ta binlerce metrekarelik orman alanının orman statüsünden çıkartıldığını belirtti. Son olarak, sadece uzmanların değil, bu şehirlerde yaşayan vatandaşlarımızın da ormanların talan edilmesine tepki gösterdiğini belirten Av.Türktekin, "Ne yazık ki ne uzmanların ne de vatandaşların sesini duyan yok!" dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: 'Ormanlarımız, bir, yandan, yanıyor,, bir, yandan, talan, ediliyor',
Yorumlar
Haber Yazılımı